CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Lilia Manole         Ediţia nr. 1555 din 04 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

ANTOLOGIA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În Prefaţă la Antologia "Valsând printre cuvinte", Visar Zhiti, poet albanez, scrie, că într-o discuţie la Torino cu Marin Sorescu, căruia i-a dedicat o prefaţă la Antologia sa în limba albaneză, l-a întrebat pe poetul român, care este mesajul lui pentru popoarele din Balcani, zdruncinate de conflicte şi lupte, la care Marin Sorescu i-a răspuns: "Să citească poezie... "  
   
Faptul că am fost implicată şi eu în mod indirect să îndeplinesc această misiune, este, pentru mine, un punct de referinţă, un miracol de pornire şi de regăsire, pentru că am fost trecută, în aspect poetic, literar, peste frontierele ţării mele, României mari, dar şi peste alte frontiere, lucru, care îmi adaugă o şi mai mare responsabilitate, convingere pentru spiritul, care îmi este Poezia.  
   
Slavii de Sud, fiii celei mai poetice peninsule, vecinii grecilor, ca parte a culturii umanităţii, locuiesc acum în Albania şi în Kosova, cea mai tânără republică din lume, dar şi în Macedonia şi Munte Negru, având în faţă şi Italia, poarta Europei pentru ei, scrie Visar Zhiti.  
   
Or, Antologia de faţă, este, în viziunea poetului, cel mai frumos punct de reîntâlnire. La baza întemeierii Antologiei, editate sub egida revistei "Albanezul", a stat criteriul apropierii literare cu poeţi din România, printre care Cristiana Maria Purdescu, Florica Bud, Dumitru Ichim, Carmen Popescu, Cornelia Mazilu.  
   
Poeţi albanezi Drita Nikoliqi Binaj, Luan Maloku, Shefgete Gosalci etc., prin Florilegiul, creat de către Baki Ymeri, (scriitor, poet, traducător, editor al Revistel albanezilor din România) prin poezie şi frumos, suflet şi tămăduire, străbat spaţiul intercultural, oferindu-ne nouă prilejul de a ne bucura de intertextualitate şi meta-textualitate, sorbind din profunzimea poeziei postmoderniste, din poezia sufletului, uneori, care suferă, astfel încât cartea devine un ghid de frumos, dar şi de imposibil în spaţiul nostru astăzi atât de imens, când vorbim despre dorinţa de a găsi şi de a cultiva spiritul poetic în orice colţ al lumii.  
   
Şi pentru că eu, cea care sunt născută în Republica Moldova, fac parte din acest grup de poeţi, aş crede aici, că intenţia, de fapt, nu este una întâmplătoare, or, oriunde nu ne vom afla, vom putea fi siguri, că întotdeauna vom avea de învăţat, de la alte popoare şi de la alte culturi. Alegerea ne aparţine şi sufletele ne aparţin atâta timp cât nu uităm să deschidem o carte de poezie.  
   
LILIA MANOLE  
   
Referinţă Bibliografică:
ANTOLOGIA VALSÂND PRINTRE CUVINTE , O DESCHIDERE BILINGVĂ PENTRU IUBITORII DE POEZIE / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1555, Anul V, 04 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!