CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Lilioara Macovei         Ediţia nr. 1847 din 21 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Când se-aprind luminile în noapte
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se-ntunecă parcă prea devreme şi de undeva, nu prea departe, surâde păcatul. Drumul care taie satul în două începe să devină din ce în ce mai pustiu şi rând pe rând la ferestre apar lumini slabe, bolnăvicioase. Se lasă liniştea de iarnă. În case se adună toţi după o zi de muncă şi frământări. Se trag perdele la geamuri şi fiecare se apucă de treabă.  
Soba este plină cu lemne bune de foc şi deja parcă e mai cald în casă. Mama pregăteşte totul, tata supraveghează totul, noi ne jucăm cu ce avem.  
Dincolo de geam vremea se descătuşează. Se înăspreşte şi-şi face planuri pentru câteva surprize. La fântână s-a format gheaţa alb gălbuie. E spuma din vară a valului nebun? E pânza de in spălată-n flori de tei? E poate dantela prinţesei pusă deoparte pentru rochia de bal?  
Lampa pâlpâie şi bine face, poate aşa o să merg mai repede în lumea plină de vise realizabile. Înainte de a intra în casă mi-am dus privirea spre piersicul nostru.. piersicul meu unde-mi legam mărţişorul după o lună de purtat la mână și-am văzut că era supărat. Îngreunat de-atâta zăpadă i se rupsese o creangă. L-am asigurat de dragostea mea şi spunându-i ,,noapte bună” mi s-a părut prea gânditor.  
- De ce frumos pom, eşti dus în vise?  
- Încă nu am uitat vara.  
Şi crengile se mişcă greu, dar se mişcă. Suferă şi tace. Şi eu la fel. De ce nu ar fi un an cu trei veri şi-o toamnă? Şi râd la soare. Crezi că lui nu i-ar conveni să fie atâta timp admirat şi chemat la multe festinuri? De ce nu ar fi un an cu două veri şi două primăveri? Câtă lume îndrăgostită nu s-ar vedea!  
Florile de gheaţă prind contur discret pe geamul meu. Şi cu palmele calde stric opera iernii încăpăţânate şi pusă pe fapte reci. O ajută şi vântul, acest suflu neastâmpărat şi orgolios, care arde şi taie ce prinde.  
Se stârnesc mici vârtejuri şi pulberea albă de zăpadă se ridică spre cer. Se răsfaţă luna după nori şi câte nu s-or alinta după perdele! Încremenită în genunchi fac crucea de final a rugăciunii de seară. Sunt plină şi grea de păcate, dar închinarea mea poate ajută... Se aude un şuierat sinistru. Prevesteşte a ceva la fel de înfiorător? Inima stă şi doar ceasul din perete îi aduce aminte că trebuie să-şi reia normalitatea. Pentru o clipă nimic nu s-a mişcat. Îngheţase totul în casă. Rătăcirea a fost prea lungă sau prea scurtă? Poate că... poate...  
Se-ntunecă parcă prea devreme şi de undeva, nu prea departe, surâde păcatul. Drumul care taie satul în două începe să devină din ce în ce mai pustiu şi rând pe rând la ferestre apar lumini slabe, bolnăvicioase. Se lasă liniştea de iarnă. În case se adună toţi după o zi de muncă şi frământări. Se trag perdele la geamuri şi fiecare se apucă de treabă. La mine acasă, nu s-a aprins nicio lumină.  
Soba este nu mai este plină cu lemne bune de foc şi e destul de frig în casă. Mama nu mai este, tata nu, sora nu şi eu stau înţepenită în pragul casei. Nu mă aşteaptă nimeni, nu am pe cine îmbrăţişa.  
Îmi îngheaţă lacrimile pe obraji şi inima vrea să stea. Ceasul din perete nu ar mai putea să resusciteze nimic, a murit şi el. În fiecare din aceste zile, mor câte puţin. Şi s-a adunat ceva moarte.  
 
Referinţă Bibliografică:
Când se-aprind luminile în noapte / Lilioara Macovei : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1847, Anul VI, 21 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Lilioara Macovei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilioara Macovei
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!