CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Lilia Manole         Ediţia nr. 1595 din 14 mai 2015        Toate Articolele Autorului

FAPTUL FIN, ELEGANT, SINCER-POETIC (O POSTFAȚĂ DE DANIEL MARIAN LA PRIMUL VOLUM DE POEME
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt hotărât în a crede că fericirea nu este doar un pur concept, o simplă definiţie paroxistică, ci chiar are formă, are conţinut; are înlăuntrul conturului, curcubeul şi mănunchiul de arome. Dar ca să nu treci pe lângă ea fără să bagi de seamă, îţi trebuie deplină deschidere asupra minunăţiilor lumii în care se conjugă viaţa ce ţi-a fost dată. Iar ca să pătrunzi în cuprinsul fericirii, îţi mai trebuie şi acele tainice chei ale încrederii, ale curajului, ale iubirii. Cu un prinos, un prea-plin de iubire, îndrăzneaţă şi sigură pe sine, vine în întâmpinarea miracolelor, pregătită să încerce „Cheile fericirii”, poeta Lilia Manole. E binevenită, îndrăznesc a spune, ajungerea la porţile fericirii, nu oricum ci sub auspiciile eleganţei poetice. O apariţie a ei editorială, este o încununare a gândului bun, frumos. Surprinsă în plină efervescenţă lirică, poeta îşi aşează şi reaşează trăirile în planul conştient, fără a se lăsa purtată de iluzii lipsite de esenţa concretului… „Cheile fericirii mă surprind într-un ultim eşec:/ – Stai, mai încearcă, roteşte pustiul în lacăt,/ Amarele cuvinte destinul mi-l înţeleg,/ E timpul să ascult tot ce e gol, aparent, în treacăt.../ Început de rotire trupească... se deschide/ Oaza spartă, să-mi spună cât e de cerească,/ Spre mine se-ntinde, cheile umplu, fără cuvinte,/ Lacătul neştiut... pe cine ar vrea să fericească?../ Alte noroace se plimblă pe-alături, cu chei.../ – Lacăt de fericire, ai, rezemat de iubire, tot ce vrei,/ Porţi sufletul deschis, eu nu te mai închei,/ Ferice de astă povară, ne vom roti, să ne iei...” (Cheile fericirii). Convingerea iubirii este până la urmă, poate fi zis astfel, modul de viaţă prim pentru Lilia Manole. Nicidecum nu e vreun accesoriu pasager, un moft de circumstanţă, ci se circumscrie pe de-a-ntregul fiinţei poetei. Pentru că, astfel cum însăşi ştie şi o spune foarte bine, „A iubi nu are început”: „Ai ancorat,/ răpus, spre infinit,/ credeam, că e un semn/ inexistent,/ din ornicul oprit,/ de-ai apărut,/ din Răsărit,/ şi mi-ai adus,/ visarea lumii din Eden,/ dintr-un Eden,/ într-un Adam şi-o Evă,/ întrupat,/ şi de-ai venit,/ iubirea noastră solitară/ nu a naufragiat./ Te revedeai,/ ştiam doar eu,/ nedefinit, curat,/ prin Bunul Zeu,/ când tulburai,/ neconceput,/ fiorii mei vegheaţi,/ pierduţi într-un sărut,/ Ştiai, că a iubi nu are început...”  
În tandra, primenita, benefica, dăruita, încercata şi asumata fericire, te poţi şi pierde, atunci când forţa ei de manifestare devine una exponenţială, încât înţelesurile apucă să zburde dincolo de rostul lor cotidian extatic. Dar dacă e o suficientă dorinţă de stabilitate, atunci se revine la rotunda împlinire… „La noapte voi sorbi/ fiecare bob de rugă/ din sufletul meu,/ aşteptînd o nouă zi,/ în palma ta să-mi văd/ genuina forţă feminină,/ ca-ntr-o oglindă,/ să mă privesc,/ să-mi acopăr/ cu ea fruntea/ abia deschisă/ pentru un nou început,/ catifelînd pipăitul/ paginii unei cărţi,/ să o găsesc/ mai proaspătă/ şi mai inspirată,/ decît cele trecute/ adevăruri veşnice,/cînd tu, alături de mine,/ cafeaua dulce/ o cobori,/ din privirea ta,/ spre mine:/ – Iartă-mă ,/ îmi spui,/ că nu o pot sorbi,/ sunt regăsit cu tine...” (Regăsire).  
Iar, într-o continuitate transpusă pesemne iniţiatic direct din larg spectrul sufletesc în mecanismul poetic, Lilia Manole ne întăreşte ca fiind o bună alegere, accepţiunea sprijinită în conexiunile deja existente: „M- aş regăsi la capăt de pieire,/ Eu, desfrunzită şi cu muguri seci,/ Pornită, iar, să spun iubirii,/ Că nu mai sunt o amintire/ În astă lume-n care vii şi pleci.../ M-aş coborî atunci, cu toată Firea/ La Teiul cu mireasmă Vie,/ Aceeaşi, însă, ocolind privirea –/ Lăsîndu-mi pleoapele să cadă/ Pe umbra albă de zăpadă./ Să lăcrimez, n-aş vrea, m-ar frînge dorul,/ Curat şi cald din fire,/ Aş împleti suspinele-n ecouri,/ Cu lungi poeme de iubire.” (M-aş regăsi).  
 
Daniel Marian  
 
Referinţă Bibliografică:
FAPTUL FIN, ELEGANT, SINCER-POETIC (O POSTFAȚĂ DE DANIEL MARIAN LA PRIMUL VOLUM DE POEME CUVINTE NESTINSE AL LILIEI MANOLE). / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1595, Anul V, 14 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!