CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Lia Bejan         Ediţia nr. 2120 din 20 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Polul vrajitoarelor VIII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ana n-a mai fost, până acum, în postura de a lua singură decizii pentru viaţa ei. Deja se simte un pic panicată. Nu ştie exact cum să reuşească. Dar nici prin cap nu-i trece să dea înapoi. Crede că are vârsta necesară să-şi ia destinele în propriile mâini; când se uită în spate, identifică doar rele, pentru care vinovaţi îi consideră doar pe cei care au direcţionat-o, de-a lungul timpului. Are un acut sentiment c-a fost permanent folosită de oameni care n-o iubesc şi nici n-au iubit-o vreodată, oameni pentru care binele ei n-a contat nici cât negru sub unghie. În mod cert, n-au avut dreptate măcar o secundă! Femeia este convinsă, raţional, că nu-i proastă, nici puturoasă şi, cu atât mai puţin nu-i iresponsabilă! Indiferent de ce s-au străduit s-o facă să creadă!  
  
Va fi pentru prima oară în viaţa ei când va demonstra cine este, cu adevărat! Este momentul să folosească tot ce a învăţat, tot ce a aflat, toată experienţa ei, a celor din jurul ei şi cea citită în cărţi, pentru a reuşi.  
  
…începe cu serviciul. Brusc, îşi aduce aminte cât de tare s-a zbârlit Lucian când verişoara ei, Athena, i-a invitat, pe amândoi, să le arate o oportunitate de afaceri. Nu-şi mai aduce aminte mare lucru din ceea ce i s-a spus atunci, destul că atât vară-sa cât şi bărbatul ei nu se mai ocupă acum cu altceva şi pare să le meargă destul de bine – o să se ducă la ea să vadă ce poate face să câştige şi ea nişte bani din asta.  
  
Asta, o dată la mână. Pe urmă, locuinţa. …unde să se ducă? La mama acasă, în niciun caz. Taică-su a ieşit din închisoare – acolo este, cu siguranţă, din nou iadul pe pământ. Să-şi condamne pruncul la o astfel de atmosferă, în cămin, atunci mai bine nu-l mai naşte. Bun! Şi-atunci? Bani de chirie încă nu are şi nici nu va avea, probabil, suficient de mult timp de-acum încolo. De la Lucian oricum va trebui să plece, nu mai are ce căuta în apropierea lui, cel puţin nu acum. După ce se naşte copilul, poate revine la sentimente mai bune … STAI! Nu este obligatoriu să găsească o soluţie în această secundă. O poate face şi mai târziu! Până la urmă, chiar dacă Lucian se încăpăţânează să se dezică, acest copil care se va naşte este sânge din sângele lui – nu se poate ca, până la sfârşit, să nu îndrăgească ceva ce este şi creaţia lui! Ana se convinge singură că Lucian se va da pe brazdă, totuşi. Hotărăște să ţină sarcina secretă o perioadă – evident, va mima că-i de-acord să facă avort şi chiar îşi va face programare, în acest sens.  
  
…cât poate merge? O lună, cel mult două. Pe urmă, se va vedea. Are, deci, două luni la dispoziţie pentru a-şi pune viaţa în ordine, înainte să plece. Şi va merge la mătuşă-sa, Crizantema, să sondeze terenul. Întotdeauna a făcut o figură aparte această soră ciudată a mamei: mult mai deschisă, mai doritoare de cultură, de cărţi, de tot felul de filosofii, care de care mai ciudate. Ana are brusc revelaţia că sora maică-si este singura cunoştinţă pe care o are capabilă s-o înţeleagă şi s-o ajute. Poate ar fi bine ca pe ea s-o contacteze imediat – pare să aibă, în sfârşit, pe cineva cu care să se sfătuiască, cineva în care are încredere. Uite că nu-i chiar singură pe lume!  
  
- Te pup, mătuşă, ce mai faci?! Se grăbi Ana să-şi pună planurile în aplicare.  
  
- Ana, tu eşti!? Ce surpriză! Teribil mă bucur să te aud. Nu s-a mai auzit de voi de-o grămadă de timp.  
  
- Cam proşti, noi, ăştia, ai lu’ Gladin. Glumeam, mătuşă, adevărul nu este însă prea departe. Suntem, cu toţii, atât de prinşi cu traiul cel de toate zilele, că nu mai ştim să privim dincolo de vârful nasului.  
  
- Doamne, Ana, vorbeşte înţelepciunea prin gura ta! Trebuie că ţi s-au întâmplat tare multe, fată, de când nu ne-am mai întâlnit.  
  
- Da, mătuşă! O grămadă. Şi mai bune şi mai rele. Şi cred că eşti singura care mă poate ajuta să le pun cap la cap şi s-o scot la liman.  
  
- Dacă s-ar fi întâmplat ceva dramatic la tine acasă, nu m-ai fi luat după cireş. Înseamnă că despre tine şi destinul tău e vorba. Hai pe la mine, la cafea, să vedem ce-i cu viaţa ta. Într-o oră eşti la mine?  
  
- Aş vrea eu, dar nu pot ajunge chiar azi.  
  
- Şi cam ce zici tu că te-ar putea reţine?! Probabil că nu-i deloc atât de grav, dacă nu găseşti timp acu’. Cine ştie ce moft! Deşi ţie nu ţi-au stat niciodată mofturile în fire, era stilul Narcisei, soră-ti.  
  
- Sunt în spital, mătuşă.  
  
O altă persoană în afara Crizantemei, ar fi început să ţipe la telefon, să întrebe, panicată, ce s-a întâmplat, ce-a păţit, cât de grav e. Mătuşa Anei însă a tăcut. Şi s-a gândit, preţ de vreo două secunde.  
  
- Mă îmbrac şi vin eu spre tine. Cât de grav e?  
  
- Statul meu în spital nu e grav – de fapt, niciun medic şi nicio analiză n-a depistat vreo neregulă, în ceea ce mă priveşte. Dar nu m-au externat încă şi nu cred c-o să fug în secunda asta din spital. Vreau să mă sfătuiesc cu tine în ceea ce priveşte ceva foarte important, dar nu atât de urgent încât să te deplasezi tu aici. Nu vreau să se prindă nimeni despre ceea ce trece prin capul meu, aşa că nu vreau să risc să te întâlneşti pe-aici cu cine ştie cine.  
  
- Adică, cu iubitul ăla ciufut al tău! Îmi dau seama că despre el trebuie să fie vorba.  
  
- Indirect, mătuşă. De fapt, şi despre el este vorba, dar nu el este cel mai important, acum.  
  
- Misterioasă mai eşti, fată. În regulă, te aştept când ieşi din spital. Sună-mă să te aştept cu cafeaua făcută.  
  
Referinţă Bibliografică:
Polul vrajitoarelor VIII / Lia Bejan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2120, Anul VI, 20 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Lia Bejan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lia Bejan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!