CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  

Onomasticul pelasg > valah „Eminescu“
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Ion Pachia-Tatomirescu  
  
Onomasticul pelasg > valah Eminescu  
  
 
  
«Numele valah (dacoromânesc) al strămoşilor poetului a fost Eminescu, nume format din radicalul emin-, certificându-şi provenienţa prin latinescul eminens, „mai înalt, pro-eminent“, şi din onomasticul sufix pelasgo- > valaho-(thraco-dacic) -escu − vectorizat semantic în „fiu“ / „fiică“.  
  
„Slavizarea de cancelarie“, care a bântuit printr-o seamă de provincii / „ţări de râuri şi de munţi“ ale fostei Dacii – împărţite / înrobite de Imperiul Otoman (Turc), de Imperiul Habsburgic (Austro-Ungar) şi de Imperiul Rus (Ţarist / Sovietic) – a operat şi în Moldadava > Moldova-de-Nord / Bucovina, onomasticul sufix dacic -escu fiind înlocuit:  
  
(1) fie cu sân / sîn − în limbile slave însemnând „fiu“ – ca în „Ştefan sin Petrea Ciobotariul“, aşa cum se mai opera în documente şi în vremea Regulamentului Organic),  
  
(2) fie cu onomastice sufixe „ortodoxo-bulgaro-sârbeşti“, -ov- + -ici.  
  
„Opera“ medievală a notarilor din Cernăuţi – modificarea sufixal-onomastică Eminescu–Eminovici – se exercită până la debutul poetului în revista Familia (Budapesta), din 1866, când are loc corijarea firească, graţie directorului publicaţiei, Iosif Vulcan, numele de Eminovici redevenind, prin redobândirea demnităţii sufixale autohton-dacice şi prin genialul poet al neamului, Eminescu»  
  
(Mihai Eminescu, Luceafărul, ediţie, note, studiu introductiv, tabel cronologic, de prof. dr. Ion Pachia-Tatomirescu, Timişoara, Editura Aethicus, ISBN 973-8526-8-3, 2004, p. 37 sq.).  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Onomasticul pelasg > valah „Eminescu“ / Ion Pachia Tatomirescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2819, Anul VIII, 19 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion Pachia Tatomirescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Pachia Tatomirescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!