În Prefaţă la Antologia "Valsând printre cuvinte", Visar Zhiti, poet albanez, scrie, că într-o discuţie la Torino cu Marin Sorescu, căruia i-a dedicat o prefaţă la Antologia sa în limba albaneză, l-a întrebat pe poetul român, care este mesajul lui pentru popoarele din Balcani, zdruncinate de conflicte şi lupte, la care Marin Sorescu i-a răspuns: "Să citească poezie... "
Faptul că am fost implicată şi eu în mod indirect să îndeplinesc această misiune, este, pentru mine, un punct de referinţă, un miracol de pornire şi de regăsire, pentru că am fost trecută, în aspect poetic, literar, peste frontierele ţării mele, României mari, dar şi peste alte frontiere, lucru, care îmi adaugă o şi mai mare responsabilitate, convingere pentru spiritul, care îmi este Poezia.
Slavii de Sud, fiii celei mai poetice peninsule, vecinii grecilor, ca parte a culturii umanităţii, locuiesc acum în Albania şi în Kosova, cea mai tânără republică din lume, dar şi în Macedonia şi Munte Negru, având în faţă şi Italia, poarta Europei pentru ei, scrie Visar Zhiti.
Or, Antologia de faţă, este, în viziunea poetului, cel mai frumos punct de reîntâlnire. La baza întemeierii Antologiei, editate sub egida revistei "Albanezul", a stat criteriul apropierii literare cu poeţi din România, printre care Cristiana Maria Purdescu, Florica Bud, Dumitru Ichim, Carmen Popescu, Cornelia Mazilu.
Poeţi albanezi Drita Nikoliqi Binaj, Luan Maloku, Shefgete Gosalci etc., prin Florilegiul, creat de către Baki Ymeri, (scriitor, poet, traducător, editor al Revistel albanezilor din România) prin poezie şi frumos, suflet şi tămăduire, străbat spaţiul intercultural, oferindu-ne nouă prilejul de a ne bucura de intertextualitate şi meta-textualitate, sorbind din profunzimea poeziei postmoderniste, din poezia sufletului, uneori, care suferă, astfel încât cartea devine un ghid de frumos, dar şi de imposibil în spaţiul nostru astăzi atât de imens, când vorbim despre dorinţa de a găsi şi de a cultiva spiritul poetic în orice colţ al lumii.
Şi pentru că eu, cea care sunt născută în Republica Moldova, fac parte din acest grup de poeţi, aş crede aici, că intenţia, de fapt, nu este una întâmplătoare, or, oriunde nu ne vom afla, vom putea fi siguri, că întotdeauna vom avea de învăţat, de la alte popoare şi de la alte culturi. Alegerea ne aparţine şi sufletele ne aparţin atâta timp cât nu uităm să deschidem o carte de poezie.
LILIA MANOLE