CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Povestea Goanţei şi a Trotuşului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestea Goanţei şi a Trotuşului  
 
Demult, când de pe-aceste locuri pierise stăpânirea vestitului Comanus cel Bun, pe malul apei ce venea bolbotind de departe din munţi, într-o căsuţă cu acoperiş ca o căciulă ţuguiată, trăia o femeie tare frumoasă, cum nu mai era alta. Aşa o apucaseră bătrânii locului şi aşa o ştiau şi copiii lor, fiindcă oricâtă vreme ar fi trecut, ea rămânea la fel de frumoasă şi de neschimbată.  
Spuneau oamenii că era Goanţa, fiica cea mică a lui Cremene Împărat ce hălăduise pe aceste meleaguri cu veacuri de om înainte şi că vechii zei ai pământului o trimiseseră aici ca să ocrotească vieţuitoarele şi pădurile şi pe oameni.  
În fiecare zi, în faţa casei ei veneau pe rând sau împreună urşii voinici, vulpile viclene, cerbii şi căprioarele sprintene, râşii cu gheare ascuţite şi privire piezişă şi tot ce era sălbăticiune şi păsăret, fără să-şi pricinuiască vreo vătămare una alteia, fără de teamă. Veneau acolo, primeau mângâiere şi vorbe numai de ele înţelese, după care plecau care pe unde le era locul şi firea.  
Mult se mai minunau oamenii de aceste întâmplări ciudate, dar erau mulţumiţi fiindcă nici o fiară nu venea peste ei şi toate se petreceau în bună pace şi orânduială în sălaşul lor de pe malul râului.  
Dar într-o zi, de dincolo de dealul Tarniţei se auziră sunete crâncene de corn, nechezături şi tropote de copite, hămăituri de câini şi, pe drumeagul de miază-noapte, se iviră călăreţi ciudaţi, cu ochii piezişi, cu faţa gălbejită cum nu se mai văzuseră prin aceste locuri. Pasămite, erau tătarii cei sângeroşi, plecaţi în pradă şi silnicie.  
Îngroziţi, locuitorii plecară în grabă peste apă cu mic şi mare, fiindcă acei războinici săgetau orice vieţuitoare ieşită în cale şi, mai ales, oameni. Plânsete şi vaiete se ridicau până la ceruri, iar apa se înroşise de sângele oamenilor şi vieţuitoarelor ucise.  
Din căsuţa ei, Goanţa auzi ţipetele şi vaietele oamenilor şi vieţuitoarelor şi, ieşind afară, văzu apa însângerată a râului şi trupurile bietelor făpturi zăcând fără de viaţă. Ridică atunci braţele şi se rugă Cerurilor să oprească acel măcel îngrozitor.  
Din Înalturi, se auzi glasul Creatorului care-i ascultase ruga:  
- Din neamul lui Cremene eşti, piatră să te faci şi pe spatele tău să crească păduri care să fie de adăpost oamenilor şi vieţuitoarelor acestor locuri. Şi nimeni, fără de voia ta să nu poată trece de tine în veac de veci!  
Şi, deodată, se iscă un vârtej nemaivăzut şi se ridică în faţa năvălitorilor un munte de piatră acoperit cu păduri prin care nu era chip să treci. Dincolo de el, copiii, femeile, bărbaţii şi vieţuitoarele şi-au aflat adăpost şi scăpare din faţa silniciei.  
Văzând tătarii că nu mai au ce prăda nici pe cine ucide sau robi îşi cătară de drumul lor, buciumând din corn şi săgetând spre nori.  
Timpul a trecut, oamenii s-au întors la sălaşele lor, vieţuitoarelor s-au hălăduit prin pădurile din jur. Muntele a rămas nemişcat, la poalele lui curgând râul pe care oamenii la numit mai întâi Tatarroş în amintirea tătarilor năvălitori şi cu timpul a ajuns să se cheme Trotuş aşa cum îl ştim noi astăzi. Goanţa este şi acum muntele plin de păduri verzi în care vara găseşti răcoare şi aer curat şi în care trilurile păsărilor spun povestea fiicei cele mai mici a lui Cremene Împărat care a trăit în aceste locuri.  
 
Leonid IACOB  
Comăneşti, 30 iunie 2015,  
Povestea aceasta am izvodit-o, având ca bază de plecare cele două denumiri geografice din text: Goanţa ( un picior de munte din Depresiunea Comăneşti) şi Trotuş, numele râului ce trece prin această zonă. .  
 
Referinţă Bibliografică:
Povestea Goanţei şi a Trotuşului / Leonid Iacob : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1643, Anul V, 01 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Leonid Iacob : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Leonid Iacob
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!