CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Poezia mea s-a născut în timpurile îndepărtate ale ființării, când mi se părea și îmi demonstram, prin calcule uzuale, că nu știu aproape nimic, că am părinții care cunosc, posedă mai multe lucruri frumoase, talente, decât însuși ar cunoaște și ar poseda un copil, și am început să-mi disting ființa, am început să-mi ascult tăcerea, senzația acută a dorinței de a fi adormit în brațele divine ale liniștii cerești, în necuprinsul ambianței ce îți inspiră naturalețea propriei existențe copilărești.

Odată cu revenirea la grija față de Patrie, prin martie, sădeam pomi firavi, prin locurile abrupte ale localității, să dăm viață unei alte părți a satului, să înverzim copilăria și să binecuvântăm dăruirea omului ce o face pământului, zvelți în spirit și vizionari în acțiuni ce chemau culori ale luminii, părtinitori ai visurilor noi, ne întorceam cu semenii de la școală, acumulam semințe de salcâm, făceam rost de caiete noi, pixuri noi, scriam cîte o scrisoare vreunui copil timid, foile le doseam sub lacrimile fierbinți ale duminicilor, apoi corabia, ca o scrisoare înlăcrimată, parcurgea un drum maritim prin ligheanul cu flori de liliac, în care ne adăpam cu sora mea Maia Maya frunțile lipite de norii versului cosmic, să nu sărăcim în limbă și în aspirații, devenind și mai bogați și mai luminoși, și, poate, mai cuminți în a percepe realitatea.

Poezia mea s-a născut din vorbe înțelepte, dăscălite și mucalite, ascultate la TVR 1, televiziunea care m-a ghidat pe tot parcursul aflării mele acasă, de când am văzut ecranul televizorului prin 1977-78 și până am plecat din casa părintească, apoi, din mari teoreme ale algebrei, fizicii, biologiei, desenului, istoriei, chimiei, geografiei, din mari lumini invizibile ale timpurilor, ce ne-au gândit pe noi, precum au fost și sunt Liuba Danu, Olga Melinteanu, Zinaida Gurițanu, Nina Manole, Olga Manole, Semion Covalciuc, Vasile Manole, Maria Pelin, Natalia Miron, Anastasia Cojocaru, Eugenia Păvăleanu, Maria Scorpan, Vasile..., că numele se uită, dar faptele divine, niciodată, și care ne-a învățat să iubim vioara și să cântăm frumos în cor, și mulți alți profesiori, dascăli.

Poezia mea s-a născut la Radio Bălți, cu Maria Popa, la Universitate, cu Ion Evtușenco, Nicolae Leahu, Gheorghe Popa, Maria Șleahtițchi, poezia mea s-a născut în caietele scrise cu poezii și adorate foarte mult de mine ale Anei Carcea, o colegă cu spirit poetic.

Au unde ești, draga mea poetă, vezi cum timpul ne desparte și poezia ne caută?

Au vezi că am îmbătrânit în dureri, într-atât de mult, dar Dumnezeu suferă și mai mult pentru noi azi, voind să ne amintim de drumul anului 1991 ori 1990, dragă, ce l-ai inițiat spre Uniunea Scriitorilor, și ai scris caiete de poezii? impulsionându-ne să ne amintim de anul 1989 și de poeta Leonida Lari, care ne-a deschis poarta într-o zi la Universitate, poarta Raiului poetic?

Unde ești, Ana dragă, poezia mea și a Leonidei Lari, poezia mea și a actualei poezii? Poezia mea, de ce te -ai gândit, că roșu ar fi culoarea potrivită inimii tale poetice?

Să ne înscriem azi în negrul pământului, în negrul cuvântului, în negrul cărților, să extragem poezia din rezistența spiritului divin, din carnea durută a timpurilor acestea, și să ne amintim de adevărata simțire cucernică, singuratică, ce trăiește din frică de Dumnezeu și de oameni.

Poezia e a voastră, a mea este lacrima și recunoștința pentru voi.

În fine, poezia mea s-a născut dintr-o enormă dorință de a exista...

Cu revelații divine în suflet și în cuget,

Lilia Cazacu-Manole

P.S. Poezia mea este veșnicia raportată la suferințele ce sunt transmise copiilor mei, poezia mea este un copil veșnic tânăr.

 
 
Ce ar fi poezia, fără Limba ROMÂNĂ?  
  
Ce ar fi Totul, dacă Poezia ar exista în firescul nimic?
Ea ar fi Totul,
iar Totul-
o flacără, prin care poezia
a intrat ca o sfântă
și arde în nimicul purtat de extaz-
cu moarte,
cu ură, cu nimicul,
sorbit de mine, prin cuminecătură.
Am carne, dar nu mai primește nici o mixtură,
precum poezia mi-o scriu,
sălbătăcindu-mi gura,
roșindu-mi -se creierul,
prin arsa lui semănătură;
brazdele poetice
se topesc în degetele-mi
plângătoare,
rătăcite
de culesul iubirii și de apropierea omului către soare.
Ce ar fi poezia,
dacă Totul ar exista în firescul nimic?
O Poezie mă cheamă,
când mă închid, în câmpul fără margini,
ca un spic,
și pâinea pe masă
taie felii din ființa-mi,
dându-mă pradă cuțitului sângeros al Poeziei,
și cu acest nimic carnal
port poezia prin
suferință, ca printr- o dulceață
a tainei, ori a stihiei...
Ce ar fi Poezia, fără Limba Română
a României?
 
  
Lilia Manole  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI / Lilia Manole : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2637, Anul VIII, 21 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!