CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  
Autor: Iosif Popa         Ediţia nr. 1387 din 18 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Iosif Popa - TESTAMENT SPIRITUAL POST MORTEM (3) ŢARA, SFÂNTUL ANDREI ŞI APOSTOLATUL LUI EMINESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul Andrei, primul apostol al lui Ioan Botezătorul, primul apostol al lui Isus şi cel mai blând dintre Apostoli, ce îşi odihneşte capul pe umărul lui Isus în „Cină cea de taină", a fost trimis să povesteasc despre Isus şi Dumnezeu „barbarilor" ce au ţinut piept Imperiului Roman aproximativ 400 de ani, Mâniei Romei, România noastră de azi!  
 
În toată istoria timpurie a creştinătăţii, doar ţinutul Tracic, leagănul civilizaţiei Europene, a îmbrăţişat creştinismul fără să fi văzut semne şi minuni, fără crime sau războaie. Sfântul Andrej a primit har de la Dumezeu şi a vorbit pe înţelesul tuturor, om către om, fără ziare, cărţi, telefoane, televiziune, internet şi a fost unanim acceptat şi de oamenii de rând şi de rang. Vitejii spaţiului Carpato-Danubiano-Pontic care se credeau nemuritori au dat dovada unui înalt cult pentru Divinitatea care a dovedit nemurirea dincolo de moarte. Acelaşi „HAR AL CUVÂNTULUI" i-a fost dat şi lui Eminescu.  
 
Dacă Sfântul Andrei a creştinat „barbarii" prin cuvânt, Eminescu a unit un neam prin cuvânt, a creat limba modernă simplă şi pe înţelesul tuturor, a creat identitatea unui neam prin grai, a definit originea unei naţiuni prin limbă vorbită pe care a ridicat-o la rang literar. Efervescenţa cu care scrierile Eminesciane erau citite şi recitite este defapt setea interioară după cuvântul care înviorează, care pătrunde şi identifică trăirea sufletului, care a inspirat o naţiune şi a reunit-o pentu eternitate!  
 
Moravurile şi nepotismul „Micului Paris" a celor care trăiau în bucurii, a „Bucureştilor" nu a stins lumina Geniului Eminescian. Susţinut din umbră de cea mai de vază familie care dădea tonul noilor „vanităţi", Mihai Eminescu a fost protejatul familiei Şuţu chiar şi în momentele când conjuncturile politice l-au dus la ospiciu. Însuşi doctorul Şuţu a încercat să îl „însănătoşească" să îl scoată din mocirla nemeritată, însă acolo erau şi colegii liberali despre care citim în rândurile poetice vehemente directa opinie eminesciană.  
 
Eu, prof Iosif Popa, prin voia lui Dumnezeu am primit o zeiţă de fetiţă şi am botezat-o tot ca pe o zeiţă anume Diana. Soarta a făcut să se căsătorească cu un descendent Şuţu iar curiozitatea mea m-a purtat de multe ori pe meleagurile de origine ale ginerelui. Desigur după decenii de măcinare agresivă a familiei Şuţu, anumiţi membri mai patrioţi s-au refugiat pe firul apei Tudora, la doi paşi de lupii din pădure, şi izvorul bisericesc unde şi în zilele noastre vin ţăranii să ia aghiasma sfinţită în fiecare an. Eram copleşit de fiecare dată când mă apropiam de locuinţele lor, mintea mea era hipnotizată la vederea "prinţilor" amestecaţi printre ţăranii modeşti, analfabeţi.  
 
Se ştie că în Familia Şuţu s-a transmis o pasiune din generaţie în generaţie, proprietatea lor, chiar Facultatea de Medicină Bucureşti, fiind de fapt expresia clară a predilecţiei genetice spre medicină. Ei au deschis porţile Europei pentru multe generaţii de medici talentaţi, educaţi în Universitatea Şuţilor.  
 
Bine, bine, o să spuneţi şi ce legătură are asta cu Sf Andrei, şi geniul Eminescian? Din acelaşi colţişor de pădure vine la Facultatea de Medicină a universităţii din Oradea o descendentă Şuţu, rudă cu ginerele. Aceeaşi curiozitate care m-a măcinat o viaţă nu îmi dădea pace să aflu cum se poate totuşi că după distrugerea familiei să poarte nume pentru care îţi trebuie aprobare de la cele mai vechi familii regale europene! De aflat nu am aflat nici mort, în schimb i-am văzut ascensiunea! Nominalizata la premii de excelentă în medicină pentru teorie asupra mecanismului de producere a cancerului, o invenţie în aparatura medicală "Blue Heart", publicaţii în Medica despre etiologia astmului şi apoi dispare brusc!  
 
