CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Iulian Catana         Ediţia nr. 2312 din 30 aprilie 2017        Toate Articolele Autorului

Livada cu cireşi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fiind o fire matinală,mă trezesc înaintea rasaritului şi părasesc locuinţa decorată cu parfumul viselor de peste noapte şi păşesc în lumina difuză ce anunţă începutul zilei şi plin de adoraţie,îmi ridic privirea către fruntea soarelui ce luceşte duios dintre faldurile diafane ce decorează cerul şi atras de zborul rândunelelor,le privesc cum plutesc pe adierea ce alintă fruntea ştejarilor ce-mi umbresc curtea pe care o parasesc după ce îmi aprind o ţigară şi plimbandu-mă fără o ţintă anume,ajung în dreptul livezi cu cireşi ce aparţinuse bătrânului Postelnicu şi continuând să trag din ţigară,admir cireşi înfloriţi realizand că sunt fragmente de nori parfumaţi şi dornic să admir de aproape aceasta minunată livadă ce a aparţinut bătrânului meu prieten.Deschid poarta şubredă şi intru în livadă.În colţul îndepărtat,printre cireşii se odihneşte un bordei tăcut şi surpat şi pare că-şi strigă stăpanul.  
Şi fascinat de tăcerea parfumată ce plutea printre cireşi,inspir adânc şi mă plimb printre cireşii din care se scurge un parfum tandru de fericire naturală ce se împleteşte cu parfumul pământului reavăn şi adoarme în aburii senzualităţi primordiale....  
Şi cand plimbarea mea se sfârşeşte lângă bordeiul surpat,arunc ţigarea şi ascult ecoul prezentului ce-a fost şi parcă-l văd pe Postelnicu,aşezat pe prispă,fumându-şi pipa iar pe Elisaveta,soţia lui,aşezată alături,ocupată fiind cu croşetarea unui pulover pentru soţul său.Ce-i doi bătrâni erau singuri pe lume şi se bucurau de prezenţa mea ştiind ca eu le alungam singurătatea şi de pe această prispă surpată,urmăream împreună zbenguiala copiilor de pe stradă şi ne minunam de energia cu care se bucurau de copilăria lor ce va trece asemeni unei adieri de primăvară.  
Şi închid ochii pentru a opri amintirile ce ma îneacă în aroma lor de mosc şi realizez ca rememorând aceste amintiri nu fac altceva decat sa tulbur linistea trecutului.  
Şi-mi aduc aminte ca nu de mult am realizezat faptul că amintirile au consistenţa unui fluviu şi s-au scurs undeva departe....atât de departe încât sunt sclipiri plăpânde pe cearceaful tern al timpului.  
Şi dorindu-mi sa explorez prispa acoperită de resturi şi sparturi de tencuială,urc cele trei trepte mucegăite şi calc în picioare resturile de tencuială şi observ că scaunele sunt la locul lor iar pe masă,pipa lui Postelnicu zace sprijinită de romanul său preferat,acum e mucegăit şi distrus de ploi şi prin distrugerea lui,oferă o nota de autenticitate timpului ce pare ca a îngheţat.De fapt,privind acest bizar aranjament,am impresia că Postelnicu urmează să iasă din bordei şi zambind să-mi ureze bun venit.Şi convins că aşa se va întampla,aştept câteva minute apoi vazând că nu se va întampla nimic şi realizând că aştept ca din iluzie să se nască realul,îmi aprind o nouă ţigară şi părăsesc livada şi închid poarta.Făcand astfel,am senzaţia că amintirile mele sunt în siguranţă.Şi înainte de a pleca,privesc pentru câteva clipe fruntea înflorită a cireşilor şi bordeiul prăbuşit apoi plec spre casă în timp ce,în spatele meu,soarele se ridică pe cerul zilei încalzindu-mi drumul catre soţia-mi iubitoare....  
 
-Sfârşit-  
 
Referinţă Bibliografică:
Livada cu cireşi / Iulian Catana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2312, Anul VII, 30 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Iulian Catana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iulian Catana
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!