CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Ionel Cadar         Ediţia nr. 1508 din 16 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

BĂTRÂNEȚE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BĂTRÂNEȚE 
  
In ceasul venirii noastre pe lume nu știm ce ne va rezerva viitorul. Până la o anumită vârstă deciziile le iau părinții pentru noi. Individul își poate crea o viziune asupra viitorului său de abea după ce s-a pus pe picioarele lui, adică s-a realizat cumva. 
  
De la o vreme mă gândesc la bătrânețe cu oarecare teamă. O simt din ce în ce mai aproape, venind ca o toamnă liniștită, interiorizată, poate ușor șchiopătând de o gleznă. Și totuși e încă departe. Respir profund și întorc spatele viitorului. Încă nu încetăm să iubim, abia la bătrânețe am învățat să iubesc. 
  
Vine o zi când cineva, în tramvai, autobuz sau în metrou, îți oferă amabil locul; sau te simți neputincios în fața unei escaladări, fie chiar și doar când provocarea este o scară la capătul căreia nu ai alceva de făcut decât de schimbat un bec; sau de văruit un perete; sau de cules cireșe. Vine o zi când oglinda îți răspunde pentru prima oară altfel, un rid. Vine o zi când observi că locul tău e ocupat, iar tu trebuie, la rândul tău, să ocupi locul altuia. 
  
A imbătrâni frumos cred că este o artă, un exercițiu de acceptare, de împăcare cu sine însuși, cu trecutul, cu frustările, de conservare a unui spirit liber, este momentul în care poți descoperi cu imensă bucurie că inima nu poate îmbătrâni. 
  
Bătrânețea este o provocare. Specialiștii spun că vârsta de 60 de ani este ideală pentru inceputul unui anume antrenament psihic, unul în care ajungi să înveți să te simți bine cu tine însuți, să cultivi plăceri cărora până acum nu le-ai oferit multă atenție precum contemplarea naturii, meditația, gustul pentru muzică...Este timpul în care să-ți oferi o investiție, care va fi sursa ta de energie pentru următorii ani, care îți va umple singurătatea și care te va menține activ, dacă nu fizic, cel puțin psihic,spiritual, sufletește. 
  
Bătrânețea este un dar de care, din păcate, beneficiarii ei nu sunt foarte mulți. Bătrânețea este o ocazie de a primi și a oferii în continuare ce ai mai bun în tine, de a continua, chiar undeva la marginea vieții și societății să fii tu însuți, conștient de valoarea ta ca om. 
  
In ebraică se folosește același cuvânt pentru "fericire și bătrânețe" un timp al dăruirii, iubirii și înțelepciunii celor care ne urmează... 
  
Cugetări despre bătrânețe: - Unele vieți se aseamănă cu acele flori care înfloresc și răspândesc parfumul lor pe înserate. - Când omul îmbătrânește, intră în epoca metalelor; dinții sunt din aur, părul din argint, iar picioarele de plumb. - La bătrânețe povara experienței e atât de mare încât ne tremură picioarele. - Lucrurile ar fi mult mai bune dacă bătrânii ar fi prețuiți la fel ca și mobila veche. - Bătrânețea este o boală de care nu scapă nimeni, dimpotrivă, tinerețea este o boală din care ne revenim la bătrânețe. - Când oamenii îți spun: "Ce tânăr arăți! înseamnă că nu mai ești tânăr". Nu mă consider bătrân, sunt doar un tânăr care suferă de o boală: bătrânețea. - Bătrânețea este prețul pe care trebuie să-l plătim ca să ajungem la înțelepciune. - Pentru cel ignorat bătrânețea este ca o iarnă. - Pentru cel înțelept, ea este vremea secerișului. - Cei obsedați să mai adauge câțiva ani la viața lor ar face bine să mai adauge ceva viață la ani lor. - Nu te plânge că ai ajuns la bătrânețe! Multora li s-a refuzat acest privilegiu. - Bătrânețea este verdictul vieții. - Cel mai greu lucru cu îmbătrânirea este că trebuie să asculți de copiii tăi. - Primul semn de senilitate este să crezi că le știi pe toate. - Oameni nu se opresc din joacă pentru că îmbătrânesc, ci îmbătrânesc pentru că nu mai știu să se joace. - Dacă îți porți copilăria cu tine, nu vei îmbătrâni niciodată. - Cu cât s-a scurs mai mult nisip prin clepsidra vieții noastre, cu atât mai clar ar trebui să vedem prin ea. - Pe măsură ce îmbătrânește cineva, vorbește mai puțin și spune mai mult. - Tinerețea e timpul de a învăța înțelepciunea, bătrânețea e timpul de a o aplica. - Un bătrân îndrăgostit este asemenea unei flori înflorite iarna. - Trăiește o viață bună, onorabilă. Când vei îmbătrâni și vei privi înapoi, vei putea să te bucuri de ea a doua oară. - Cel mai bun lucru pe care-l poți aduna pentru bătrânețe ești tu însuți. - Bătrânețea este vârsta la care știi toate răspunsurile, dar nu te mai întreabă nimeni nimic. - Ințelepciunea bătrânilor, o mare eroare. Ei nu devin mai înțelepți, ci mai prudenți. - Vârsta nu aduce întotdeauna înțelepciune, uneori ea vine cu mâna goală. 
  
