CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Iosif Friedmann Nicolescu         Ediţia nr. 2635 din 19 martie 2018        Toate Articolele Autorului

Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU - O POSIBILĂ POSTFAȚĂ LA EVOCAREA VIEȚII UNUI AVOCAT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ediția în limba română a volumului „DADU” reprezintă un eveniment editorial și literar inedit în România anului centenar al Marii Uniri. Cartea este o treaptă în istoria profesiei de avocat, fiind o evocare non-conformistă având în centrul povestirii un avocat din Bucureștiul interbelic și postbelic. „DADU” este evocarea vieții și activității profesionale a avocatului David Rosenkranz[1], atât în România cât și în Israel.  
 
Volumul „DADU” este scris cu mult talent de către fiica avocatului, profesoara Adina Rosenkranz-Herscovici. Autoarea are o viziune literară originală, prezentând „în oglindă” biografia părintelui ei împreună cu amintirile personale, volumul încheindu-se cu poemele autoarei fiind ilustrat cu fotografii din albumul familiei, care îmbogățesc spiritul cărții.  
 
Cartea este un „document” ce prezintă viața și activitatea unui avocat din România unor epoci dinainte de război și a aceluiași avocat după ce ajunge în Israel. Avocatul are o profesie universală, aceeași la București ca și la Tel Aviv sau oriunde în lume. Avocatul este un sacerdot, fiind apărătorul omului, omul care a fost creat după chipul și înfățișarea divinității. „DADU” este un luptător pentru om și pentru oameni.  
 
Am primit prima ediție a volumului, în formatul bilingv Român-ebraic, prin bunăvoința autoarei, având privilegiul să citesc cartea înainte de lansarea oficială din Israel. Aparent are o evocare de familie. În realitate este o evocare a unor epoci din istoria recentă a României și a Israelului, două state aflate geografic pe continente diferite, dar unite prin destinele unor oameni care s-au născut în România și care au revenit la rădăcinile originii Lumii, acolo de unde strămoșii lor au plecat în lumea largă. Avocatul David Rosenkranz a fost „acasă” în România natală, dar și în Israelul strămoșilor săi, limba română fiind limba în care se exprima și comunica cel mai mult.  
 
Anul Centenarului face ca această carte să apară și într-o ediție românească, subliniind multiculturalitatea și multilingvismul culturii naționale din perimetrul românesc, perenitatea culturii naționale, oriunde în lume unde se regăsesc cei care s-au născut în România. Cartea subliniază în același timp legăturile indestructibile cu România ale celor născuți pe pământ românesc și care în Israel fiind, nu au uitat locurile copilăriei și ale tinereții, continuând sa gândească și să vorbească în limba maternă.  
 
Am încercat să aflu aspecte inedite din activitatea profesională a avocatului David Rosenkranz[2] în România. Am descoperit un valoros profesionist ,care a făcut parte, până la data emigrării în Israel, din Biroul Colectiv de Asistență Juridică nr. 3 al Colegiului de Avocați al orașului București.  
 
Ca Avocat era apreciat de către colegi și în mod special de tinerii avocați aflați la început de carieră profesională, pe care îi sprijinea sub toate aspectele. Înaltul nivel profesional era apreciat de colegi și de justițiabili, el având o clientelă constantă cu procese importante pentru acele timpuri. Surprinzător, am reușit să regăsesc printre camarazii săi din stagiul militar și printre colegii de facultate pe cunoscutul poet Marcel Breslașu[3], el însuși avocat și om de cultură.  
 
Avocatul David Rosenkranz, în perioada în care legile rasiale nu-i permiteau să-și exercite profesia aleasă, a îndeplinit funcții de conducere în învățământul privat evreiesc din România și a fost angajat în paralel în opere sociale dedicate coreligionarilor săi, fiind un apărător al drepturilor și libertăților într-o perioadă istorică tulbure. A avut privilegiul de a fi fost și de a fi activat în preajma unui alt important membru al Baroului, anume avocatul Wilhelm Filderman[4], erou în Primul Război Mondial și lider al evreimii din România.  
 
Biografia lui David (Dadu) Rosenkranz, acest important avocat[5] al Bucureștiului interbelic și postbelic, este împletită cu evenimentele aecolului XX, evenimente ale unei lumi apuse, dar care nu trebuie uitată.Fiind scrisă cu multă sensibilitate, cartea merită a fi citită și trebuie înțeles nobilul mesaj al acestui volum: „Lupta și dragostea pentruoameni”.  
------------------------------------  
[1] Născut la 10 februarie 1905, în București  
[2] Înscris în Baroul Ilfov în 1929 ca stagiar, definitiv în 1932; radiat din Barou pe motive rasiale în 1940  
[3] Născut în 1903 la București, decedat în 1966 la București; numele la naștere Marcel Bresliska  
[4] Născut la 14 Noiembrie 1882 la București, decedat la 22 Aprilie 1963, la Paris  
[5] Studii la Facultatea de Drept a Universității din București, 1924 – 1927  
---------------------------------------  
FRIEDMANN-NICOLESCU, Iosif, Avocat Dr., membru al Consiliului Baroului București; fost membru al Comitetului de Direcție al Biroului Colectiv de Asistență Juridică nr. 3 - Baroul București; Cercetător științific asociat la Institutul de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu”, Departamentul de Drept Public „Vintilă Dongoroz”; membru asociat la Filiala Argeș a Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii.  
București, 1 martie 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU - O POSIBILĂ POSTFAȚĂ LA EVOCAREA VIEȚII UNUI AVOCAT / Iosif Friedmann Nicolescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2635, Anul VIII, 19 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Iosif Friedmann Nicolescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iosif Friedmann Nicolescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!