CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Constiinta >  
Autor: Ionuţ Ţene         Ediţia nr. 2328 din 16 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Ionuţ ŢENE - LA POEZIE, BUCUREŞTIUL A LUAT FAŢA CLUJULUI! DEOCAMDATĂ!

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă în legătură cu calitatea vieţii, dinamicii economice, ca centru universitar şi al divertismentului, condimentat cu aspectul civilizaţional, Clujul a depăşit Bucureştiul devenind cel mai dinamic oraş din centrul şi sud-estul Europei, din păcate la capitolul Poezie a rămas în urma Capitalei. Clujul, încă, nu reuşeşte să devină o capitală reală a culturii şi artelor, un nucleu spiritual situat deasupra Bucureştiului. La capitolul Poezie, Clujul a rămas uşor prăfuit şi cu un aer provincial ancilar faţă de Capitală.  
 
Trebuie să recunosc că mă uit cu o uşoară invidie la Festivalul internaţional de poezie de la Bucureşti, care a debutat la mijlocul lunii mai. În Capitală s-a adunat floarea poeziei naţionale şi internaţionale, ceea ce face din Bucureşti axa poeziei româneşti. Ediţia din acest an reuneşte, la Bucureşti, peste 100 de nume importante ale poeziei contemporane, dintre care aproape 50 de oaspeţi din străinătate. Deschiderea manifestărilor dedicate aniversării celor 95 de ani de existenţă PEN România are loc de la ora 18:00, la Casa „Filipescu-Cesianu” – Mansardă (Calea Victoriei 151), în prezenţa Magdei Cârneci (preşedinta PEN România), a lui Mirel Taloş (vicepreşedintele Institutului Cultural Român), alături de Kätlin Kaldmaa (secretar general al PEN International, PEN Estonia), Jarkko Tontti (PEN International, PEN Finlanda) şi Ioan Cristescu (directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române), găzduiţi de Adrian Majuru (directorul Muzeului Municipiului Bucureşti).  
 
Momentul aniversar „PEN România 95” include dezbateri, lecturi publice, lansarea antologiei „PEN 95” (Editura Muzeul Literaturii Române, 2017) şi o expoziţie.De la ora 19.00, la noul sediu al Muzeului Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu 8) are loc recitalul de poezie susţinut de Mircea Dinescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi ai anilor ‘70. Acesta va citi din cel mai recent volum al său, „Colierul din bomboane de colivă”. Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai şi, timp de o săptămână, poeţi din peste 30 de ţări se află la Bucureşti pentru evenimente organizate în 11 spaţii culturale din oraş. Organizatorii anunţă că FIPB continuă până duminică, 21 mai, însumând peste 20 de evenimente, în 11 spaţii culturale cunoscute din Capitală. Lecturi publice, dezbateri, conferinţe dedicate traducătorilor de poezie, evenimente ce se adresează liceenilor („Poetry Face to Face”) sau celor mai mici dintre cititori (ateliere de lectură desfăşurate la Casa Memorială „Tudor Arghezi” – Mărţişor), celor interesaţi de poezia experimentală şi de proiectele de tip performance („metaMorph ~ un punct plecat la plimbare”) şi maratoanele de poezie compun arhitectura programului ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie de la Bucureşti.  
 
Programul exhaustiv şi complex al festivalului bucureştean e de admirat şi face să pălească urbea de pe Someş sau să roşească poeţii clujeni faţă de concentrarea de forţe lirice din Capitală. Din păcate, în ultimii ani autorităţile locale şi judeţene au neglijat literatura în general (ca excelenţă) şi poezia în special. S-a pus accent în subsidiar doar pe capitala tineretului, sportului via eurogimnastică şi eurobasket s.a.md., lucruri folositoare şi de impact publicitar, dar festivalurile de poezie au rămas cenuşereasa Clujului. Actul cultural de calitate nu a fost suficient promovat. Reîntoarcerea de la conceptul de masificare a culturii la cel de excelenţă trebuie să primeze şi să devină paradigmatic pentru Cluj-Napoca.  
 
