CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  
Autor: Liviu Florian Jianu         Ediţia nr. 1890 din 04 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Liviu JIANU - LA CRUCEA DE PIATRA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eu sunt foarte curios dacă toată lumea în ţara ăsta lucrează pe gratis. Dacă este aşa, înseamnă că am ajuns în comunismul deplin. Lucrează fiecare ce, cât, şi unde doreşte, şi primeşte ceea ce pofteşte. Mă rog, unii mai egal decât alţii.  
 
Dar...  
Sunt elementele care contrazic această seducătoare teorie. De pildă, de dimineaţă, în avancronica sâmbetei morţilor, drept în faţă, dincolo de mormântul tatălui, bunicilor şi mătuşii mele, se căsca o groapă largă, adâncă, flancată, de-a stânga, şi de-a dreapta, de două mormane mari, şi proaspete, de pământ, de o roabă, cu unelte, în ea, ba, şi de o funie groasă, de spânzurătoare, aruncată cu generozitate la mine, pe terasă.  
 
Erau întrunite, chiar, elemente să cred că nu de o îngropare era vorba, ci – desigur – de o înviere. Mă întrebam, chiar, cine va ieşi din groapă, cum va decurge discuţia, sau – cine mă va invita, să intru eu, acolo, să văd cum e. Cum să fie. Parcă dacă te băga cineva cu forţa, în groapă, mai poţi să comentezi. O rabzi şi pe asta. De mort, de viu – nici nu prea mai contează. Doar să fii împăcat, cu toată lumea, în general. Ţi-ai făcut datoria de serviabil, total.  
 
Nu ieşea nimeni din groapă. Aşa că bag de seamă alt element catastrofal. Deasupra, de un metru şi mai bine de beton, poate chiar mai bine de jumate, era turnat un monument falnic. Lat. Încăpător. Însă – noul aşteptat, o bunicuţă, Maria, nonagenara, care a plecat tocmai de ziua bisecta a lui Marin Sorescu, să îi vadă, poată, şi ea, o piesă de teatru, pe gratis, că în fiecare zi a comunismului nostru, de astăzi – nu avusese locul prevăzut, acolo. Aşa că s-au excavat manual – cum altfel – vreo 4 - 5 mc de pământ, de nişte stahanovişti comunişti merituoşi, că nu erau să se excaveze singuri.  
 
Ca să i se facă loc. La subsol. În pământ gol. Să fi fost dorinţa decedatei? Nu ştim. Şi nu ne hazardăm. A cunoaşte. Paradoxul construcţiilor comuniste faraonice. De ieri, mâine, şi astăzi. Protejate de tot felul de mâini care au pus mâna pe tot felul de drepturi de autor.  
 
Ce ştim este că ne este milă de gropari. Or fi lucrat pe gratis? Dacă da, înseamnă că au ajuns şi ei, în comunismul cu faţă umană. Ca din toate marile bănci ale lumii, plouă peste ei, cu bani, de sus, şi de jos, cu marfa: o nonagenară, cu pretenţii, la subsol, este o raritate. O caznă. Dar să vedeţi oameni tineri... văduve... văduvi... copii... pe capete... Şi maratonişti care nu ajung nici măcar să ia o gură de aer din subsolul patriei, măcar... la pensie...  
 
Acum, spre seară, primesc o bătaie fermă în geam... Dacă nu scrisesem nimic pe gratis... Primiţi cu lumina? Să citim? Cât consumaţi?  
Primim...  
 
Dar...  
Nu se vede prin plastic...  
 
Înţelegem...  
Plasticul s-a opacizat în atâţia ani...  
 
Altă dandana...  
Alt material...  
Tot pe gratis...  
Alte manopere...  
 
Tot pe gratis...  
Alte citiri...  
 
Tot pe gratis...  
Că până acum nu s-a văzut nimica...  
 
Curat dezvoltare durabila, pe termen infinit, în comunismul deplin, al zilelor noastre paradisiace, dintotdeuauna...  
 
Totul, pe gratis...  
Totul, cu zâmbetul pe buze...  
Totul, de plăcere...  
Totul, numai o bucurie, şi o mângâiere...  
 
Dar cum rezolvăm cu citirea?  
Păi, sunaţi dv.  
Unde?  
La nouă dă-ne nouă.  
 
Iar?  
De ce nu sunaţi dv.?  
Dv. Sunteţi proprietarul.  
 
A....  
Adică:  
Toate gratuităţile sunt suportate de proprietar.  
Tot ce oferă comunismul deplin, din ziua de azi, e suportat de mine, săracul.  
 
Care nici nu mai ştiu dacă, şi cât – o să am o pensie.  
Să mai scriu şi carte, din ea.  
 
Nu vi se pare bătaia de joc a comunismului deplin, prea a dracului?  
Dar ştiţi cum e în comunismul deplin.  
 
Dacă faci gât,  
Rămâi în beznă.  
 
Totuşi... când primeşti bomboane cu mentă, seara, de la o iubită pe a cărei lista eşti pe undeva, pe la poziţia 1042... plus un scandal monstru, că ai băut o cutie de cidru, care - de fapt - era destinată altui tânăr vlăstar al viitorului luminos al patriei... şi îi mai faci o reconstituire, ca să îi demonstrezi, că Ciulei, săracul... Parcă îmi lasa şi acum, gura… Apă...  
 
Cu deosebit respect,  
 
Liviu-Florian JIANU  
3 martie 2016  
Craiova  
 
Referinţă Bibliografică:
Liviu JIANU - LA CRUCEA DE PIATRA / Liviu Florian Jianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1890, Anul VI, 04 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liviu Florian Jianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Florian Jianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!