CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Lilia Manole         Ediţia nr. 1589 din 08 mai 2015        Toate Articolele Autorului

DESCHIDEREA EXPOZIŢIEI INSTITUTULUI CULTURAL ROMÂN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi, 8 mai 2015, la Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi s-au desfăşurat două evenimente semnificative pentru Republica Moldova, pentru cultura şi viaţa spirituală, dar şi istorică a ţării.  
 
La eveniment au luat parte reprezentanţii Consulatului României la Bălţi, în frunte cu Consulul General al României la Bălţi, domnul Mihai Baciu.  
 
În deschidere, Rectorul Universităţii, Domnul Gheorghe Popa, doctor habilitat în filologie, a salutat oaspeţii prezenţi, a menţionat importanţa acestor zile pentru cultura şi spiritualitatea ţării. Domnia Sa a accentuat oportunitatea desfăşurării evenimentelor la Bălţi.  
 
Astfel în susţinerea sa, Consulul General al României, dl Mihai Baciu şi-a exprimat bucuria şi relevanţa prilejului oferit, declarând solemn Deschiderea Expoziţiei Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, cu genericul " În mine bate inima lumii".  
 
Mihai Baciu a semnalat , că suntem urmaşii eminescianismului, în fond,"or, Eminescu, aşa cum scria George Călinescu, este omul deplin al culturii române", a amintit Consulul General, dl Mihai Baciu.  
 
De asemenea, s-a menţionat că această Expoziţie, ca fiind parte a ICR, a fost marcată şi în alte localităţi, centre culturale ale republicii, începând cu capitala RM, municipiul Chişinău.  
 
Invitaţii- profesori, studenţi, colaboratori ai Universităţii, au vizionat, şi înaintea deshiderii, Expoziţia, continuând după încheierea susţinerilor solemne să se pătrundă de importanţa şi originalitatea lucrărilor, sub formă de banere, prezentate de ICR, conţinând momente uluitoare şi fremătătoare din creaţia şi viaţa Marelui Eminescu.  
 
După deschidere, invitaţi de Doamna Elena Harconiţa, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice a USB "Alecu Russo", oaspeţii au avut prilejul deosebit, în sala polivalentă a Universităţii de Stat "Alecu Russo" , anticipând evenimentul zilei de mâine, cel al Zilei Europei, să asculte o însufleţitoare lecţie despre actualitate şi despre ceea ce suntem, în raport cu evenimentele, ce au loc pe glob şi în Europa.  
 
Rectorul Universităţii, Domnul Gheorghe Popa, doctor habilitat în filologie, a accentuat evoluţia procesului de europenizare, necesitatea luptei cu aşa-numita "europo-fobie", dar şi timpul care a sosit, pentru a alege oportunitatea fundamentală, cea de a gândi şi de a ne implementa europeneşte.  
 
În continuare, Consulul General al României la Bălţi, dl Mihai Baciu, fiind copleşit de prezenţa studenţilor, avea să remarce faptul, că se simte, ca într-o sală de curs, fapt deloc ieşit din comun, un fapt firesc şi revelator, rezonabil.  
 
Domnia Sa a venit cu aceleaşi gânduri bune din partea României, subliniind, aşa cum ar face-o un adevărat istorician, politician, diplomat, că Ţara Mare ne este cel mai tare şi cel mai adevărat avocat.  
 
Parcurgând, în descriere, perioadele prin care a trecut Uniunea Europeană, pentru a se constitui pe deplin, Domnia Sa a salutat Ziua de 9 Mai, care a fost declarată Ziua Europei.  
 
Vorbind despre drepturile omului, cu referire la surse religioase de bază, pe care le avem, şi adnotându-le pe cele laice, e un eveniment primordial în viaţa noastră, cetăţeni ai ţării, şi un moment crucial în a ne bucura de paşii întreprinşi spre Europa.  
 
Condiţiile şi cerinţele acestor asocieri le cunoaştem, a menţionat dl Mihai Baciu, dacă luăm, spre exemplu, drept modele, ţările din Vest, în care nu există războaie şi duşmani din afară, trecerea dintr-un stat în altul este liberă etc..  
 
Retrospecţia istorică asupra Uniunii Europene ne-a demonstrat încă o dată forţa acesteia şi capacitatea de a fi tolerantă în raport cu ţările, ce tind spre europenizare.  
 
Experienţa vastă a Dlui Baciu Mihai este remarcabilă prin aflarea Domniei Sale în calitate de membru al Consiliului Europei, astfel toţi cei prezenţi la manifestare au audiat cu deosebită grijă şi atenţie alocuţiunile Rectorului şi Consulului General.  
 
Or, numai respectând, în mare, principiile fundamentale, impuse de Uniunea Europeană, ne vom putea bucura de faptul că suntem alături şi în unire cu România Mare.  
 
În încheiere, amintind un postulat al filosofului român Octavian Paler, Dl Mihai Baciu şi-a vizat alocuţiunea printr-un simplu şi firesc ădevăr:  
 
"Ne aflăm la început de drum, la o răscruce şi de fiecare din noi depinde soarta noastră." Căci, aşa cum s-a exprimat Domnia Sa, "omul întotdeauna a trebuit să dea însemnătate situaţiilor-limită, situaţii, în care ar putea să chibzuiască şi să mediteze profund, întru soluţionarea impasurilor general-umane". În final, studenţii au vizionat filmul în regia lui Horaţiu Mălăiele "Funeralii fericite".  
 
LILIA MANOLE, Bălţi  
 
Referinţă Bibliografică:
DESCHIDEREA EXPOZIŢIEI INSTITUTULUI CULTURAL ROMÂN MIHAI EMINESCU LA UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI. ZIUA EUROPEI SE VA SĂRBĂTORI ÎN DATA DE 9 MAI LA BĂLŢI ŞI ÎN ŢARĂ. / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1589, Anul V, 08 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!