CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Liliana Ghiță Boian         Ediţia nr. 2084 din 14 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Caravana culturala 2016
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CARAVANA CULTURALĂ 2016 
  
Copilăria este vârsta în care, creierul ca un burete imens, absoarbe orice informație, în cele mai mici detalii ale vieții, cu puterea de înțelegere specifică anilor, cu inocența, sufletul și ochii naivității infantile… 
  
O amintire îmi stăruie în memoria afectivă cu pregnanța unui fapt care m-a marcat puternic în acea perioadă a vieții, caravana cinematografică. Această caravană se deplasa prin localitățile țării, cu un proiector, cu multe role cu benzi din celuloid și pe ecranul limitat al căminelor culturale se proiectau filme, în special rusești, precedate de un jurnal care uneori părea interminabil și plictisitor. 
  
O alta este aceea a unei caravane literare care se deplasa în cenaclurile liceelor din țară pentru a descoperi noi și… tinere condeie. Acea caravană formată din poeții: Nicolae Dragoș, Ana Blandiana, Dan Verona, Stefan Augustin Doinaș, Emil Brumaru, Aura Christi, Diana Cozma și alții pe care nu-i mai amintesc (din păcate) nu numai că își prezentau creațiile lor personale , ci și ascultau „producțiile” cenacliștilor din liceele vizitate. Cât de emoționate am fost eu și colega mea Ioana Nedea (actualmente Dinu) când ne-am citit sfioase din caietele noastre de școlărițe poeziile scrise în sala aceea de clasă care emana efluvii lirice! 
  
Și iată! Timpul a trecut… 
  
O altfel de caravană mi-a adus din trecut în prezent amintirile copilăriei. 
  
August 2016. 
  
O lună caniculară plină de farmecul verii și de frumusețea aventurii pe meleagurile patriei într-un periplu artistic de anvergură. 
  
Frumoșii nebuni ai Oltenei literare, completată cu alți frumoși bucureșteni s-au întrunit într-o pitorească familie culturală să străbată meleagurile patriei în anul de grație 2016 pentru a spune poveștile lor lirice în alte locuri cu impact cultural. Aceștia au fost: Marian Bărăscu -poet, inițiatorul și conducătorul caravanei, George Tei - poet, Silvana Andrada - poet, cantautor, Sava Regățeanu - interpret, Constantin Triță - poet, Zenovia Zamfir - membră a Ligii Femeilor Creștin-Ortodoxe, Nicolae Nistor - poet, Radu Mihăilescu - poet, Lidya Nanassy (USA) - dansatoare zumba, Puiu Răducan - poet, Constanța Triță – membră a Ligii Femeilor Creștin-Ortodoxe, Daniela Stan - membră a Societății Cultural „Anton Pann”. 
  
Pelerinajul artistic a început cu orașul Curtea de Argeș - orașul care a găzduit sub cupola de stele a domnitorilor români o pleiadă de scriitori veniți din toate zonele țării, dar și de dincolo de Prut prin cei mai reprezentativi oameni ai culturii moldovenești: acad. Nicolae Dabija și acad. Gheorghe Păun. Ne-am simțit minunat împreună, am socializat, am făcut schimb de impresii, de idei, am dansat și am discutat starea de fapt a literaturii române și a celei universale, ne-am prezentat volumele reciproc, ni le-am dăruit în gesturi de generozitate și de căldură sufletească. 
  
Următorul popas al pelerinajului nostru a fost la Drobeta Turnu Severin unde am fost întâmpinați de omul de cultură Dan Șalapa. Prin intermediul domniei sale am intrat în contact cu oamenii de cultură mehedințeni și am petrecut împreună clipe minunate de muzică și poezie. 
  
Ne-am îndreptat apoi, în mare forță spre Baia Mare. Farmecul traversării țării de la sud la nord a constat în aceea că am „rătăcit” drumul făcând astfel, un ocol de aproximativ 200 de km, ajungând la destinație cu o oarcare întârziere, fapt care nu a fost tocmai plăcut pentru oamenii de cultură băimăreni care deveniseră nerăbdători. Aici am fost primiți de poetul, scriitorul și omul de radio și tv cultural Romeo Ioan Roșiianu – teleoltean de-al nostru din Roșiorii de Vede – care ne-a condus la Casa de Cultură a municipiului, unde, într-un decor scenic nonconformist( în genul decor de stări sau stări în decor) unde ciorapi de toate mărimile, formele și materialele erau agățați pe sfoara timpului de deasupra scenei propriu-zise, iar ambientul sonor a fost asigurat de un personaj pitoresc, un fel de Jonny Răducanu, care se plia pe poezia citită de fiecare dintre noi. A fost un spectacol inedit, improvizat ad-hoc și de emoția recitării versurile noastre de către unul dintre actorii Teatrului din Baia Mare, la prima vedere!Trăirile poeziei și a cântecelor prezentate de Andrada și de Sava Show au făcut deliciul asistenței băimărene cu care am intrat într-un minunat dialog lirico-muzical. 
  
