CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Ionel Grecu         Ediţia nr. 1749 din 15 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

POEZIA LUI IONEL GRECU SAU RITUALIZAREA EVOCARII DE VICTOR RUSU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POEZIA LUI IONEL GRECU SAU RITUALIZAREA EVOCĂRII 
  
Se cuvine o menţiune aparte consistentului ciclu de poezii semnat de Ionel Grecu, în interesanta antologie literar-artistică „Roşu aprins în câmpul de mătase”, îngrijită şi tipărită la Cluj, în condiţii grafice de salon al cărţii, de către doamna Voichiţa Pălăcean-Vereş. 
  
Autorul ciclului de versuri în discuţie, Ionel Grecu, un sensibil iubitor de poezie scrisă „în dulcele stil clasic”, pare să abordeze în această etapă a evoluţiei sale artistice, cu predilecţie, motive tematice de inspiraţie biblică, religioasă, dar, în egală măsură, şi unele de factură istorică, alături de altele referitoare la propria sa biografie. 
  
Cuget curat, evlavios, de bun creştin, Ionel Grecu adoptă în mod constant, în sfera tematicii religioase, o modalitate pronunţat evocatoare, în registru intens nuanţat afectiv, nostalgic, întru reconstituirea atmosferei unor mari sărbători creştine sau a unor momente biblice încărcate de plurale conotaţii gnomice, sapienţiale şi de înalt purificatori fiori metafizici, precum în poeziile „Misterul credinţei”, „Sfântul Ioan Botezătorul”, „Sfântul botez” sau „Săptămâna Patimilor”, din care cităm: „Sudălmi, bătăi şi umilire/ Va suferi El din iubire,/ Pe Cruce va fi Răstignit,/ Pentru că prea mult ne-a iubit” ... Sau: „De două mii de ani încoace,/ umblă la noi colindători/ cu Steaua şi anunţă lumii/ un şir de Sfinte Sărbători”... („Misterul credinţei”, p. 76). Ca şi: „E lumea toată-n sărbătoare,/ Ne închinăm toţi la Altare./ Smeriţi venim să luăm Lumină/ De la Iisus de pe Colină” („De Înviere”, p. 78). 
  
Dar Ionel Grecu ritualizează, sacralizează, pur şi simplu, discursul liric şi în cazul evocării unor evenimente istorice de o însemnătate aparte din istoria neamului sau a unor mari, monumentale personalităţi din Pantheonul românesc: „Întâiu-ntregitor de ţară,/ Mărit şi iubit de norod,/ Uni românii-ntâia oară/ Mihai, Marele Voievod!” („Mica Unire”, p. 79) Sau: „Din binecuvântata Bucovină,/ la miez de veac, a răsărit lumină”... („Eminescu”, p. 80). 
  
Cu aceeaşi iubire sfântă în glas, cu aceeaşi pioşenie şi religiozitate conturează cu sensibilitate indicibilă autorul şi figura luminoasă, de sfântă mucenică a familiei sale, mamei bătrâne, părăsită într-un sat, surprinsă în aşteptarea, mistuitoare şi curată ca o rugăciune, a fiului plecat departe: „Stă mama tristă la fereastră/ Scrutând mereu uliţa noastră/ Şi, ca de-atâtea ori, îi pare/ Că-şi vede fiul pe cărare.// Mâna la ochi streaşină-şi face/ Se duce iar şi se întoarce, Îngenunchează la icoană,/ Înalţă rugi Fecioarei Mamă” („Grijă maternă”, p. 78). 
  
O poezie de factură tradiţionalistă, deci, caligrafiată cu sensibilitate şi autentice trăiri. 
  
Victor RUSU 
  
Referinţă Bibliografică:
POEZIA LUI IONEL GRECU SAU RITUALIZAREA EVOCARII DE VICTOR RUSU / Ionel Grecu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1749, Anul V, 15 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ionel Grecu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Grecu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!