CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Strofe > Valori >  
Autor: Ligia Gabriela Janik         Ediţia nr. 2432 din 28 august 2017        Toate Articolele Autorului

Prefaţă la volumul de poezie, 'D-ale satului' de Elena Mirca, în curs de apariţie la Editura Singur, Târgovişte.

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când am acceptat să scriu prefaţa pentru volumul de versuri „D-ale satului”, de Elena Mirca, nu ştiam ce mă va aştepta.  
La prima vedere, scrisă în dulcele grai moldovenesc, mi-a părut o lucrare uşoară, cu versuri vesele, pe alocuri sarcastice. Citind, însă, cu mare atenţie poemele distinsei autoare, m-am lăsat purtată, fără voie, dincolo de lumea cuvintelor ţesute cu tandreţe pentru cititor, tocmai pe malul tăcutului Işnovăţ.  
Pătrunzând în miezul poemelor, am realizat că niciodată nu voi reuşi să înţeleg autoarea, dacă nu mă transpun, mai întâi, în rolul ei, urmându-i îndemnul: „nu te chinui să înţelegi / cum, când şi de ce/ lasă-ţi cuvintele la poalele inimii / şi caută-i curbele / până dincolo de linişte” ( din poemul: „adăpostită de un dor”  
 
…Şi astfel mi-am început călătoria pe străzile din „Oraşul meu”, uitându-mă după „păsările cu aripi roşii”, căutând din priviri „chioşcul fanfarei” unde sta mereu aceeaşi „femeie cu vin şi sare”. Am „gustat” din fiecare acadea pusă de Dumnezeu în „buzunarul de la tunica bunicii” şi am călcat desculţă pe malul apei Işnovăţului care „tace cu amintirile sale”, sub „porcanul” de doruri.  
Volumul „D-ale satului” se deschide prin prezentarea locului de origine al autoarei, numit simplu, „Oraşul meu”, descris într-un mod inedit şi captivant. Purtându-ne cu grijă prin locurile copilăriei, autoarea ne face, pe rând, cunoştinţă cu persoane deosebite, care i-au marcat copilăria. Întâlnim, aşadar „mamele care-şi leagă suferinţa de stâlpii de piatră”, aflăm că „ţiganii sunt spălaţi de iazurile rupte”, iar în termeni subtili ne este prezentat „primarul odată pe an cu faţa de înger”. (poemul „Oraşul meu)  
 
Armonia din „Oraşul meu” se regăseşte în cele două fiinţe dragi, aşa cum le descrie însăşi autoarea: „bunica în al cărei buzunar pune Dumnezeu câte o acadea” şi bătrânul care „găseşte mereu câte o poveste la umbra mărului”.  
Datorită sufletului tânăr şi al stilului dezinvolt, am îndrăznit să o numesc pe distinsa doamna Elena Mirca, o „copilă care zburdă printre cuvinte”.  
Desigur că fiecare dintre cititori, a fost cel puţin odată în viaţa sa, măcinat de gândul: „Oare Alex mă aşteaptă astăzi la fântână…”, unde adolescenta trăieşte emoţiile primei iubiri. Depănându-şi cu măiestrie amintirile, poemele sale, chiar dacă sunt scrise în vers liber, sunt aducătoare de mireasma baladelor şi idilelor poetului neamului – George Coşbuc.  
 
Volumul de faţă se deosebeşte de celelalte două ale autoarei, „Jurnal sub acoperişul meu” – vers erotic, apărut la Editura Minela, Bucureşti şi romanul „Îngerul cu aripa frântă ” – apărut la Editura Singur, tocmai prin graiul regional pe care, autoarea, îl lasă moştenire generaţiilor viitoare.  
Chiar dacă, în copilăria sa, pentru locuitorii „Oraşului meu”, era doar „fata care o ducea pe Joiana la păşune”, sunt sigură că poeta are un loc de neuitat în inima fiecarui cititor de peste Prut prin păstrarea şi promovarea graiului moldovenesc, moştenit de la înaintaşii ei.  
Acelaşi grai vorbit de marele domnitor Stefan cel Mare, poetul Naţional Mihai Eminescu, sau povestitorul Ion Creangă. Niciunul dintre ei nu s-a sfiit să rostească cuvintele locurilor natale.  
Ingenios îmi pare faptul că autoarea, în volumul de faţă, vine în sprijinul cititorului cu explicaţii asupra cuvintelor regionale, astfel că poemele pot fi citite şi înţelese cu uşurinţă.  
 
Născută în oraşul Ialoveni, Republica Moldova, la 16 iunie 1977, Elena Mirca şi-a înţeles chemarea. Acea chemare de-a aşeza cuvintele în versuri şi proză într-un stil numai de ea ştiut şi simţit.  
Cititorului i se deschide o călătorie în versuri filosofice, dar plină de metafore sugestive. De reţinut este faptul că aproape fiecare poem al autoarei se încheie cu un Post – Motto care rezumă întreg poemul.  
Ba, mai mult, titlul fiecărei lucrări şi / sau ultimul vers al fiecărei poezii poate constitui el însuşi un poem alcătuit dintr-un singur vers sau un aforism. ” Nu-i risipă de dragoste / în ponoarele inimii” ( din poemul „Scutură colbul anilor fată”); „vin cu inima în dinţi / sub glezna ta / negurile / să mă uite” ( din poemul: „Vin cu inima în dinţi”)  
 
Poate că tocmai exemplul celor sus amintiţi, i-au dat acest impuls autoarei, de-a scrie o carte autobiografică în versuri, în cuvinte simple ale satului ei.  
Poeziile scrise în vers alb, de o mare încărcătură emoţională, sunt frământările unei copile neînţelese, născută din „pulsul dintr-o cucoană şi-un sărăntoc”.  
Salut şi încurajez iniţiativa autoarei de a face cunoscut şi a pune în lumină puritatea graiului moldovenesc, în timp ce mulţi autori se străduiesc să amestece cuvinte alogene printre mărgăritarele Limbii Române.  
 
Elena Mirca, la al treilea volum, se numără printre poeţii şi scriitori contemporani români, care mereu va scoate din „tolba plină de cuvinte”, mireasmă de încântare sufletească pentru cititori.  
Despre volumul de faţă se pot scrie foarte multe, dar voi lăsa cititorul să-şi învingă curioziatea, scăldându-se în lumina cuvintelor scrise cu multa măiestrie: „ne-am lipit raiul de tălpi / pentru maratonul veşniciei,/ la finish / înmugurim din coasta divină” (din poemul: Îmi locuieşti în inimă)  
 
___________________  
Ligia-Gabriela Janik  
Aldingen, Germania  
28.08.2017  
Referinţă Bibliografică:
Prefaţă la volumul de poezie, 'D-ale satului' de Elena Mirca, în curs de apariţie la Editura Singur, Târgovişte. / Ligia Gabriela Janik : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2432, Anul VII, 28 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ligia Gabriela Janik : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ligia Gabriela Janik
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!