CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Liliana Ghiță Boian         Ediţia nr. 1952 din 05 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Patimi și iubiri, dragoste și recunoștință
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă ar fi să se facă o ierarhizare a celor mai frumoase poezii de dragoste ale lumii, și dacă jurații care ar alcătui un clasament, citind poemele lui Constantin Triță, sunt convinsă că, alături de Nina Cassian și Doina Ioanid ar fi și domnia sa. 
  
Pentru că el, Constantin Triță își desăvârșește talentul, harul și chemarea interioară în rimele și pe ritmurile celui mai frumos și înălțător sentiment uman: dragostea. 
  
Se spune, nu de puține ori că, doar lirica feminină este cea care abundă în stări, trăiri și manifestări sentimentale pe marginea acestui subiect. Se mai consideră, de asemenea că, doar ele, femeile, se lamentează necontenit pe o margine de timp, visând la un cavaler rătăcitor, călare pe un cal alb care vine să le salveze din castelul realității contemporane și să le nuntească într-o lume imaginară unde tronează de-a pururi fericirea. 
  
Poetul Constantin Triță se înscrie în galeria marilor creatori de poezie de dragoste din literatura română alături de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Nichita Stănescu și cred că nu exagerez cu nimic. A face o exegeză la volumul de poezie de dragoste a lui Constantin Triță este o onoare le fel de mare ca și aceea de a face un comentariu la opera lui Prosper Mallarmé - de exemplu - deoarece poezia sa trece de hotarele obișnuite ale unei simple înșiruiri de metafore. Poezia transmite sentimente și stări, înfiorări și trăiri, dorințe și nostalgii, patimi și iubiri. 
  
Nu spun acest lucru din considerente de castă, ca făcând parte dintr-un segment de populație ( fe-minist, sensibil, frustrat-facebook-iene), ci în calitate de editor, iubitor și cunoscător de literatură, care vine în contact cu numeroase creații ale scriitorilor din țară și de pe mapamond, dar și ca bibliotecar care are la îndemână rafturile cu cărți din toate timpurile. 
  
Volumul său stă sub semnul zeului Eros, ca o patimă, ca un elogiu adus celei mai frumoase ființe create de însuși Dumnezeu: Femeia. Poetul pătrunde în cele mai tainice locuri ale sufletului, minții și trupului său, aducându-i binemeritatul sacrificiu pe altarul vieții: iubirea. El nu i se substituie acesteia, ci o înalță într-un vârtej amețitor pe culmile cele mai înalte ale dorinței. 
  
Și plutesc spre veşnicii cu tine 
  
Şi topesc pe buze dulce-amor, 
  
Şi mă pierd în răsuflări divine 
  
Şi făr-de aripe... pot să zbor. 
  
În același timp, el știe să o aducă din înaltul astral, din universurile dominate de simțuri și atingeri divine, din nevoia de absolut în banalul teluric și apoi să o determine să se abandoneze în lumina înflăcărată de dorințele pasiunii primare ale amândorura cu delicatețe și simplitate. 
  
Cine-ar putea să uite oare, 
  
Sudoarea ce curgea din noi 
  
Atât de-aproape de izvoare, 
  
Încinsă... peste sânii-ţi goi. 
  
Poezia de dragoste a lui Constantin Triță se subordonează trecerii implacabile a timpului, se asezonează spațiului, se adaptează naturii, se supune sentimentelor celor mai firești, se răzvrătește împotriva amintirilor, cheamă speranțe, inventează nemărginiri. 
  
Plâng fântânile de dor, 
  
Gândurile dorm în ciuturi 
  
Spre adâncuri când cobor, 
  
Dăruind fiori şi fluturi. 
  
Versurile sale au ritm alert și duios în același timp, sunt ca o nesfârșită melodie cântată de o copilă care își oglindește chipul înveșmântat cu straiele bunicii, în apele fântânii din sufletul îndrăgostiților, șoptind cu grație vorbe frumoase și pure, nealterate de întunericul neîmplinirilor zilnice. 
  
Poate-o inimă buimacă, 
  
Fără de păcat şi tristă, 
  
Ne-nvăţată să petrecă, 
  
Nici nu ştie... că există. 
  
Femeia din volumul de poezie Patimi și iubiri trebuie iubită, fără să fie înțeleasă, așa cum este ea: capricioasă, voluptoasă, aprigă, frumoasă, drăgăstoasă, misterioasă, languroasă, tandră, delicată, jucăușă, solemnă. 
  
De fapt, bărbații scriu cele mai frumoase poezii de dragoste învăluiți în misterul pe care îl conferă însăși feminitatea. Ce poate mai frumos decât aceasta declarație de dragoste? 
  
Te iubesc cum n-am iubit vreodată, 
  
Te iubesc de-i soare, nor sau vânt, 
  
Te iubesc... fiindcă eşti minunată, 
  
Te iubesc... eşti îngerul meu sfânt. 
  
Și, nouă femeilor, ne place acest lucru pentru că, ce ne-am face dacă nu ar fi bărbații în viața noastră? 
  
De aceea le mulțumim că există, că le suntem mame, muze, soții, surori, iubite și că îi încântăm spiritual cu eternul feminin! 
  
Mulțumim Constantin Triță că ne putem regăsi în fiecare vers al tău, în fiecare respirație a ta, în fiecare gând al tău care ne mângâie sufletul! 
  
Liliana Boian Terziu 
  
Referinţă Bibliografică:
Patimi și iubiri, dragoste și recunoștință / Liliana Ghiță Boian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1952, Anul VI, 05 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liliana Ghiță Boian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Ghiță Boian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!