CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Lilia Manole         Ediţia nr. 1791 din 26 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

TÂRGUL INTERNAȚIONAL DE CARTE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: "Pâlcuri de brazi vechi şi noi se adună de nicăieri…  
 
În templul artelor se iveşte duhul cunoaşterii –  
 
Line unde, cosmice înălţări ale cugetului ancestral,  
 
Venit încă din vremea umbrelor mari ale lui Traian şi Decebal:  
 
Vorbă eminească ce mocneşte mereu în fiecare din noi,  
 
Fii şi fiice zămilsite din stihurile basarabene ale lui Vieru."  
 
(Alex Enache, Imnul Națiunii)  
 
Îmi zic "Bine ai venit, Lilia, în rândurile membrilor curentului literar douăzecist!"  
 
Dacă ar fi să-și imagineze cineva atmosfera sublimă, în care m-am pomenit, venind cu puțină întârziere la Evenimentul, prilejuit de lansarea cărților și Antologiilor Editurii "Națiunea", dar și cele ale poetului, artistului Andrei Păunescu, editate de Editura Semn ), în cadrul Târgului Internațional de Carte "Gaudeamus"...  
 
Vă mai amintiți Dumneavoastră, cei care ați fost și cred că rămâneți a fi îndrăgostiți de cenaclurile literare și de concertele, susținute întru apărarea Țării, limbii și neamului românesc?  
 
Istoria se repetă, dragii mei, și atunci când studențimea de pe timpuri, printre care mă aflam și eu, punea la pariu, dacă se va întâmpla Unirea cu Țara, mi-am expus o singură cale: "Da, Unirea este soarta noastră și acest fapt va deveni unul istoric, se va întâmpla cu orice preț!"  
 
În data de 22 noiembrie anul curent, Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, a găzduit numeroase întâlniri ale scriitorilor, poeților din întreaga țară și nu numai, la care mi-aș fi dorit să absorb în totalitate, cu ochii, tot frumosul literar, tot raiul acesta, în care se perindă cultura și arta.  
 
Și deloc întâmplător nu e faptul că am devenit membri al Cenacului Națiunea (al cărui membri -fondatori sunt Poetul, redactorul editurii, domnul Romeo Tarhon, Cosmina Cozmean, Lucia Barbu, MARA-Virginia Parvu etc.), alături de alți terapeutiști, membri ai grupului Terapie prin poezie, grup care reconstituie Cenaclul literar Națiunea în data de 15 septembrie anul curent.  
 
În data constituirii acestui cenaclu, s-a decis ca membri co-fondatori onorifici să se numească Grigore Vieru și Mihai Eminescu, doi poeți nemuritori. Impresionant e imnul Cenaclului -Imnul Națiunii Literar-artistice, autorul căruia este Alex Enache:  
 
Pâlcuri de brazi vechi şi noi se adună de nicăieri…  
 
În templul artelor se iveşte duhul cunoaşterii –  
 
Line unde, cosmice înălţări ale cugetului ancestral,  
 
Venit încă din vremea umbrelor mari ale lui Traian şi Decebal:  
 
Vorbă eminească ce mocneşte mereu în fiecare din noi,  
 
Fii şi fiice zămilsite din stihurile basarabene ale lui Vieru.  
 
Și al autorului Ion Forcoș:  
 
Ancoraţi în moştenirea ce, ca neam, ne defineşte,  
 
Să dăm păs gândirii noastre, să transpunem din cuvinte  
 
Cărămizile eterne, legendare, slova care rezideşte  
 
Panteonul României și-al culturii sale sfinte,  
 
Denunţând falsul cel care ne contestă şi dezminte!  
 
Hai să facem NAȚIUNEA  
 
Azi din noi şi noi din ea  
 
Un altar în care lumea  
 
Ne-ndoielnic va intra  
 
Ca să afle adevarul, cel ce-o va elibera!  
 
Iubiți prieteni, a radiat întreaga mea ființă de bucurie, o bucurie imensă, pe care nu am simțit-o niciodată.  
 
A răsunat pentru toată lumea ideea predominantă a evenimentului, cea a Basarabiei și a revenirii la Patrie.  
 
Editura "Națiunea" lansează primul volum de versuri al tinerei poete , elevă a Colegiului Pedagogic Bălți, Alexandrina Vlas , inititulat "Cartierul viselor", or, avem susținere și ne sunt promovate tinerele talente de aici de peste Prut de o editură de mare anvergură și prestigiu.  
 
Un scriitor spunea, că literatura nu este decât oglinda stării actuale a țării și poporului. Ne mândrim pentru că astfel de evenimente au răsunet și la noi în Basarabia și, mai mult ca atât, dorința și entuziasmul ar fi acele repere literare și culturale, din care să se constituie o adevărată forță poetică și printre tinerele vlăstare poetice ale literaturii basarabene.  
 
Întreg spațiul cenaclist, dar și timpul, dedicat întâlnirii de suflet, au avut semnificații deosebit de furtunoase și mărețe, în ambianța creată de artistul și scriitorul Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, care aidoma unui bard de filieră supremă, națională precum și este de fapt, ne-a amintit de dulcele cântec dedicat Basarabiei, de alte șlagăre ce proslăvesc și ne fac zborul însetat de univers național și de libertate creștină.  
 
LILIA MANOLE  
 
Referinţă Bibliografică:
TÂRGUL INTERNAȚIONAL DE CARTE GAUDEAMUS A GĂZDUIT UN EVENIMENT PROFUND NAȚIONAL / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1791, Anul V, 26 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!