Ştiam unde stă şi m-am dus în vizită dar se mutase! Proprietarul mă cunoştea că suntem rude mai îndepărtate şi îmi pune în braţe o cutie de cărţi ce „nu au mai avut loc în taxi"! Doi ani mi-am cerut scuze că m-am uitat în cutie şi un an m-am rugat să public pe cale amiabilă, şi am recunoscut că deja am făcut poze şi i le dau prietenului meu Mălinaş, directorul Bibliotecii. Nu a vrut, nu a mai răspuns la telefon, apoi am fost foarte bolnav, dar ea m-a primit să vorbim. După vreo 3 ore în care eu am vorbit şi dânsa a tăcut a zis „Bine, dar nu poză, doar textul"!  
 
IATĂ TEXTUL CONVORBIRII DINTRE DR ŞUŢU ŞI EMINESCU!  
 
Dr Şuţu: Mihai promite-mi că scrii poiezii ca de nu vrei, eu te ţin aci. E greu şi de noi, dacă te las afară tu iară dai cu pana în liberali. Tu i-ai promis domniţei că scrii invers Luceafărul! Vrea măcar câteva rânduri.  
Mihai: eu nu mai voi bureţi ca văz rău şi nu pot scrie. Eu sunt dac şi nu drac. Cât am fost copil am făcut rama, acu voi recunoaşterea Daciei. Că aici e grădina lui Dumnezeu. Cu doi Heruvimi ce învârte săbii ca două limbi de foc unu spune mânia Romei altu’ spune că aici s-a rupt pământul şi s-a despărţit Tracia de Egipt.  
Dr Şuţu: Ăştia te scot nebun măi dragă, de ce nu vrei tu să trăieşti?  
Mihai: Nebuni suntem cu toţii, oficial maniacali!  
Dr Şuţu: Văz că nu pot vorbi azi cu tine, ce ai?  
Mihai: Oficial trăim în mânia Romei, când Roma nici nu e la noi.  
Dr Şuţu: Uite, vezi, ţie ţi s-a făcut de ducă, da nu te las niciunde că văz că nu renunţi.  
Mihai: Vreu apă de izvor... Apa de aci miroase a bureţi, şi n-am tutun!  
Dr Şuţu: De la tutun tuşeşti, da uite ia!  
Mihai: Ce scrii? Raţetă de nebun?  
Dr Şuţu: Scriu şi eu ca tine, da nu la fel de bine. Sunt vremuri noi şi noi ne învechim, lasă politica la calici şi scrie rogu-te domniţei. Ţi-a trimis dulceaţă. Şi de ţi-e sete vii şi bei de la mine. Îţi aduc apă proaspătă şi o pun lângă muşcate. Nu umbla nimeni, că e apă de flori!  
Mihai: Am strâns apă de ploaie de pe acoperiş.  
Dr Şuţu: Ce să-i zic domniţei?  
Mihai: Că luceafărul a întârziat...  
 
Care geniu a fost atât de patriot? Care mecena a a fost atât de bogat să lase un întreg tezaur al vorbirii şlefuit printr-o muncă apostolească? Şi care geniu a divinizat graiul unui neam şi l-a făcut la fel de important ca religia? Şi care dintre genii s-a sacrificat asemeni apostolilor în credinţa că adevărul te face liber?  
 
După blândeţea folosirii graiului realizez că Dumnezeu ne-a trimis pe Sfântul Andrei să ne creştineze şi apoi a trimis un alt Apostol desculţ prin ţară, care a împărtăşit harul CUVÂNTULUI fără arginţi şi a vindecat setea de identitate spirituală, setea de CUVÂNT!  
----------------------------------------------  
* Profesorul Iosif Popa ne-a părăsit în anul 2012. Odihnească-se in pace! (n.r.)  
 
Prof. Iosif POPA  
Oradea, 2012  
cf. 18 octombrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Iosif Popa - TESTAMENT SPIRITUAL POST MORTEM (3) ŢARA, SFÂNTUL ANDREI ŞI APOSTOLATUL LUI EMINESCU / Iosif Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1387, Anul IV, 18 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Iosif Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iosif Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!