CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Iulian Catana         Ediţia nr. 2320 din 08 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Tablou de vară
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziua născută din fecundul răsărit se anunţă a fi senină şi frumoasă.  
Ionaşcu nu obijnuia să se trezească la o asemenea oră dar fiind liber şi-a permis acest lux şi lenevind în pat,se relaxa gandindu-se cu placere la ziua liberă ce se întindea înaintea lui.  
Şi mânat de dorinţa de a se bucura de aceasta zi superbă,se ridică din pat şi după ce-şi trecu mainile prin părul creţ ce-i complecta aspectul exotic,intra în baie şi după ce porni duşul,intră sub ploaia relaxanta ce se scurgea dealungul trupului său asemeni unui rau de munte şi cand timpul alocat duşului se apropie de final,închise robinetul şi folosindu-se de prosopul agaţat în suportul din apropiere îşi şterse trupul apoi iesi din baie fredonand o melodie auzită la radio.Şi ajuns în dormitor,se îmbrăcă în haine lejere si parasi apartamentul.  
 
* * *  
 
Răcoarea dimineţi continua să persiste şi multumit fiind că şi frumuseţea dimineţi persista ca un parfum multicolor ce-ţi decorează sufletul,Ionascu porni dealungul bulevardului admirand vitrinele magazinelor şi ignorand trecatori ce-l depaşeau.Mergea încet savurand fiecare minut petrecut în aerul dimineti.Dar se obri brusc cand o adiere uşoară învalui trupul său lipindu-i de piele un parfum de iarbă cosită izvorat din parcul din apropiere şi urmărind parfumul pătrunse prin porţile din fontă forjată,străjuite de doi lei scluptaţi în granit şi se aşeză pe o bancă pentru a se relaxa.  
Şi-n timp ce admira natura din jurul său,un fluture timid i se aşeză pe genunchiul drept,Ionaşcu nu îndrăzni să se mişte temandu-se că miscarea lui va speria fluturele ce-şi mişca aripile într-o continuă alintare a realităţi.  
Fiind prins în această plăcută îndelednicire ce consta în a admira frumosul colorit al fluturelui,nu observă ca o fată nu prea înaltă,cu parul blond şi ochii caprui se apropiase de el.  
-Ştiai că fluturele simbolizează tandreţea şi puritatea zise ea făcand fluturele să-si i-a zborul.  
-Nu ştiam zise Ionaşcu privind cu regret fluturele ce se înalţa spre norii desiraţi din zare apoi împins de curiozitate o privi cu atenţie pe această tanară draguţă ce gasise aceasta metoda inedită de a intra în vorba cu el.  
-Te deranjeaza daca ma aşez langă tine?  
-Nu zise Ionaşcu,de fapt chiar am chief sa socializez şi oricum frumuseţea naturii o poţi savura doar în prezenţa altui suflet,spune-mi tu cum vezi aceasta zi?  
-Păi,mai întai vreau să-mi astampăr dorinţa şi curiozitatea de a te cunoaşte,eu sunt...  
-Mai bine nu zise Ionascu,întodeaua e mai interesant şi mai romantic să fim doi straini atraşi de frumuseţe!...  
-Ai dreptate!...pentru mine,aceasta zi seamănă cu un pastel ce se construieşte cu fiecare zbatere a genelor noastre!  
-Frumos spus dar cine-i pictorul?  
-Ai dreptate,omul doar reconstruieşte în conştinţa sa acest minunat pastel de senzaţi placute ochiului şi dacă mă gandesc mai bine,pictorul e dorinta noastră şi mai ales puterea noastră interioară de a percepe frumuseţea lucrurilor ce ne înconjuară.Vezi tu,un pesimist vede totul ca fiind lipsit de culoarea optimismului iar un individ deprimat vede totul în noanţe de negru şi de moarte.Şi dacă discutam despre un om fericit,acesta vede frumuseţea din jurul nostru şi vibrează alături de ea!  
-Deci zise Ionaşcu privind corola uni flori plantată în apropiere,frumuseţea este variabilă şi strict legată de starea noastră sufletească!  
-Corect!  
-Şi tu cum te consideri întrebă Ionaşcu  
Isa se gandi cateva secunde.  
-Eu sunt un contrast,un puzlle ce se construieşte din fragmente de vis,din melancolie sau chiar deprimare şi bineanţeles că totu-i încleiat cu speranţa unei zile şi mai bune decat precedenta.  
-Vorbeşti frumos zise Ionaşcu,ascultandu-te realizez că fiecare cuvant spus de tine e o atingere a pensulei celebrale pe panza conştinţei!  
-Mulţumesc pentru apreciere dar şi tu ai un vocabular destul de frumos dovedindu-mi că posezi o doză sănătoasă de romantism şi de inteligenţă dar cel mai mult admir inteligenţa ta emotională atat de superioara încat mă face sa cred ca eşti poet şi ca scrii destul de bine,am dreptate?  
-Da,ai dreptete sunt un poet dar unul începator şi n-am publicat nimic!  
-Nu contează,simt că eşti pe drumul cel bun şi atunci cand te vei maturiza din punct de vedere literar,atunci vei publica iar eu te voi citi cu placere!  
-Mă bucur ca mă consideri un poet bun şi acum e randul meu să te creionez în urma vorbelor tale şi cred că ai stofa de pictoriţa,tu simţi natura iar frumuseţea curge prin tine asemeni unui fluid dătător de viaţă.  
Isa zambi şi privindu-şi ceasul realiză că timpul o somează şi chiar o forţează să întrerupă această frumoasă conversaţie.  
-Ai dreptate îmi place să pictez zise ea şi se ridică de pe bancă,scuză-mă dar sunt în întarziere şi mi-a facut placere să discut cu tine şi sper că ne vom întalni din nou tot în acest parc superb,la revedere!  
-Vin zilnic aici aşa ca şti unde ma vei găsi!  
Isa zambi multumită fiind că prin această întalnire şi-a găsit posibila jumatate şi plecă spre ieşire urmărită de privirea plină de bucurie a celui ce se îndragostise de ea în doar cinci minute conviins fiind că din efemeritatea clipei se zideşte trainicia iubiri.  
 
- Sfarşit -  
 
Referinţă Bibliografică:
Tablou de vară / Iulian Catana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2320, Anul VII, 08 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Iulian Catana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iulian Catana
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!