CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Octav Dospinescu: ” Din condei” - epigrame
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omul cu… condei
Octav Dospinescu ( n. 24 iulie 1952 ), de profesie economist, a început să cocheteze cu literatura abia după 1990, când a început să alcătuiască epigrame pe care le-a citit pe ici și pe acolo , fiind un fel de hobby complementar profesiei.  
  
Abia după ce a devenit membru al Grupului de Literatură și Artă ”Metafore comăneștene” acest hobby devine pasiune, lectura epigramelor în activitățile grupului dându-i posibilitatea de a lua cunoștință cu alți epigramiști, dar mai ales cu actul critic al unor oameni avizați.  
  
Evident, acest full-contact literar a fost extrem de benefic în sensul calității textelor epigramice atât din punct de vedere tehnic dar și literar.  
  
Ca urmare, debutul literar al epigramistului nu întârzie să apară, fiind publicat în revista Plumb (An XIII, februarie 2018, nr. 131) cu un număr de patru epigrame, iar debutul editorial în volumul ”Metafore comăneștene 1, antologie” ( ed. PIM, Iași, martie 2018).  
  
Preocupări literare manifeste ale lui Octav Dospinescu sunt și în domeniul prozei memorialistice, scriind un jurnal de călătorie care probabil se va finaliza într-un volum.  
  
Trecând la volumul de epigrame ”Din condei” cu care-și face debutul editorial în calitate de autor, menționăm faptul că este structurat în două părți: prima ”În vârful peniței” ce cuprinde epigrame generale, satirizând sau ridiculizând defecte omenești, obiceiuri etc. ; a doua intitulată ”Colegiale” cuprinde texte epigramice dedicată membrilor Grupului de Literatură și Artă ”Metafore comăneștene” din care face parte.  
  
Textele lui Octav Dospinescu se încadrează bine în definiția epigramei ce este o ”poezie lirică de proporții reduse care satirizează trăsăturile morale negative ale unei persoane sau anumite stări de lucruri, terminându-se, de obicei, printr-o poantă ironică.” ( DEX)  
Majoritatea catrenelor poetului, au acea ”poantă ironică” în final, acel ”spin” letal, fapt care le face ușor lecturabile, stârnind râsul sau exclamațiile de aprbare. Ironia, autoironia, umorul, fac din aceste catrene mici bijuterii ce pot fi ușor reținute și spuse în ocazii propice.  
Evident, nu totul este la superlativ. Mai există și unele catrene cu mici ”dereglări” de la măsură și ritm, unele poante mai ”boante”, dar aceste sunt inerente la început.  
Și credem că viitorul va contura un adevărat om de litere cu „condei...de spini .  
  
Leonid IACOB  
  
Volumul a apărut la Ed. PIM, Isși, iunie 2018  
  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
Octav Dospinescu: ” Din condei” - epigrame / Leonid Iacob : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2716, Anul VIII, 08 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Leonid Iacob : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Leonid Iacob
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!