CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  
Autor: Liliana Moldovan         Ediţia nr. 3806 din 02 iunie 2021        Toate Articolele Autorului

Și a fost o dragoste tare ca granitul : Lucian Blaga şi Cornelia Brediceanu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lucian Blaga și Cornelia Prediceanu  
Lucian Blaga, a cunoscut-o pe Cornelia Brediceanu în 1915, la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov unde, pe când erau colegi la liceul unde tânăra domnişoară se înscrisese pentru a-şi da bacalaureatul. Povestea lor de dragoste s-a consolidat mai târziu în anii studenţiei, la Viena, când cei doi tineri s-au regăsit iar sufletele lor s-au recunoscut şi inimile lor au început să bată acelaşi ritm. „Ne comportam ca şi cum ne-am fi cunoscut dintotdeauna. O priveam pierdut” recunoştea viitorul filosof şi diplomat român. Pe atunci, Blaga era student la Facultatea de Filozofie iar Cornelia urma cursurile Facultăţii de Medicină. Poate nu întâmplător, reîntâlnirea lor a avut loc într-o bibliotecă, respectiv în sala de lectură a Bibliotecii Universităţii din Viena. Poate un întâmplător marea lor iubire a stat, cum este şi firesc sub semnul poeziei, al cuvintelor tainice, al atingerilor magice, al plimbărilor inocente prin parcurile capitalei vieneze.  
  
„Îmi ocupam foarte devreme locul în Biblioteca Universităţii – mărturisea Lucian Blaga în „Hronicul şi cântecul vârstelor”. S-a potrivit odată într-o după-amiază, după o oră două de lectură, că mi-am ridicat ochii de pe carte. În faţa mea vizitatorii în şir […] .Printre cei dintâi care aşteptau, era domnişoara Cornelia. […] Frumoasă cu adevărat. Silueta calmă, privirea uşor melancolică, liniile inteligente erau aceleaşi, dar mai mature acum. Cornelia nu mai era fetişcana subţirică, ce refuza cu dispreţ băieţos împlinirile. Făptura, de contururi înmuiate în nuanţe de catifea, făcuse concesii feminităţii.” (Lucian Blaga – Hronicul şi cîntecul vîrstelor, Editura Tineretului, 1965 p. 186)  
  
În vremea când erau colegi de liceu, Lucian Blaga îi spunea Corneliei „ghiocelul negru” gândindu-se la tânăra firavă cu ochi mari şi inteligenţi, de care s-a îndrăgostit, mai târziu, nebuneşte şi pe care a transformat-o în centru existenţei sale. Iată ce scria despre ea, prin 1920, când se pregătea să o ceară de soţie ,,Dacă tu eşti a mea, dacă tu îţi dăruieşti eul tău-mie, atunci şi eu o să-ţi dăruiesc ţie şi tuturor celorlalţi lucruri frumoase, unice în felul lor…Altfel, crede-mă, aş închide buzele şi aş tăcea viaţa întreagă, căci nu ar putea vorbi cineva, dacă te-a pierdut. Aş tăcea retras în mine, şi nimeni n-ar şti după moartea mea, că am trăit. Un singur izvor am pentru tot ceea ce fac: Tu!" („Jurnalele” Corneliei Blaga-Prediceanu, Bucureşti : Humanitas, 2016).  
  
Marele poet, filosof şi diplomat român recunoştea că se simţea pierdut fără ea, de aceea nu a încetat să o adore, nu a încetat să lupte pentru femeia iubită, cerând-o de nevastă în ciuda faptului că, la început părinţii fetei se opuneau acestei căsătorii.  
  
„Şi simt totuşi ceva precis : te simt pe tine cum îmi pulsezi în sânge - îi scria poetul, Corneliei în 1917. Aş vorbi, de renaştere, transformare, transfiguraţiune, dacă nu ţi-ar părea sentimental. În orice caz în istoria mea individuală s-a început epoca reformaţiunii”. (Lucian Blaga – „Corespondenţa”, Cluj-Napoca, Dacia, 1989, p. 87)  
  
Călătoria lui Lucian Blaga în lumea poeziei nu ar fi început niciodată, probabil, dacă Cornelia nu ar fi fost lângă el, nu l-ar fi încurajat să publice şi nu l-ar fi contactat pe Sextil Puşcariu, pentru a-i prezenta creaţiile poetice ale soţului ei. Tot Cornelia Blaga a fost cea care l-a sprijinit în cariera diplomatică, i-a fost confident, muză şi soţie devotată.  
  
Într-adevăr, Lucian şi Cornelia trăiau unul prin celălalt, şi se bucurau unul de altul în clipele de linişte şi calm dar şi în momentele de cumplită sărăcie şi izolare. Cornelia fiind o femeie puternică, extraordinar de frumoasă şi inteligentă, a ales totuşi să trăiască în umbra lui Blaga, pe care l-a susţinut permanent, astfel încât, spre finalul vieţii, când Cornelia, suferea de Altzeimer, credea că este însuşi Blaga, confirmând ceea ce poetul scria, cu ani în urmă : „Când zic eu, te înţeleg şi pe tine”. …( Lucian Blaga – „Corespondenţa”, Cluj-Napoca, Dacia, 1989, p. 101)  
  
Despre povestea lor de dragoste, care a depăşit graniţele timpului, s-a mai scris, se va mai scrie, poate, fiindcă aşa cum recunoştea cu exaltare tinerească Lucian Blaga a fost o dragoste „tare ca granitul” o dragoste ce i-a indus lui poetului, un alt ritm de viaţă, un alt mod de a gândi, „mai adânc şi mai înalt”. (Lucian Blaga – Corespondenţa, Cluj-Napoca, Dacia, 1989, p. 105).  
Foto : Lucian Blaga și Cornelia Brediceanu  
  
 
  
Liliana Moldovan  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Și a fost o dragoste tare ca granitul : Lucian Blaga şi Cornelia Brediceanu / Liliana Moldovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3806, Anul XI, 02 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Liliana Moldovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Moldovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!