CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Iulian Catana         Ediţia nr. 3089 din 16 iunie 2019        Toate Articolele Autorului

...regret şi picături de ploaie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
... fumul de ţigară se înălţă într-un nor albăstrui iar eu privesc fereastra şi rătăcesc prin gânduri sumbre.Şi văzând tristeţea de pe chipul meu,Ticu îşi aprinde o ţigară şi contribuie cu generozitate la îngroşarea norului albastrui.  
-La ce te gândeşti?  
-La ziua de ieri zic eu privind fereastra,oare am procedat bine?  
-Da!...ai facut tot ce se putea face!  
-Dacă am facut tot ce puteam face,de ce simt că n-am facut nimic pentru ea?  
-Ce simţi tu acum se datorează suferinţei!...suferinţa persoanei iubite,diminuează tot ce faci pentru ea.În faţa suferinţei,faptele n-au valoare!...  
-Ai dreptate zic eu şi strivesc chiştocul în scrumieră apoi îmi aprind o nouă ţigară şi privesc fereastra,nu pot uita privirea ei.În ochii ei vedeam apusul vieţi şi în acelasi timp auzeam strigătul de ajutor ce izvora din dorinţa ei de a trăi.Şi eu eram neputincios şi simţeam durerea ei în trupul meu şi îmi încleştasem pumni,atât de tare,încât unghiile mi-au intrat în carne şi sângele se scurgea din mâinile mele şi mi-am ascuns mâinile la spate şi ea mă privea în timp ce asistentele mă împingeau spre ieşirea salonului...  
-Simt durerea ce izvorăşte din povestea ta şi crede-ma,ştiu prin ce treci zise Ticu cu tristeţe-n glas.  
-Oare şti tu ce înseamnă durerea,oare şti?...zic eu ridicându-mi glasul şi realizez că Ticu încearcă să mă consoleze,îmi pare rău dar durerea este ascuţita şi-mi sfredeleşte simţurile!  
-Ştiu şi ieşirea ta este normală zise Ticu şi luă cana din filtrul de cafea şi umplu cănile de pe masă apoi aşeză cana in suportul filtrului de cafea şi îşi aprinse o ţigară şi suflă fumul spre tavan apoi bău din cană şi plescăi mulţumit din limba,te afli la o răscruce şi trebuie sa faci alegerea corectă,te vei prăbuşi în tine datorita dureri sau vei merge înainte!  
-Nu ştiu ce voi face.De fapt nu voi lua nici o hotărâre...pentru mine viitorul a disparut!  
-Viitorul tău e umbrit de durere dar trebuie să mergi înainte şi timpul va vindeca rănile sufletului tău şi soarele viitorului te va încălzi!  
-Dar nu vreau viitorul în care ea lipseşte zic eu şi mă ridic de la masă şi mă apropii de fereastră şi privesc bulevardul de sub geamul meu,oraşul e atât de trist şi ploaia asta...nu se mai opreşte şi fiecare umbrelă ce străbate bulevardul,îmi aduce aminte de ea.Am cunoscut-o toamna şi ploaia hărţuia oraşul.Îmi amintesc că ieşisem din casă pentru a mă plimba,iubesc ploaia şi-mi place să mă plimb când plouă şi ascunzându-mă de ploaie ,sub o umbrelă neagră,mă plimbam pe bulevard şi am vazut-o...  
Se ascundea sub o umbrelă albastră şi ajunsă în faţa unei cafenele,a închis umbrela şi a scuturat-o apoi a intrat în cafenea şi sa aşezat la masa şi a comandat o cafea.Iar eu o priveam de pe trotuarul opus şi simţeam dorinţa de a fi lângă ea.Nu ştiu ce m-a fermecat,frumuseţea ei sau sărutul mistic şi trist al clipei ce se dizolva în zgomotul ploii...  
Şi am trecut strada şi mi-am închis umbrela şi am intrat în cafenea şi pentru o secundă,privirea noastră s-a întâlnit şi am avut impresia că destinul priveşte în mine şi m-am aşezat la o masă şi mi-am comandat o cafea şi un ziar şi mi-am aprins o ţigară şi am început să răsfoiesc ziarul şi din când în când,îmi ridicam privirea din ziar şi &igirc;i admiram chipul.Buzele ei pareau că rezonează de dorinţă iar genele ei,dansau pe ritmul mistic al iubiri.Şi ştiam că ea îmi este sortită,dar nu îndrăzneam să fac primul pas şi stăteam la masa mea muncindu-mi creierul în căutarea unei metode de abordare şi destinul mi-a sărit în ajutor şi ea s-a ridicat de la masa ei şi s-a apropiat de masa mea şi mi-a cerut o brichetă.Ţin minte ca îmi tremura mâna când i-am întins bricheta şi ea a observat tremurul mâini mele şi m-a privit în ochii apoi mi-a zâmbit şi şi-a aprins ţigarea şi mi-a înapoiat bricheta şi a revenit la masa ei şi mi-a zâmbit provocator.Şi cu un gest uşor,făcut cu mâna dreapta,m-a invitat la masa ei...  
La început,am ezitat dar mi-am învins timiditatea şi m-am dus la masa ei şi am stat de vorbă şi după doua cafele,am parăsit cafeneaua şi ne-am plimbat privind vitrinele... zic eu şi întorc spatele ferestrei sperând că astfel,întorc spatele tristeţi.Dar privirea ei îmi zâmbeşte din poza din bibliotecă şi mă aşez la masă şi strivesc ţigarea în scrumieră apoi îmi aprind o nouă ţigară.  
-Ascultându-te realizez că ai trăit o poveste de iubire foarte frumoasă dar viaţa a intervenit şi a distrus totul zise Ticu şi îşi termină cafeaua apoi se ridica de la masă,e târziu şi trebuie să plec!  
-Dar plouă afară zic eu sperând că se va răzgândi.  
-Nu contează,iubesc ploaia zise Ticu zâmbind şi îşi aseză mâna pe umărul meu,iubeşte chiar dacă suferinţa te iubeşte şi nu uita,că după furtună,soarele va răsări!  
-Eu nu cred în aşa ceva dar sper să ai dreptate zic eu privindu-l cum îşi îmbracă haina apoi se apropie de uşă şi trece prin uşă iar eu sar în picioare şi trântesc scaunul,simţind sărutul groazei şi alerg spre uşă şi o deschid şi cercetez casa scări şi ascult liniştea ce pare de plumb apoi intru în casă şi închid uşa şi sting luminile apoi strivesc ţigarea în scrumieră şi intru în dormitor şi mă ghemuiesc în pat şi adorm sperând că,ziua ce va veni,va răsări ca un început de iubire...  
 
-Sfârşit-  
 
Referinţă Bibliografică:
...regret şi picături de ploaie / Iulian Catana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3089, Anul IX, 16 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Iulian Catana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iulian Catana
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!