Bătrânețea este văzută de cele mai multe persoane ca fiind doar o colecționară de boli și suferințe. Ea adună și astfel de lucruri, dar nu se rezumă doar la ele. Pentru unii bătrânețea stă intr-o veșnică nemulțumire - că nu sunt tratați cum trebuie, că familia nu le acordă suficient timp... dar pentru alții bătrânețea înseamnă liniște, retragere în ei înșiși, o preocupare mai intensă pentru "a fi" ;i nu pentru "a face" 
  
Sunt persoane care nici după trecerea multor ani, nu văd dincolo de biologic, nu simt nevoia să se împlinească spiritual. Acestor persoane le este greu săîși asume suferințele și neputințele vieții și ajung cu ușurință la disperare. Dimpotrivă, bătrânul care stă de vorbă cu Dumnezeu, le primește pe toate cu bucurie. Este curat în privire și în gesturi. Este și înțelept tot timpul. Poate că nu-i întâmplător că termenul 
  
"călugăr" vine din grecescul Kolos - frumos, bun și gheron - bătrân, devreme ce bătrânul este chipul omului cu plinitate. Cine se apropie de astfel de persoane simte cu ușurință o plăcută senzație de căldură, mângâiere și o putere binefăcătoare. Acești oameni au adunat atât de multe lucruri în ei, încât orce gest de care dau dovadă este semnul bunului simț, al rânduirii și al frumosului. Noi ne-am obișnuit că atunci când vorbim de bătrânețe și luăm în discuție rezistența scăzută a organismului, inima începe să bată cu o forță tot mai slabă, plămânii se vibrosează, puterea de gândire scade, dar se pierde din vedere că bătrânețea este și o stare de spirit. 
  
Sunt bătrâni care deși sunt ajutați să meargă, dau dovadă de mai multă viață decât mulți tineri, căci ei trăiesc altfel timpul, dau importanță fiecărei clipe, spre deosebire de tânărul căruia i se pare că viața este fără de sfârșit. Să nu uităm că în fața lui Dumnezeu nu contează anii, ci ce-am adunat în acești ani. 
  
Imi plac bătrânii care nu văd doar bătrâni, cei care știu să se joace cu un copil, care se bucură când văd doi tineri ținându-se de mână, care trăiesc intr-o lume care nu este despărțită de a noastră. Să ne întărească Dumnezeu să nu devenim niște bătrâni lipsiți de unirea cu El. "Cei ce vor învăța pe mulți să umble în neprihănire vor străluci ca stelele". "Cu Dumnezeu alături și sprijinindu-te pe brațul său și noi bătrânii vom înfrunta orce ne stă în cale". 
  
Nu sunt poet, dar simt frumos, iubesc, vizez și îndrăznesc... frumosului s-aduc prinos și cerului să-i mulțumesc. Condeiul meu mă reprezintă și tot ce-mi simte inima... încerc să zugrăvesc în cuvinte. 
  
Ionel Cadar 
  
Referinţă Bibliografică:
BĂTRÂNEȚE / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1508, Anul V, 16 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!