CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Ionuţ Ţene         Ediţia nr. 1785 din 20 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Ionuţ ŢENE - DIN PETRE – INCURSIUNE INEDITĂ ÎN ISTORIE, MENTALITĂŢI COLECTIVE ŞI IMAGINAR SOCIAL (EPOCA MODERNĂ)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mare mi-a fost bucuria când fostul meu coleg de facultate, istoricul Din Petre mi-a dăruit ultima sa carte publicată la Editura Napoca Star „Spaţiul românesc între secolele XVIII-XIX. Istorie, mentalităţi colective şi imaginar social” (Cluj-Napoca,2015). Din Petre încă din facultate era un maestru vivace al verbiajului colegial şi al limbajului istoric codificat şi un pasionat de istoria mentalităţilor. Deşi doctor în istorie Magna Cum Laude, cu câteva cărţi la activ publicate şi apreciate de critica istoriografică, Din Petre este în viaţa cotidiană un demn corifeu al Şcolii Ardelene, urmând pe iluştrii săi înaintaşi, ca profesor de ţară lângă o comună de pe lângă Munţii Făgăraş. Cartea am citit-o pe nerăsuflate. Deşi citează copios din lucrările despre imaginar ale bucureşteanului Lucian Boia, studiile publicate sunt de fapt scrise într-o contra-oglindă ideologică. Volumul cuprinde un set de studii despre mentalităţiile, imaginarul social şi miturile epocii pre-moderne şi moderne ale României, scrise fermecător cu acribie şi într-un stil care nu face economie de la o calofilie preţioasă. Din Petre se concentrează într-un stil recurent pe paradigmele intelectuale ale formării ideilor naţionale în secolele XVIII-XIX, creuzetul formării statului modern român. El surprinde portrete de patrioţi, gânditori sau revoluţionari români care au lăsat o amprentă funciară pe mentalul colectiv în formarea ideii de naţiune română. În cărţile publicate anterior, Din Petre s-a afirmat ca un specialist pe mitul „bunului împărat” şi pe consecinţele reformelor iluministe ale lui Iosif al II-lea în mentalul colectiv românesc din arealul ardelean. Din Petre continuă şi completează cu pasiune debordantă şi acribie şcoala istoriografică clujeană specializată pe istoria mentalităţilor, reprezentată de Doru Radosav, Teodor Nicoară sau Călin Felezeu.  
 
Portretele intelectuale ale promotorilor şi creatorilor identităţii naţionale sunt scrise într-un stil antrenant, cu o bibliografie la zi şi plăcut prezentate pentru a fi digerabile oricărui lector pretenţios. Aflăm că Ioan Piuariu Molnar, era fiul unui preot ortodox care a refuzat Unirea religioasă cu Roma, fapt pentru care a suferit ostilitatea contondentă a Curţii de la Viena, fiind bătut, umilit şi tuns –i se spunea Popa Tunsu – de către birocraţii austrieci ca exemplu negativ pentru ceilalţi preoţi care refuzau trecerea la greco-catolicism după 1700. Fiul Ioan Piuariu Molnar a acceptat propaganda catolică a Habsburgilor, devenind un fidel al establishmentului austriac, urmând facultatea de medicină la Viena şi apoi a fost numit primul profesor oculist român la Şcoala Medico-Chirurgicală de la Cluj. El vedea ca şi ceilalţi corifei ai Şcolii Ardelene o îmbunătăţire a situaţiei românilor ardeleni de sus în jos. Intelectualii români devin de un dinasticism austriac aproape supărător în speranţa că dragostea sufocantă arătată spre împăraţii „iluminişti” austrieci va aduce mila statului asupra iobagilor ardeleni. El şi scrie o odă în limba latină semnificativă ideilor politice ale Şcolii Ardelene: „Ode pentru pomeiria Mutheri cea di pururia a Augustei Mariei Theresiei”, în care plânge moartea împărătesei Maria Tereza „cel cu suspin al Daciei”. Pe aceeaşi gândire etatistă austriacă sau “dinasticistă” a mers şi istoricul Gheorghe Şincai, care beneficiază de toate bursele posibile ale statului Habsburgic, pentru subordonarea sa intelectuală intereselor Casei de Austria, dar care în scrierile particulare recunoaşte că Unirea cu Roma nu a adus nicio îmbunătăţire politico-economică evidentă a românilor din Ardeal, eventual doar „popilor uniţi”. Poate aici asistăm şi la o revoltă a lui Şincai împotriva „Şcolii de la Blaj” reprezentate de adeversarul său funciar episcopul Ioan Bob, cu care s-a luat la propriu de guler, fapt ce i-a adus ostracizarea în Ardeal, cu complicitatea austriecilor, până la moarte.  
 
