CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  
Autor: Liliana Moldovan         Ediţia nr. 3876 din 11 august 2021        Toate Articolele Autorului

Celebre povești de dragoste : Frida Kahlo și Diego Rivera
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cele patru puncte cardinale între care a apărut, a evoluat și s-a sfârșit povestea de dragoste dintre Frida Kahlo și Diego Rivera au fost: pasiunea, arta, suferința și gelozia exagerbată. A fost o iubire vulcanică și apăsătoare, intesă și schimbătoare. Cei doi mari artiști - fiindcă atât Frida cât și Diego, au fost doi pictori mexicani de valoare - au trăit o poveste de iubire unică, specifică doar oamenilor cu caractere puternice dar cu destine neobișnuite, marcate de suferințe fizice ieșite din comun, de exaltări artistice și uimitoare izbucniri sentimentale trăite la limita patologicului.  
  
Frida Kahlo a trăit intens și a suferit enorm. Dacă în adolescență s-a îmbolnăvit de poliomelită și a rămas cu un picior mai scurt, la vârsta majoratului a suferit un cumplit accident de circulație, ca pasageră într-un autobus. În urma accidentului coloana i-a fost grav afectată iar convalescența i-a fost dureroasă și îndelungată. Practic, nu și-a revenit niciodată: toată viața a fost nevoită să poarte un corset ortopedic iar durerile în loc să se reducă, creșteau în intensitate, de la un an la altul. Singura consolare a tinerei mexicane imobilizate la pat a fost pictura.  
  
Tablourile ei, care sunt în bună parte autoportrete, se situează la confluența dintre arta tradițională mexicană și pictura suprarealistă. Deși realizate în culori tari, intense, pasionale, picturile tinerei născute în Mexic în 6 iulie 1907, sunt expresia suferinței, a dorinței de evadare din temnițele unui trup extrem de fragil în interiorul căruia bătea o inimă cu o poftă de viață extraordinară.  
  
În aceste condiții nu este de mirare că a fost remarcată de pictorul Diego Rivera, care deși era cu 20 de ani mai mare ca Frida, a fost atras de tânăra cu frumusețe exotică, cu personalitate aparte și cu un evident talent artistic. „Avea o înfăţişare demnă şi sigură pe sine, cu totul ieşită din comun, cu o strălucire stranie în privire”, mărturisea Diego Rivera referindu-se la Frida. (a se vedea articolul „Iubiri celebre : Diego Rivera & Frida Kahlo” de Adina Dinițoiu, http://www.catchy.ro/)  
  
Când s-a îndrăgostit de Diego, Frida Kahlo, avea 21 de ani, dar l-a întâlnit pentru prima dată, la 15 ani, când era elevă la un colegiu din Mexic. Încă de atunci a fost impresionată de statura acestui bărbat impunător și de renumele său artistic. Personalitate controversată, Diego Rivera știa să realizeze picturi murale impunătoare dar în același timp era capabil să îi ofere sentimente și gesturi tandre, aproape paternale. După un an de la reîntâlnirea lor, Frida și Diego s-au căsătorit și au rămas împreună, cu scurte perioade de despărțiri și reveniri, timp de 25 de ani. Iată ce scria Frida într-o scrisoare referindu-se la Diego: “Nimic nu se poate compara cu mâinile tale, nu există nimic pe lume ca verdele ochilor tăi. Zile în șir te simt în mine. Tu ești oglinda nopții, explozia violentă a fulgerului. Îți ating sângele cu vârful degetelor. Pentru mine fericirea supremă este să pot simți cum țâșnește viața care îmi umple tot sistemul nervos care îți aparține.” (“50 cele mai frumoase povești de dragoste din toate timpurile. București, Editura Nemira, 2017, p. 141”)  
  
Pe lângă admirația reciprocă, ceea ce i-a unit a fost pasiunea pentru pictură, înclinațiile politice comune (amândoi fiind adepții ideologie comuniste) dar și atracția pentru viața frivolă, trăită cu intensitate, asezonată cu infidețități și trădări, cu slăbiciunea pentru glorie, strălucire și, de ce nu, pentru nemurire.  
  
 
  
foto : Frida Kahlo și Diego Rivera  
  
Liliana Moldovan  
  
Referinţă Bibliografică:
Celebre povești de dragoste : Frida Kahlo și Diego Rivera / Liliana Moldovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3876, Anul XI, 11 august 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Liliana Moldovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Moldovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!