CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Poeme > Antologie >  

Cavalerul Dac

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(*)  
 
 
 
Ion Pachia-Tatomirescu  
 
 
 
Cavalerul Dac  
 
 
 
Flacără-vie  
 
aleargă-n câmpie,  
 
flacără-naltă,-n câmpuri, tot saltă,  
 
flacără verde în stele se pierde,  
 
flacără de purpură,-n marmură,  
 
mùrmură...  
 
Iată Cavalerul...! Din cearcăne, suie  
 
pe drumul oglinzilor: când este, când nu e ...!  
 
Spre munte se-nalţă din matcă, din vatră,  
 
spre munte aleargă Cavalerul, din piatră...! (**)  
 
_______________________  
 
 
(*) Ion Pachia-Tatomirescu, un portret în peniţă „executat“ de Barmo, în 30 Prier 1979.  
 
 
(**) Distinsul Receptor poate afla că prima variantă a poemului Cavalerul Dac, a fost publicată în revista «Orizont» (Timişoara), nr. 33 / 802 / 19 august 1983, p. 6, astfel fiind preluată şi în volumul «Peregrinul în azur», de Ion Pachia-Tatomirescu, Craiova, Editura Scrisul Românesc, 1984, p. 42 (Peregrinul în azur = „Mesagerul / Solul Daciei la Dumnezeu“; metafora-titlu a învins cenzura ceauşistă de după „Tezele din 6 iulie 1971“ exercitată la această editură, în orizontul datei de 23 noiembrie 1984, potrivit casetei acestui volum, prin „lectorul Marcela Radu“, dar şi prin directorul instituţiei editoriale, Ilarie Hinoveanu). Sintagma-titlu se relevă din seria de „imperial-istorice sintagme“ ‒ „Cavalerul Pelasg > Valah“, „Cavalerul Thrac / Trac“, „Cavalerul Danubian / Dunărean“, „Cavalerul Cabir“ etc. ‒ care au avut menirea de a masca / elimina termenul sacru de Zalmoxianism, „una“ (dacă nu „prima“) dintre „cele mai sănătoase religii“ cunoscute în istoria spirituală a umanităţii, sintagme impuse „într-un enigmatic circuit până azi“, din 11 august 106 d. H., când cade Sarmisegetusa, capitala Daciei de sub conducerea regelui Decebal („marele strateg al antichităţii“ de-a obligat Imperiul Roman să-i plătească tribut, cel puţin, din anul 98 d. H., anul prim al împărăţirii traianice, şi până în 106 d. H.), şi când împăratul Romei, ibericul Traian, îşi întinde stăpânirea / „jaful“ şi în Dacia de la nordul Dunării / Dacia Nord-Dunăreano-Pontică (dar numai în provinciile Banat, Oltenia şi Arutela > Arudela > Arudeal > Ardeal), dând ordin ca „sacrele nume de Dacia („grădina lui Dumnezeu“) şi de Dac („sfânt om“ / „sfânt Pelasg > Valah“) să dispară de pe Pământ.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Cavalerul Dac / Ion Pachia Tatomirescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3809, Anul XI, 05 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Ion Pachia Tatomirescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Pachia Tatomirescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!