Remarcabil surprinde istoricul Din Petre şi exagerările călătorului boier Dinicu Golescu din Însemnările sale de călătorie, care intenţionat idilizează viaţa oamenilor din statele occidentale pe care le-a vizitat pe la 1826, ca să pună în umbră „reaua tocmire”, corupţia şi ineficienţa sistemului administrativ valah, proaspăt ieşit din fanariotism, bazat pe cumpărarea de slujbe, nu pe meritocraţie şi în folosul „binelui obştesc”. Dinicu Golescu îndemna ca prin cultură şi învăţământ să se ridice Ţara Românească ca să ajungă din urmă Occidentul. Cu „iluministul” Dinicu Golescu putem vorbi de începutul obsesiei sincronismului românesc, care până astăzi e o paradigmă naţională. Din Petre contribuie la „demitizarea” portretului scrobit de militar în uniformă franceză a lui Al. Ioan Cuza. Într-un studiu scris, ca pentru o revistă mondenă, istoricul prezintă viaţa amoroasă a domnitorului moldovean frumos, afemeiat şi cartofor, fapt pentru care nu i-a afecta strălucirea unei domnii de numai şapte ani, ce a pus bazele României moderne şi a dat legi şi instituţii fundamentale care dăinuie şi astăzi: de la pompieri, la codurile legislative şi universităţi. Alexandru Ioan Cuza a trăit un menage a la trois în palatul domnesc, împreună cu soţia, doamna Elena Cuza şi amanta „sârboaică” Maria Obrenovici, cu care a avut doi copii, pe care i-a înfiat doamna Moldovei cu pretextul public că erau doi copii orfani scăpaţi cu viaţă de la inundaţiile din Bucureşti, spre deliciul gazetelor bucureştene.  
 
Despre Avram Iancu în perioada aşa – zisei „nebunii”, istoricul clujean a scris un studiu de referinţă dovedind clar şi fără tăgadă că Craiul Munţilor nu a fost „nebun” cum încercau autorităţile austriece să se înţeleagă, la fel şi istorigrafia maghiară. Avram Iancu scârbit de nerecunoştinţa Casei de Austria, care a ignorat lupta românilor pentru drepturi naţionale şi salvarea imperiului Habsburgic în timpul revoluţiei de la 1848/1849 a căzut într-o depresie graduală care s-a condimentat după 1865 cu momente de exagerare cu băutura. Din Petre publică mărturii despre erou şi scrisori redactate de Avram Iancu din anii 1860-1870, în care acesta era extrem de lucid, dar supărat pe nerecunoştinţa ingrată a Vienei şi pe faptul că unii politicieni români pentru funcţii şi bani au trădat interesele poporului român din Ardeal. Avram Iancu s-a retras în sine după ce ausriecii l-au închis, batjocorit şi pălmuit, preferând compania moţilor cinstiţi, curaţi şi săraci, cântând din fluier şi pescuind. Din Petre ne spune că Avram Iancu era un pescar pasionat, lucru mai puţin cunoscut.  
 
Despre Mihai Eminescu autorul clujean a scris cinci studii exhaustive arătând rolul mesianic al Poetului Naţional în publicistica românească, nostalgia după „vârsta de aur” a domnitorilor medievali şi refuzul unei modernizări care să dezrădăcineze poporul român. Era adeptul unui dezvoltări organice a ţării, nu prin arderea etapelor, fapt ce ducea la o alienare politică şi spirituală a poporului. Eminescu era adeptul programului conservator şi un duşman al Casei de Austria, ce lupta împotriva unităţii românilor, care de altfel a şi pus la cale „înnebunirea” poetului pentru a îl discredita, în complicitate cu poliţia secretă carlistă. La finalul cărţii, Din Petre face şi o incursiune total inedită despre percepţia Transilvaniei în istoriografia contemporană, în care am descoperit, ca o surpriză plăcută, citarea şi interpretarea cărţii subsemnatului „Transilvania model României”, un studiu apărut în 2003 şi care s-a bucurat de un oarecare succes în publicistica acelor ani.  
 
Din Petre se dezvăluie prin noua incursiune editorială ca un istoric matur, cu un rol asumat şi deja bine definit în mersul istoriografiei contemporane. Alături de Lucian Boia, Doru Radosav, Sorin Mitu, Teodor Nicoară sau Călin Felezeu, mai tânărul confrate Din Petre este un nume pe firmamentul Clio al noii generaţii specializate pe istoria mentalităţilor şi imaginarul social. Din Petre face parte din noul val istoriografic „conservator” românesc care nu confundă istoria cu mitul sau trecutul cu demitizarea.  
 
Ionuţ ŢENE  
Cluj-Napoca  
noiembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Ionuţ ŢENE - DIN PETRE – INCURSIUNE INEDITĂ ÎN ISTORIE, MENTALITĂŢI COLECTIVE ŞI IMAGINAR SOCIAL (EPOCA MODERNĂ) / Ionuţ Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1785, Anul V, 20 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ionuţ Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionuţ Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!