CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Ionel Cadar         Ediţia nr. 1680 din 07 august 2015        Toate Articolele Autorului

PRIETENIA VIRTUALĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIETENIA VIRTUALĂ 
  
Să știți că prietenia virtuală chiar există! Mi-a fost dat să particip la discuții cu diverși oameni despre cât de nociv este internetul, cum ne face dependenți și cum ne desparte de lumea reală datorită faptului că este comod și este acasă unde poți sta relaxat, îmbrăcat lejer, cu ceva de ronțăit lângă tine și să butonezi conversând pe siteuri de socializare cu persoane cunoscute ori ne cunoscute din cele mai îndepărtate colțuri ale țării sau ale lumii. 
  
In lumea virtuală e lesne a fi oricine și orice dorești dacă nu te gândești că vreo dată te vei întâlni cu oamenii care ți-au devenit prieteni aici. Dacă vrei cu adevărat să-ți faci prieteni reali în mediul virtual care să devină și prieteni în lumea reală este necesar dar și obligatoriu să fii sincer, să spui și să arăți cine ești cu adevărat și nu cine ți-ar place sau ai dori să fii. 
  
Folosesc internetul de circa 10 ani, timp în care nu am avut cont pe multe rețele de socializare fiind fidel doar unora în care am găsit oameni ce cred în valorile la care mă raportez și eu. N-am așteptat să vină ușerii spre mine (deși s-a întâmplat și asta adeseori) ci, vizitându-le profilul sau citindu-le postările mi-am ales persoanele potrivite intereselor și gusturilor mele. 
  
Mulți dintre cei cunoscuți virtual mi-au devenit prieteni și în lumea reală, (ex. Fărcuța Teodor, Mara Cîrciu, Vila Alexandru, Marchiș Vasile ) oameni obișnuiți dar speciali, pe care îi respect, îi admir și cu care împart aproape în fiecare zi bucurii, reușite, eșecuri sau tristeți. Am cunoscut multe personalități care nu mi-ar fi fost accesibile niciodată dacă nu era acest minunat mijloc de comunicare!. 
  
Multă dragoste și respect pentru cei ce îi am în lista de prieteni virtuali de pe facebook. Nu sunt mulți, puțini dar buni. Când postezi ceva pe facebook, un text literar, o pictură proprie, un artist consacrat etc. alegi ce e mai frumos, nu pentru a te lăuda, ci mai mult pentru a împărtăși tuturor bucuria de a fi creiat ceva, de a descoperi ceva frumos, bucuria de a fi participat la un eveniment din viața ta sau a altora care ți-a prilejuit admirație, bucurie, emoție de orce fel. 
  
Nevoia de-a comunica face parte din ființa noastră "Omul este un animal sociabil" și odată cu înaintarea în vârstă (dar nu numai) a avea cu cine discuta este nu o pierdere de timp ci o necesitate, este ceva benefic, util, sănătos și relaxant. 
  
Dacă la serviciu, prin vecini, la biserică sau în fața blocului numărul și calitatea persoanelor este limitat, trebuie să accepți pe oricine îți place sau nu, pe internet e lesne de a găsi ce cauți, a păstra și a cultiva o relație ori de a renunța la persoanele care nu-ți mai plac sau constați că nu ai nimic în comun. Hotărârea de a depăși hotarul virtualului și a include sau nu o persoană în viața ta reală îți aparține, nu-ți este impusă nici de împrejurări și nici de necesități sau obligații ci este liberul tău arbitru. 
  
Imi place să descopăr în fiecare zi oameni care au plecat de mulți ani din viața mea, rude aflate în alte colțuri ale lumii, foști colegi de serviciu sau de școală pe care aproape că i-am uitat sau despre care nu mai știu nimic. ( așa de exemplu am descoperit un coleg de clasă din liceu pe care Leahu Aurel îl cheamă și care a emigrat în America prin anii 1970. L-am contactat și telefonic. L-am invitat să-mi facă o vizită ca să pot scrie un articol cu titlul "Intâlnire după 50 de ani"...} Acestora le dau și îmi dau posibilitatea de a ne vedea evoluția vieții, familiile, casele, grădinile, copii, nepoții și de a ne bucura de momentele importante ale vieții ori cât de departe am fi unii de alții. 
  
Oriunde se găsesc cârcotași, suspicioși care vor spune: "nu-ți pune poze pe internet, nu scrie despre tine, nu fi sincer că te urmăresc, îți culeg datele..." Păi dacă tu crezi că este așa atunci arată-le fața ta de om frumos! 
  
Sunt convins că nu există om care să nu aibă ceva bun, frumos de arătat despre el numai să vrea a se prezenta în fața celorlalți ca o ființă făcută după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, "Puțin mai mic decât ingerii" și nu ca un exchibiționist care mănâncă și bea peste măsură, fumează, face sex, își arată mușchi sau goliciunea trupului în public. Cei care se expun în felul acesta în pozele postate ori în texte și comentariile lor uită sau nu cunosc faptul că nimic nu se șterge definitiv de pe internet odată ce a fost postat. Așa dar e bine să fim cu multă băgare de seamă ce descoperim despre noi și cum ne construim o imagine ce va fi la îndemâna oricui astăzi mâine și mereu vizibilă de la un capăt la altul al lumii și cine știe poate chiar mai departe... 
  
Citesc aproape tot ce apare pe peretele meu dimineața când deschid calculatorul, mai inainte de a-mi începe activitatea zilnică și nu mă zgârcesc deloc în aprecieri deoarece știu că tuturor le place să aibă parte de puțină atenție și apreciere. Dacă într-o zi nu am putut face nici un bine să bucur un suflet ce se află în spatele monitorului, aceasta cu siguranță pot!. 
  
Dragii mei prieteni din spatele monitoarelor, actuali și viitori vă mulțumesc că existați. Vă mulțumesc și celor care trudiți pentru ca noi să socializăm, să ne manifestăm și să comunicăm prin nenumăratele mijloace virtuale alcătuite după gustul și preferințele fiecăruia. 
  
Ionel Cadar Tel. 0771-344.618 e e-mail: ionelsiflorica3741@gmail.com 
  
Referinţă Bibliografică:
PRIETENIA VIRTUALĂ / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1680, Anul V, 07 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!