CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poezie > Pamflet >  

Janet NICĂ - IFIGENIA RECIDIVEAZĂ

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În numărul 8 al revistei „Luceafărul de dimineaţă”, celembra Ifigenie îşi pune, din nou, poalele în cap şi dă cu ciocul în revista „Constelaţii diamantine”, cu toate că i-am propus, amicalmente, să ne lase în mizeria noastră culturală, să ne simţim şi noi bine, că nu avem nevoie de „serviciile” ei de doi bani, înveninate şi agramate. Ducă-se cu joimărica pe la alte case, poate se alege cu vreun ou de câţă, sau cu un colac, din mila gospodarilor tămâiaţi.  

Cu orgoliul unei cloţe literare, împăunându-se cu talentul pe care, nici dacă îl cauţi cu lumânarea, nu-l are - scuze pentru rimele involuntare şi pentru cele viitoare!- caută râme prin toate revistele, spre propria-i îndestulare. Croncănind şi cotcodăcind, să vadă lumea cât este de mare - din nou, drag cititor, iertare! - face varză toate revistele care îi ies în cale, din întâmplare, face curăţenie, împroşcându-şi până şi confraţii de breaslă şi de uniune, dă cu mă-tura, lipeşte etichete şi, în numele curăţeniei perfecte, scuipă, triumfător, pe provincialismul tuturor care, din nefericire, nu-i provoacă fericire şi intelectuala plăcere. Creatură cameleoni-că şi târâtoare, cu verde de Paris în guşă, ia, de fiecare dată, altă întruchipare - formă sigură de degradare! - semnând, încolţită, când „Ifigenia”, când „din Taurida”, când „Tauridi”.  

Maestră în „Loveşte şi fugi!”, de data aceasta, atacă revista „Constelaţii diamantine”, căutând a ne învrăjbi cu altă revistă - „Apostrof”, din Cluj-Napoca - susţinând că am avea un dinte împotriva acestei reviste. Precizăm că niciodată n-am exprimat nicio opinie referitoare la revista sus-amintită. Dar, după cum se vede, cu talent de intrigantă, sfoiegita doamnă caută întăriri, caută soldaţi, în vederea unui viitor asediu asupra revistei noastre. Reamintim principiul care ne-a călăuzit, şi care ne călăuzeşte, anume că ne vrem, după putinţele, sau neputinţele noastre, complementari altor reviste, tuturor revistelor. Iar dacă este vorba despre „uscături”, să fim serioşi, acestea se găsesc peste tot, fie în revistele „aristocrate” ale Centrului, fie în cele ale provincialismului periferic.  

Peste tot, valorile sunt amestecate cu nonvalorile, dar critica sănătoasă vede partea plină a paharului, chiar dacă se consemnează - şi e bine că se întâmplă aşa - greşeli, stângăcii, naivităţi, banalităţi, aspecte care nu anulează, în niciun fel, o întreagă revistă. În plus, o revistă care apare în provincie, din pasiune şi entuziasm, trebuie privită cu simpatie şi încurajată, în numele unui pedagogism sănătos.  

Şi, să fim consecvenţi până la capăt, vom arăta, concret, că Ifigenia, acest Mihai Viteazul al literelor româneşti cu sutien, păstoreşte, pe matinalul luceferism, greşeli elementare, adevărate boacăne gramaticale, care descalifică orice talent, oricât ar fi el. Am spicuit dintr-un autor - nu spunem cine, persoană importantă! - un dezacord de zile mari, între subiect şi predicat, într-o recenzie, care se vrea, profund şi înalt, intelectuală. Zice autorul, doct: „...se simte, din fericire, talentul şi exigenţa faţă de scris”. S-or simţi talentul şi exigenţa poetesei, dar ale recenzentului, nu prea!  

Nu cu mult mai departe de această „alunecare de teren”, dai, vrei, nu vrei, cu piciorul în gropile unor cacofonii care, se pare, au devenit un fel de insigne ale revistei despre care facem vorbire: „contactul cu realitatea însăşi dispare”; „O cercetătoare cu rezultate anterioare”. Toate aceste „scăpări” de incultură, care se găsesc într-o revistă de „ cu cultură” şi „cu renume” nu ne fac să blamăm revista, punând-o pe butuci, dorindu-i pieirea, aşa cum, agresiv, o face inconştienta Ifigenie, la adresa revistei noastre. Dacă are minte, să ia aminte!  

Janet NICĂ
Constelaţii Diamantine
Craiova
25 septembrie 2014
 

Referinţă Bibliografică:
Janet NICĂ - IFIGENIA RECIDIVEAZĂ / Janet Nică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1367, Anul IV, 28 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Janet Nică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Janet Nică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!