CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Liliana Ghiță Boian         Ediţia nr. 1761 din 27 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Aparitie Editura INSPIRESCU! Volumul de poezie FLUTURI IN INFERN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ANA PODARU - IUBIND IUBIREA  
 
Fluturi în Infern- un titlu incitant pornind de la alăturarea celor două cuvinte care vin în contradicție unul cu celălalt, sau poate sunt complementare într-o lume a imaginației creată ad-hoc de Ana Podaru.  
 
Aceasta, deoarece fluturii sunt insecte din ordinul Lepidoptera și sunt remarcați ca având un ciclu de viață neobișnuit și scurt. Ei au stadiu larvar de omidă, un stadiu inactiv de pupa și o metamorfoză spectaculară de adult cu aripi frumos colorate.  
 
Noi, oamenii, mai ales în acest ultim stadiu percepem fluturele. Și îl identificăm cu frumusețea, cu viața, cu zborul spontan și plin de farmec, poate cu plutirea și levitația.  
 
A avea fluturi în stomac - înseamnă a fi îndrăgostit, a iubi, a te cutremura de frumusețe și de sete de viață, a fi liber și fericit.  
 
INFÉRN s. n. 1. Loc unde sălășluiesc sufletele celor păcătoși, după moarte, supuse la chinuri veșnice; iad, gheenă, tartar; hades, orc. 2. Fig. Loc de dezordine și de confuzie; viață plină de chinuri, mizerabilă; situație chinuitoare, greu de suportat, tortură sufletească.  
 
[Pl. și:(rar)infernuri,inferne]Din lat. Infernus  
 
(Conform DEX).  
 
*  
 
* *  
 
Cum să alăturăm starea de zbor cu cea de tortură sufletească?  
 
Ei bine, iată că se poate. Ana Podaru prin poeziile ei o dovedește fără doar și poate. Deoarece, după zborul incert, uneori in zig-zag al lepidopterei pe care îl are orice femeie în suflet sau/și în spirit urmează și căderea în suferință, în supliciu, în chin, deci în Infern.  
 
Se spune că femeile iubesc prea mult. Poate că așa este, dar ce ar fi viața fără iubire?  
 
Nu ar trebui să uităm niciodată poveștile de dragoste care ne-au legănat adolescența; n-ar trebui niciodată să uităm ne iubim aproapele, părinții, copiii, oamenii; n-ar trebuie să uităm niciodată să iubim viața, cu bune și rele așa cum este ea alcătuită din real și fantezie deopotrivă.  
 
Și chiar dacă deasupra intrării în infern stă scris, conform lui Dante, Lasciate ogni speranza, voi ch'intrate. („Lăsați orice speranță, voi cei care intrați”) nu trebuie să uităm că în viața noastră pământeană speranța este singura motivație care ne conduce acțiunile viitoare. Fără ea devenim nu fluturi, ci molii. Fără ea ne scăldăm în apele negre ale păcatelor insurmontabile.  
 
Ana Podaru, în viața ei zbuciumată, cu siguranță a trecut și prin stadiul de zbor și prin cel de purgatoriu. De aceea poezia ei se situează între cer și pământ, între înalt și teluric, între sublim și agonie, între zbor și sardonic.  
 
Ea, trăiește fiecare clipă cu intensitatea luminii care te orbește, dăruind iubire, risipind dragoste pe acolo pe unde trece. Trăitoare pe alte meleaguri ea se autodefinește ca fiind fluture care o zi dansam cu licurici, strecurându-se grăbită printre greutățile și vicisitudinile vieții din Regatul Unit, pe bulevardele largi ale bucuriei firești ale fiecărei zile, fără să uite, totuși, că lacrima e dor .  
 
Și… iubirea curge când ca un izvor clocotitor printre stâncile neputinței, când ca o apă liniștită care se alintă șerpuind pe sub sălcile promisiunilor.  
 
Și-ntinde aripa spre fată  
 
Dispare lacrima din jur,  
 
Ea, cu privirea-nseninată  
 
Renaşte cerul de azur.  
 
Cuvintele puse în metafore și în rime potrivite, având un ritm interior cantabil și romantic surprind prin alternanța dintre banal și inedit, dintre tradițional și modern, dintre simplitate și plurivalență.  
 
Ana Podaru în volumul de poezie „ Fluturi în infern își definește vocația de autoare care surprinde cu o sensibilitate ieșită din banalul cotidian multiple valențe ale vieții dinlăuntrul și din afara ei.  
 
Ea scrie cu sufletul, cu visele, cu dragostea, cu imagini care vin firesc, dăruind fiecăruia un strop din roua trăirilor și simțirii sale.  
 
Ana Podaru pune în fiecare palmă un volum de versuri care ne încântă spiritul cu bogăția de cuvinte și sentimente alese.  
 
Liliana Boian Terziu  
 
Referinţă Bibliografică:
Aparitie Editura INSPIRESCU! Volumul de poezie FLUTURI IN INFERN / Liliana Ghiță Boian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1761, Anul V, 27 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liliana Ghiță Boian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Ghiță Boian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!