Următoarea localitate în care ne-am așternut sentimentele poetico-interpretative a fost Ulmeni. Ce poate fi mai frumos decât atmosfera creată de o locație desprinsă parcă din ilustratele cu stațiunile montane al Alpilor elvețieni constituită dintr-o clădire pitorească, cu living, camere de locuit și terasă îmbrăcată în soarele dimineții sau de crepuscul (în funcție de poziția pe care o preferi) un lac unde peștii se zbenguiau în largul lor și de ospitalitatea gazdelor! Poate, doar, faptul că am fost întâmpinați tradițional cu pâine, sare și palincă într-un locație publică unde scriitorii și oamenii de cultură locali sau invitați din Maramureșul istoric s-au întrecut pe ei înșiși: Vasile Morar sau Florica Bud sau George Terziu sau… poate nici nu contează numele, ci modul în care am fost percepuți, tratați și întreținuți, modul în care fiecare din membrii componenți ai caravanei culturale și-a prezentat volumele, creațiile, versurile sau proza, melodiile, dansul, personalitatea… 
  
Am plecat a doua zi cu dorința de a mai reveni fie împreună, fie fiecare pe cont propriu în acest splendid loc propice inspirației și creației literare. Și astfel, am ajuns în cea mai mare comună din țară, Florești de Cluj, unde ne-a ieșit în întâmpinare scriitorul Sandu Cătinean. Și aici am fost primiți într-un mod foarte ospitalier de către oamenii de cultură floreșteni și am realizat un dialog cultural poetico-muzical cu drepturi la replică inedit și plin de haz și de libertate de exprimare. 
  
Mediaș… ultimul bastion al pelerinajului nostru cultural… Oraș aflat lângă cetatea de la Alba Iulia, oraș din prejma Lăcrăm-ului al lui Lucian Blaga, oraș medieval cu puternică încărcătură emoțional-culturală. Pe care, firește, le-am vizitat ( nu puteam să ne scape acest minunat prilej) pe fiecare în parte cuprinși de strălucirea iluminării date de istoria și cultura noastră națională. 
  
Regalul de cultură care a avut loc la Mediaș - datorită eforturilor organizatorilor Mariana Moga, Viorica Cazan și Corina Ofelia Corpodean - a întrecut așteptările noastre: vernisajul expoziție de pictură Mariana Hera, muzica cantautoarei Corina Ofelia Corpodean, recitalul poetic al membrilor Cenaclului „ Lucian Blaga”. A fost, de fapt acel dialog literar - artistic pe care l-am promovat prin toate localitățile prin care am trecut, acel dialog al oamenilor sensibili, frumoși și iubitori de frumos. Al oamenilor cu un puternic simț estetic și cu trăiri intense, înalte și profunde interiorizate sau expansive. 
  
Peste tot unde am poposit, Marian Bărăscu a făcut oficiul de lider consacrat al acestei acțiuni, prezentându-ne ca oameni de cultură din zonele noastre de habitat, ca reprezentați culturali ai instituțiilor în care activăm sau/și ca membri ai diverselor societăți culturale sau ai cenaclurilor literare din care facem parte (Liga Scritorilor Români, Societatea Culturală „Anton Pann”, Liga Femeilor Creștin-Ortodoxe, Asociația Culturală „Rusidava” Drăgășani, Cenaclul „Gib Mihăiescu”, Cenaclul „Dumitru Tinu”, Editura „Mircea cel Bătrân ” etc). 
  
Poetul Marian Bărăscu a fost și cel care a presărat cu glumele sale haioase seriozitatea noastră din cadrul reprezentațiilor culturale (uneori prea evidentă), destinzând astfel atmosfera, creând un cadru luminos și vesel - animat. 
  
În acest turneu artistic s-au prezentat următoarele cărți: „Trecerea prin iubire” de George Tei, „Pe un petic de cer” de Marian Bărăscu, „Patimi și iubiri” de Constantin Triță, „Dreptul la nefericire” de Liliana Boian Terziu, „Îngerul timpului” de Nicolae Nistor. 
  
Fascinați, copleșiți și obosiți nu doar de căldura toridă a soarelui de vară care ne-a însoțit de-a lungul caravanei noastre culturale, dar și de preaplinul artistic ne-am întors acasă după șapte zile cu sufletele încărcate de bucurie, de emoție artistică sub aproape toate formele ei (arhitectură, sculptură, pictură, muzică, poezie, dans) și de trăinicia legăturilor de prietenie care s-au cimentat între noi prin prezența noastră fizică (eram deja, de fapt, prieteni pe facebook). 
  
În acest periplu am reprezentat cultura drăgăneșteană, zona culturală în care a activat prof. dr. Traian Zorzoliu pe care nu am uitat să-l numesc peste tot ca fiind cel mai de seamă reper al orașului nostru și m-am întors din această călătorie magică cu tolba plină de amintiri prețioase din care v-am împărtășit, dragi prieteni, câteva dintre acestea. 
  
Liliana Ghiță Boian 
  
Referinţă Bibliografică:
Caravana culturala 2016 / Liliana Ghiță Boian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2084, Anul VI, 14 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liliana Ghiță Boian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Ghiță Boian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!