CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Liviu Florian Jianu         Ediţia nr. 1340 din 01 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Liviu JIANU - DIALOGURI CU ELISE (2)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
• E foarte posibil că acei bolnavi ce-au apelat, în istorie, la serviciile credinţei, să nu fi avut, totuşi, suficiente metanii, rugăciuni şi acatiste, de dat, în locaşurile private, sau publice, de sănătate. Sau să nu fi avut de toate.  
 
• Astăzi m-am gândit că balada „Mioriţa”, cu pastorul ei, încolţit între lăcomia unor megieşi, îşi găseşte – în istoria românilor – un profund înţeles. Dacia, Imperiul Roman, năvălirile barbare, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman, Imperiul Iubeu, Diverse Imperii de Hârtie, sau Virtuale, Imperiul Răsăritean, Imperiul Apusean. Între Imperii de-a stânga şi de-a dreapta, păstorii României crucificate. Care s-au întors în pământul care i-a ridicat, pentru că el să nască, din cenuşă şi moarte, nunţile romanilor cu cerul, o eternitate.  
 
• Lucrul care mi se pare de un umor irezistibil în comedia politică românească este faptul că opoziţia, ajungând la putere, a băgat vârfurile fostei puteri, la închisoare, iar acum – când aceştia ies de acolo, şi cer eliberarea tuturor marilor penali şi/sau politici (şi puterea din care au făcut parte îi susţine) adică inclusiv eliberarea penalilor actualei puteri, din care a rămas, ispăşitor, doar Ţapul (mă rog, confuzie de porecla dată unuia care lupta cu mieii, până-n pânzele albe) – tocmai acum, tocmai Ţapul, şi turma lui, (penală, dacă balanţa Justiţiei este înclinată, că de obicei, de greutatea puterii, oricât ar fi de oarbă - sau dacă nu este orb judecătorul care se uită la balanţa), tocmai ei se opun propriilor lor eliberări din închisoare, alături de eliberatorii lor, ieşiţi de acolo. Viaţă îl bate pe Caragiale. Pe alţii, însă, care sunt spectatorii acestui tir de praştii cu nervii, îi bate rău de tot.  
 
• Dar faptul cel mai comic, fără îndoială, este altul: de ce nu rămâne fiecare penal, şi liber, şi cu agoniseala, întreagă, şi nu prestează – pentru recuperarea prejudiciului comensurat cooperant, cu evaluatorii, în interesul spectatorilor, care şi-au plătit biletul de cetăţean, din serviciul credincios minim garantat – munca fizică şi/sau intelectuală, în folosul Societăţii Interesului Naţional? Asta, da. Şi libertate. Şi eliberare. De pagube cu faţă umană.  
 
• Ar trebui început prin a defini, poate, Interesul naţional. Eu aş risca să încep cu două cuvinte: sănătate şi pace. Mi-e teamă că deja, Imperiile au dat faliment. Ce urmează, este specific naţional...  
 
Liviu JIANU  
31 august 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Liviu JIANU - DIALOGURI CU ELISE (2) / Liviu Florian Jianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1340, Anul IV, 01 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Liviu Florian Jianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Florian Jianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!