Ruminaţiile populare şi populiste ale culturii de masă ucid individualitatea şi creativitatea şi mai ales originalitatea. Datorită acestui concept instituţional cultural masificator oamenii de litere din Cluj-Napoca în ultimii ani s-au refugiat la Bucureşti. Acest fenomen de migraţie culturală internă trebuie să înceteze prin schimbarea paradigmei proiecţiei culturale a Clujului. Accentul trebuie pus pe Excelenţă, creativitate şi originalitate artistică, de fapt pe omul creator, pe artist, pe prozator, pe poet. La Cluj-Napoca trăiesc şi compun poeţi deveniţi clasici ai culturii române, care ar fi păcat să-i pierdem dizolvându-i în conceptul de masificare culturală şi financiară, în beneficiul doar unor manageri culturali, fără operă literară.  
 
Horia Bădescu, Marcel Mureşanu, Mariana Bojan, Ion Mureşan, Ion Cristofor, Dumitru Cerna sau Vasile Igna sunt câteva nume de poeţi care merită mai mult din partea autorităţilor locale şi a clujenilor. Hemoragia poeţilor clujeni spre Bucureşti poate fi stopată prin schimbarea politicii culturale a oraşului. Reinventarea festivalurilor culturale şi organizarea unora noi trebuie să fie paradigma în Cluj-Napoca, pe viitor. La mijlocul anilor 1990 am organizat împreună cu poetul Dumitru Cerna şi criticul literar Petru Poantă, cu sprijinul scriitorului Constantin Cubleşan, celebrul Festival de poezie Orfeu. Acesta s-a desfăşurat doi ani la rând, în două ediţii excepţionale, care au strâns elita vocilor lirice din România şi s-a încununat cu mai multe volume recunoscute de critica literară: ”Caietul cu poeţi”, o adevărată ”biblie” a noii lirici româneşti. La acest festival de poezie s-au afirmat noile voci originale ale literaturii contemporane ardelene: Adrian Suciu, IP Azap, Daniel Moşoiu, Dorin Crişan, Sorin Grecu, Victor Ţaină, Alexander Baumgarten, Tudor Ştefan, Flavia Teoc, Adrian Lesenciuc, Ion Antoniu, Adrian Mihai Bumb, Ioan Negru, Dinu Virgil sau Ioan Buteanu. Din păcate, unul dintre liderii generaţiei Adrian Suciu a plecat la Bucureşti, iar alţii s-au specializat pe alte genuri literare.  
 
Prin Festivalul de poezie Orfeu s-a fermentat elita generaţiei poetice ardelene de azi. E păcat că de atunci nu s-a reuşit să se organizeze un actual festival de poezie de anvergură. La Cluj-Napoca a continuat să existe Festivalul Internaţional de Poezie ”Lucian Blaga”, care era gloria Clujului în anii 90, cu participarea unor poeţi celebri din întreaga lume. În timp festivalul şi-a pierdut din vigoare şi substanţă, poate pentru că nu a reuşit să se reinventeze. Între timp la Cluj-Napoca s-au lansat noi voci lirice originare: Ştefan Manasia, Gabriel Bota, Vasile George Dâncu, Oana Boc, Alex Vasieş sau Codruţa Simina. În acest moment de criză poetică prin care trece inexplicabil Clujului cultural înfiinţarea unui Festival internaţional contemporan de poezie Cluj-Napoca, asemenea celui bucureştean, (chiar mai bun) cred că ar fi o piesă de rezistenţă culturală, care va pune din nou oraşul pe harta poeziei româneşti şi internaţionale, că ”cercul poeţilor dispăruţi” este doar o metaforă pentru clujenii care nu au uitat de valorile lirice autentice. Parafrazând pe Lucian Blaga trebuie să spunem nu declarativ, ci factual, că ”poeţii clujeni nu sunt muţi ca nişte lebede.”  
--------------  
Ionuţ ŢENE  
Cluj-Napoca  
15 mai 2017  
Referinţă Bibliografică:
Ionuţ ŢENE - LA POEZIE, BUCUREŞTIUL A LUAT FAŢA CLUJULUI! DEOCAMDATĂ! / Ionuţ Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2328, Anul VII, 16 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ionuţ Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionuţ Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!