CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Lilioara Macovei         Ediţia nr. 1490 din 29 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Lecţie de umilinţă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viaţa pentru unii oameni este o lungă lecţie de umilinţă. Bucuria vieţii pare o himeră şi zbaterea pentru supravieţuire este la maximă intensitate. Neputinţa nevinovată provoacă un plâns năucitor din ce în ce mai stăpân pe personaj. Naufragiul prin această lume este greu şi umil.  
- Cum să iei decizii când eşti plin de neîncredere şi inerţie? Nu mai ai percepţii, nu mai ai direcţii. Cine te ajută? Cum? În jurul tău sunt atâția nefericiţi, ei ce sfat să-ţi dea?  
- Poate că ţi-ai pierdut azimutul, într-un timp nepotrivit.  
- Chiar de la naştere?  
- Da, e posibil să faci parte din acea categorie.  
Şi mă revolt şi vreau să strig:  
- Adunaţi-vă ideile bune şi aduceţi-vă aminte că sunteţi oameni!  
S-au încâlcit conexiunile, s-a îndepărtat mila de noi, s-a banalizat iubirea, s-au cam distrus toate cele bune.  
- Chiar toate? De ce?  
- Supravieţuirea este o lege a naturii.  
- Cu siguranţă și pentru alții este cumplită această lege. Li se aplică strict.  
În timp ce soţia a plecat la muncă în străinătate, de parcă la noi în ţară nu ar mai fi nimic de făcut, bărbatul acesta tânăr şi în putere odată, a rămas acasă. Lucrase pe un salar de mizerie, dar aducea acasă bani pentru pâine, cartofi şi săpun. Acum în clipele de singurătate plânge fără să fie văzut. Copii aveau speranţa că mama lor le va aduce haine bune şi vor avea mai mulți bani pentru cele trebuincioase.  
Durerile vin la oameni ca aceştia unele după altele. Bărbatul s-a îmbolnăvit şi a rămas acasă fără bani, fără speranţă. Medicamentele costă iar batrânii lui părinți erau lipsiți și ei și nu-l puteau ajuta.  
Soţia muncea din greu dar nu putea aduna prea mult și efortul ei devenea astfel zadarnic pentru cei de-acasă. De boala bărbatului nu ştia nimic.  
Rațiunea uneori o ia razna iar sentimentul de iubire pentru cei dragi te face să te umilești îndelung  
Momentul venirii soţiei s-a mai prelungit cu câteva luni. Doborât de gânduri negre și greutăți, bărbatul bolnav era căzut în deznădejde. Credinţa în Dumnezeu nu-i poate însă îngădui unui creștin să recurgă la gesturi necugetate.  
Zilele trec greu şi sunt tot mai apăsătoare. Într-o seară când disperarea că este foarte bolnav i-a tăiat legătura cu realitatea, în casa bărbatului s-a întâmplat un fapt surprinzător.  
O bătaie în uşă l-a trezit din agonie. Un chip drag ca o icoană, livid dar cu același zâmbet drag i-a privit îndelung pe toți. Îmbrățișările mamei fac mai mult decât toate pachetele din lume iar câteva hăinuțe de la mâna a doua sunt uneori de neprețuit. Umilințele îndurate nu i se observă pe chipul ostenit și răvășit de suferință.  
Cuvintele sunt de prisos în acest context iar revederea prea dulce și așteptată ca să fie tulburată în acest moment de amintiri.Oricum există mereu un nou început și infinite speranțe.  
Iar la urma urmei și umilința este o lecție pe care vechii călugări nevoitori chiar se străduiau să și-o însușească.  
  
 
Referinţă Bibliografică:
Lecţie de umilinţă / Lilioara Macovei : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1490, Anul V, 29 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilioara Macovei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilioara Macovei
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!