CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Liliana Ghiță Boian         Ediţia nr. 1861 din 04 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Cherchez la femme
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cherchez la femme! 
  
Femeia și poziția ei în societate. Condiția umană a femeii. Un subiect în permanentă dezbatere, monologul surd al femeilor care nu se regăsesc în convingerile conceptuale ale bărbaților. … 
  
Este femeia vinovată de toate relele din lume? O temă care devastează „eternul feminin”, îl demonetizează, îl aruncă în derizoriu… 
  
Eva, Pandora, Elena din Troia, Elisabeth R., Monica Lewinski, Margaret Thatcher – iată câteva personalități feminine care nu pot salva întrebarea printr-un răspuns 
  
care să contracareze acuza cum că femeia este pricina tuturor calamităților (În urmă cu două mii de ani, satiricul latin Iuvenal spunea în satira a VI-a: Nulla fere causa est, in qua non femina litem moverit, adică: „Nu există litigiu a cărui cauză să nu fie o femeie”). 
  
Poate fi femeia victimizată? Sau martirizată? 
  
De-a lungul timpului, de la Facerea Lumii și până în prezent, femeia a fost considerată de concetățenii noștri - bărbații - ca fiind principalul factor responsabil ce are legătură cu partea întunecată, rea, ocultă a spiritului uman. Ea l-a determinat (a se citi provocat) pe Adam să muște din fructul păcatului, să risipească ororile în viața zilnică, să provoace războaie între coloși, să țină sub ascultare cohorte de nelegiuiri, să compromită președinți, să-și trădeze propriile convingeri partinice în folosul națiunii, să interacționeze cu idei ostile pentru a evita conflicte militare etc. 
  
Este femeia victima mentalității beligerante a bărbaților care nu-și pot stăpâni pornirile atavice, violente, agresive sau frustrante în căutarea lor nebunească de a găsi un țap ispășitor cu orice preț? 
  
Este femeia vinovată de cortegiul nelimitat al actelor tiranice, al revoltătoarelor surghiunuri inchizitoriale, al ororilor războaielor mai mari sau mai mici, regionale sau mondiale? 
  
Să fie vinovată femeia pentru mintea diabolică a celor care au comis atâtea atrocități de-a lungul istoriei? A inventat ea sabia, ghilotina, tunul, pușca, bomba nucleară? A folosit ea toate acestea pentru a face rău semenilor săi în numele unei justiții generale? 
  
Poate credeți că a stat ca un drăcușor la spatele bărbatului și că a pătruns în gândurile și în creierul lui repetându-i obsesiv: confecționează sabia, inventează mitraliera, fă o grenadă, atacă estul, sudul, vestul… Nicidecum. Ea a făcut și a crescut copii, a gătit, a făcut curățenie și l-a iubit. 
  
De ce să nu facem din femeie chiar o martiră? Pentru că ea nu vrut și nu a dorit să se întâmple lucruri reprobabile. Dimpo-trivă. Întotdeauna a sacrificat dragostea ei maternă și conjugală cu care a înzestrat-o necondiționat Dumnezeu pentru binele universal. Din motive neelucidate, bărbatul nu o poate diviniza, dar pretinde acest lucru pentru el. 
  
Există un antagonism evident între a fi tu însăți, ca femeie, și a fi de aceeași parte a baricadei în acțiunile bărbatului tău. 
  
Pentru că (nu-i așa?) bărbatul este cel care are puterea, care conduce familia, societatea, armata, nava, războiul… 
  
Și atunci trebuie să ne acceptăm condiția noastră înjumătățită, doar com-plementară, nu și conducătoare. Fiindcă ea este jumătatea bărbatului, alături de care trăiește uneori ca un apendice, alteori ca o anexă și de cele mai multe ori, ca un rău necesar. 
  
Ea nu poate avea decât formal opinii, concepții, idei proprii, pentru că, desigur „într-o teacă nu încap două săbii”. 
  
Și dacă bărbații nu ar fi cerut și mai mult de la acestea, și mai mult, revoltător de mult, probabil nu ar fi fost necesară și nici posibilă mișcarea pentru emanciparea femeii care a deschis alte perspective activităților feminine, mai puțin sensibile, mai mult masculinizate. Și, în consecință, am ajuns să fim așa cum nici bărbații nu ne mai vor: mai puțin sentimentale, ceva mai mult nefeminine și un pic mai vulgare. 
  
Am dori (de ce nu?) abandonarea figurii mitologice a Evei care le-a încătușat pe femei într-un destin implacabil, biologic vorbind. Am dori să ni se acorde mai multă încredere tot așa cum ne asumăm și responsabilități. 
  
Este greșit să se creadă astăzi că 
  
femeia este răul necesar așa cum este greșit să se caute mereu vinovați pentru actele bărbaților, necugetate, improvizate sau făcute cu bună știință. Și nu este suficient că, pentru bunul mers al societății, femeile își asumă responsabilități, mai trebuie să se și umilească prin gesturi care să cerșească iertarea. 
  
A căuta femeia în tot ceea ce este greșit, rău, urât, infam este o butadă perimată și neadevărată! 
  
Căutați mai bine în voi înșivă, dragi bărbați! 
  
Referinţă Bibliografică:
Cherchez la femme / Liliana Ghiță Boian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1861, Anul VI, 04 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liliana Ghiță Boian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Ghiță Boian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!