CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Lilioara Macovei         Ediţia nr. 1559 din 08 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Interviul din miercurea mare
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eu: Dacă nu vă deranjez, îmi puteţi răspunde la câteva întrebări?  
Eu cealaltă: Să fie numai câteva.  
Eu: Cine sunteţi şi de unde veniţi?  
Eu cealaltă: Mă gândeam eu la aşa ceva.Următoarea!  
Eu: Care sunt pasiunile dumneavoastră?  
Eu cealaltă: Cine mai ştie? Nu demult eram pasionată de cântec, dar nu mai are cine-l cânta, apoi m-am îndrăgostit de lectură, dar e prea mult de citit şi încurc genurile. Nu mai spun că de câtva timp, înţepenesc în faţa tablourilor, desluşind idei pe care alţii le încâlcesc fără prea mult efort, neştiind nici ei ceea ce fac şi pentru cine anume.  
Eu: Când aţi fost ultima dată într-o pădure înverzită?  
Eu cealaltă:Într-un timp al altei vârste, când alergam după fluturii albi şi umblam desculţ prin iarba exagerat de verde şi moale.  
Eu: Ce vă opreşte să nu mai faceţi aşa ceva, acum?  
Eu cealaltă: Poate geamul opac al ferestrei din lemn învechit, poate suspinele după alţi fluturi, poate drumul şters al gărgăriţelor roşii şi bosumflate, poate adierea de vânt uitată în amintiri, poate eu abătută şi copleşită de multe, poate nevrerea, neputinţa ori platitudinea, poate trecerea prin timp prea repede, poate...  
Eu: Nu vreţi să mergem amândouă la izvor?  
Eu cealaltă: Aş merge numai dacă înhămăm caii albaştri la căruţa de lemn alb.  
Eu: Sigur, aşa va fi. Luăm cănile de lut?  
Eu cealaltă: Apa de la acest izvor numai din cană de lut se bea, draga mea, sper că nu ai uitat.  
Eu: Nu, am verificat şi eu, te-ai supărat?  
Eu cealaltă: Pe tine, nu. Să luăm şi scăunelele cu trei picioare, căci la izvor vom sta mai mult. În faţa noastră ne va arăta lanul cu maci albi, ce înseamnă puritatea şi eleganţa unei flori. Vom avea spectacol ca pe vremuri.  
Eu: Oare? Ca pe vremuri?  
Eu cealaltă: Dacă vom închide ochii, da, aşa va fi.  
Eu: Eu nu cred că amintirea este aşa un fel de trandafir din aceeaşi tulpină cu realitatea, dar fără spini.  
Eu cealaltă: Eu, da, dar cu spini.Uite dragă, ceea ce a fost frumos petrecut odată, are amintirea la fel.  
Eu: De acord.  
Eu cealaltă: Mai ai întrebări?  
Eu: Te-ai plictisit?  
Eu cealaltă: Într-un fel, când este vorba de banalităţi. Mă uit la pendulă şi-mi arată o oră şi cu cât mă uit mai des, cu atât par mai îngrijorată.  
Eu: De ce?  
Eu cealaltă: Preţuirea unei clipe este valoarea ei şi gata, că devii iscoditoare.  
Eu: Ce faci în aceste zile?  
Eu cealaltă: Mă pregătesc ca toată lumea creştină, pentru ,,Înviere”.  
Eu: Cum?  
Eu cealaltă: Aşa cum o ştiu a face de atâta timp. Astăzi este Miercurea cea Mare şi ,, este întunecată de târgul lui Iuda şi de hotărârea cărturarilor şi fariseilor de a ucide pe Domnul, precum o spune limpede troparul Ceasului VI din această zi: "Astăzi s-a adunat soborul cel viclean şi a gândit asupra Ta cele deşarte; astăzi Iuda, pentru tocmeala ce a făcut, şi-a arvunit spânzurăre; iar Caiafa şi nevrând a mărturisit ca unul pentru toţi a luat patima cea de bună voie, Izbăvitorul nostru...“.  
Pentru fapta atât de josnică a ucenicului şi a poporului iudeu, care s-a lepădat de Mesia Cel atât de mult aşteptat, Biserica se va îndolia în toate miercurile din curgerea anului cu post şi cu întristare. Căci păcatul vânzarii şi lepădării de Stăpânul nu s-a consumat cu moartea lui Iuda, ci se continua peste veacuri şi apăsa cu aceeaşi greutate şi asupra creştinilor. Fiindcă şi aceştia, ca şi poporul evreiesc, după ce s-au învrednicit de darurile cele mari ale Stăpânului: răscumpărarea, înfierea, cinstea de ucenic, târguiesc pe Domnul pe bani şi pe un preţ de nimic, adică pe grijile cele zadarnice ale veacului de acum.”  
Ai reţinut?  
Eu: Mulţumesc pentru efort!  
Eu cealaltă: Să ne bucurăm de revederea noastră şi mai ales de ,,Înviere”!  
 
Referinţă Bibliografică:
Interviul din miercurea mare / Lilioara Macovei : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1559, Anul V, 08 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilioara Macovei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilioara Macovei
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!