CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Lilia Manole         Ediţia nr. 1641 din 29 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

DUMNEZEIREA, A DOUA CREAȚIE A LUI DUMNEZEU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Jurnalul I (1990-1996) al lui Cărtărescu m-a incitat, nu pentru că e jurnalul unui scriitor posmodernist, ci, prin prezența unei clarități lingvistice formate, a unei bogății intelectuale moderne, non-preconcepute. Dar nu despre acest lucru va fi tema subiectului de astăzi. Din Jurnal, am selectat un citat, pe care îl inserez în prezenta lucrare:  
"Cum poate avea dumnezeirea structură internă? Pătrunzi în ea, ca într-o lumină orbitoare, care te incendiază instantaneu și te transformă. Cum e posibil, ca așa transformat cum ești, devenit una cu marea lumină, să nu fii încă mântuit, ci abia la porțile mântuirii, și să vezi deodată altă lumină, de altă natură, infinit superioară primeia, să te rătăcești într-o ierarhie de flacără tot mai pură. Și intuind fantastica minune, să înțelegi deodată că ea nu-ți este, de fapt, oferită, ci ești constrâns să rămâi etern pe prima, a doua, a miliarda treaptă. De fapt, înțelegerea dumnezeirii, ca organism și nu ca anihilare, o anulează și te îndepărtează de ea.(Mircea Cărătrescu, Jurnalul I(1990-1996), pagina 208)  
De aici, îmblânzirea cuvântului la M.Cărtărescu, am resimțit-o și mai mult. Iată ce căuta alert, consecvent, prin definiții cu un larg conținut, scriitorul, istovit de întrebări și căutări de sine.  
Tocmai aceasta va fi imaginea, care mi-am propus-o, cea a dumnezeirii. Termenul respectiv este vehiculat în creația poetică deseori, e sculptat în inima poetică a multor personalități remarcabile din literatura română, mai mult, fiind măgulită de utilizarea frecventă a glosemului în creația mea poetică, mi-am propus să explorez acest spațiu.  
"DUMNEZEIRE" este întâlnit, ceea ce e și firesc, și în DEX-ul limbii române și înseamnă Divinitate, Dumnezeu, din Dumnezeu, atribuire de calități dumnezeiești, deificare.  
La ora actuală, despre codul Bibliei, au apărut un șir de surse, ce analizează problema, din perspectiva existenței lui Dumnezeu în Cuvânt. Or, se afirmă, pe bună dreptate, că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu inspirat, existența codurilor ascund viața lui Iisus, a apostolilor. Întrebarea la care răspund teologii- "De ce a pus Dumnezeu aceste coduri în Scriptură? "e unică: Dumnezeu este revelator și în paginile Sfintei Scripturi. Pe lângă celelalte mijloace ale revelației (Univers, istorie, conștiință, Iisus Hristos, Scriptură), vom constata că toate sunt prioritare, dar cea mai desăvârșită, totuși, este Scriptura, de la care se inspiră Dumnezeu, pentru a ni-l trimite pe Iisus Hristos, Cuvântul întrupat. Pentru a ne convinge de această primordială alegere, pe care o realizează omenirea, Doar Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, capabil să ne transforme viețile noastre. Procesul cunoașterii lui Dumnezeu e multidimensional, având două axe de referință: În primul caz, acest proces ține de efortul nostru, iar în al doilea-de lucrarea Duhului Sfânt. Or, Cuvântul divinizat e o experiență spirituală, mijlocită de Duhul Sfânt, în speță, pentru acei, care se apropie de Scriptură. De aici, de amintim despre Samuel, care spune: "Vorbește, Doamne, căci robul tău ascultă..."(1 Samuel 2,9). Nevoia de Dumnezeu, nevoia de comunicare cu Dumnezeu, nevoia de comunicare cu semenii noștri, despre Dumnezeu,dar și prin intermediul Lui, sunt aspectele vieții noastre zilnice, către care se cuvine să privim cu o conștiință divină. În textul din Luca, adevărul despre Absolutul lui Dumnezeu, continuă prin următoarele Lui cuvinte:"Și oricine nu-și poartă crucea și nu vine după mine, nu poate fi ucenicul meu."(Luca,14:25-27).  
Când alegem iubirea de Dumnezeu și iubirea de sine, iubirea primordială, despre care am scris aici, ne dă forța să ne ducem crucea , oricât de grea ar fi ea, mai mult chiar, Dumnezeu a îndemnat să alegem iubirea de El și apoi de părinți. În Geneză, este reprodusă fapta lui Dumnezeu, în cele șapte zile, pe care le-a divinizat în Univers. În a șasea zi a creat omul, iar în a șaptea zi s-a odihnit, aceasta fiind prima zi de sărbătoare a omului alături de Dumnezeu, prin Cuvântul lui Dumnezeu. Or, cel care vine să sărbătorească, așa cum este ilustrat și în Leviticul, trebuie să vină pe calea jertfelor și pe calea respectării ritualurilor de curățire, cerute de legea divină, cea a dumnezeirii. Aș crede că dumnezeirea e încă și sfințenie, pornind de la sfințenia lui Dumnezeu. "Fiți sfinți, căci eu sunt sfânt."(19:2).  
A ne sfinți înseamnă a fi ajunși în cupola minții noastre, când alegem să ne implicăm în puterea lui Dumnezeu, prin tot ceea ce suntem și ceea ce facem, când putem deosebi bine voia lui Dumnezeu de orice altceva.  
Mihai Eminescu scria despre Adevărul Absolut, fiind, după el, acesta atributul lui Dumnezeu, or, Adevărul există într-un ne-timp, adică, înainte de timp, în timp, și în afara timpului, așa precum Dumnezeu este transcendent creației Sale. Aflarea lui Dumnezeu într-o dimensiune imuabilă e chipul nostru după asemănarea Sa, "credința în forța atotcuprinzătoare a smereniei, pentru a-l putea atinge pe Dumnezeu", aici îl parafrazez pe regretatul nostru poet național Grigore Vieru. Mai mult, revenind la valoarea dumnezeirii, Luceafărul poeziei scria : "Menirea vieții tale este să te cauți pe tine însuți. (...) El e pretutindeni- are spațiul, el este etern-are timpul, el e atotputernic-dispune de întreaga energie a Universului... Omul e după asemănarea Lui, el reflectă în mintea lui calitățile Lui".(Fragmentarium, Mihai Eminescu). Or, Eminescu era convins, că există afinități între om și Dumnezeu, prin care devine posibilă comunicarea între ei doi, om și Dumnezeu. De aici, devine clară aserțiunea despre existența, și nu numai, a dumnezeirii, în sens vast, transcendent, real, amplificată la rang de poetic, artistic, cultural și divinitate, atât în aspect individual, sanctific, dar și comunitar,ea fiind o cale spirituală prin muncă conștientă spre mântuire.  
 
LILIA MANOLE  
 
Referinţă Bibliografică:
DUMNEZEIREA, A DOUA CREAȚIE A LUI DUMNEZEU / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1641, Anul V, 29 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!