CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  
Autor: Liliana Moldovan         Ediţia nr. 3807 din 03 iunie 2021        Toate Articolele Autorului

Valențele unei căsnicii neobișnuite : Friedrich și Charlotte Schiller
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poveștile de dragoste ale marilor scriitori vor rămâne mereu în zona de interes a iubitorilor de literatură fiindcă ele dezvăluie aspecte picante, mai puțin cunoscute, din viața unor autori celebri de poezie și proză. Viața amoroasă a lui Schiller nu face excepție de la această regulă deoarece viața lui a fost la fel de fascinantă ca și opera pe care a scris-o.  
  
Născut în luna noiembrie a anului 1759, în Marbach în regiunea Würtemberg, Johann Christoph Friedrich von Schiller (1759-1805) este, după cum se știe, un reprezentant marcant romantismului german care a intrat în literatura universală prin nemuritoarele lui opere poetice dar și prin scrierile sale din domeniul filosofiei și dramaturgiei.  
  
Viața acestui scriitor german a stat sub semnul talentului său literar extraordinar dar și al unor iubiri obsessive și pătimașe. Rebel și romantic, Schiller a fost un răzvrătit, un avangardist și un etern îndrăgostit. Chiar dacă tatăl său l-a obligat să urmeze o carieră militară, devenind medic militar în cadrul unui regiment din Würtemberg, Schiller s-a dedicat scrisului și a debutat literar în 1781 cu o piesă de teatru romantică inspirată de ideologia specifică Revoluției Franceze, piesă intitulată “Hoții”. Doi ani mai târziu, respectiv în 1783, devine pentru scurt timp, poet al teatrului din Mannheim scriind și punând în scenă piesele “Conjurația lui Fiesco” și “Intrigă și iubire”. Influențat de marele Goethe, de care îl lega o lungă și profundă prietenie, Schiller scrie într-un moment de mare inspirație binecunoscuta poezie “Zur Freude” (“Către Bucurie”), poem care l-a inspirit pe Bethoven când a compus “Oda Bucuriei” și a folosit textul poeziei în ultima parte a Simfoniei a 9-a.  
  
Ca gânditor romantic, Schiller s-a preocupat mai ales de domeniul esteticii și al antropologiei filosofice fiind adeptul teoriei potrivit căreia emanciparea omului se poate realiza numai prin libertatea gândirii și apropierea de cultură. Pe lângă studiile și eseurile filosofice, scrie și publicistică și conduce din anul 1794 revista “Die Horen”, unde publică și Goethe.  
  
Trebuie să reținem că în domeniul creației literare dragostea lui Friedrich von Schiller s-a îndreptat către poezie și teatru. În viața personală, a iubit două femei, pe Charlotte și Caroline von Lengefeld, două surori căsătorindu-se, în cele din urmă, cu Charlotte. Considerat scandalos, interesul lui Schiller pentru cele două surori din Weimar a dat naștere la tot felul de controverse și reacții negative din partea societății. După o perioadă de câteva luni în care între poetul german și Charlotte se dezvoltă o frumoasă corespondență, Schiller ia decizia să se căsătorească cu Lotte. Într-o scrisoare pe care i-o expediază viitoarei lui soții, Schiller își exprimă speranța că femeia pe care o iubește, adică Charlotte von Lengefeld, va accepta să îi devină tovarășă de viață. Pentru a o convinge de trăinicia și puritatea sentimentelor pe care le are față de femeia iubită, poetul recunoaște, că nici un bărbat în afară de el nu ar putea să o iubească atât de complet și pur deoarece iubirea și prietenia lor a devenit indestructibilă iar poetul a făcut din ea sensul întregii sale vieți.  
  
Charlotte, cea pe care a Schiller o numea “îngerul vieții mele” îi devine soție în 1790 iar în timpul căsniciei lor au avut patru copii, doi băieți și două fete. Viața familiei Schiller nu a fost ușoară datorită firii rebele a poetului și constituției lui bolnăvicioase. Dar, cu câteva zile înainte de a muri, într-o scrisoare adresată soției lui, poetul german îi mulțumește pentru faptul i-a dăruit o viață armonioasă și i a oferit liniștea necesară pentru a se ocupa de literatură.  
  
E important să reținem că unele din scrisorile de dragoste compuse de Friedrich von Schiller sunt expuse în muzeul care îi poartă numele (muzeu înființat la Marbach, în localitatea unde s-a născut) iar povestea triunghiului amoros Caroline-Schiller-Charlotte devine tema centrală a romanului scris de Caroline von Lengefeld : “Agnes von Lilien”, unde două femei din înalta societate sunt îndrăgostite de același baron.  
  
Misterele referitoare la căsnicia dintre Friedrich Schiller și Charlotte Lengefeld, și cele legate de viața boemă pe care și-a contruit-o, s-au transferat și asupra corespondenței lui Schiller în sensul că unii criticii literari au presupus că o parte din scrisorile și scrierile lui Charlotte, care avea și ea talent literar, s-ar fi amestecat printre paginile scrise de Schiller.  
  
Evident, talentul literar al poetului născut în Marbach se află dincolo de orice îndoială. Admirabilele piese de teatru, poeziile, eseurile, studiile filosofice, emoționantele pagini de corespondență stau mărturie în acest sens. Fascinat de frumusețea minții umane, apărător înfocat al nevoii de libertate a omului, Schiller credea că poezia se naște, ca și viața, dintr-un “strălucit amestec de credință și dragoste”. Poetul german a vorbit în versuri despre frumusețea îngerească a iubirii, declarând indirect, că, pe parcursul întregii sale vieți a prețuit, mai mult decât orice, două lucruri : libertatea și iubirea.  
  
(A se vedea : - “Love Leters of Great Men and Women” / Edited by Ursula Doyle, Pan BooCs, London, 2010. P. 45-47 )  
  
  
  
foto : Friedrich von Schiller  
  
Liliana Moldovan / UZPR  
  
Referinţă Bibliografică:
Valențele unei căsnicii neobișnuite : Friedrich și Charlotte Schiller / Liliana Moldovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3807, Anul XI, 03 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Liliana Moldovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Moldovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!