CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

Fotonii şi roua cuvintelor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Ion Pachia-Tatomirescu  
  
 
  
Fotonii şi roua cuvintelor  
  
 
  
Poezia de un notabil neotradiţionalism iţit de sub peceţi stilistic-pillatiene la „închiderea“ secolului al XX-lea şi la „deschiderea“ mileniului al III-lea d. H., constant cultivată şi de Miron Ţic (n. 22 mai 1939) într-o serie de volume ca Funigei luaţi de vânt (2007), Poeme de şapte zile (2008), Când ne ucide floarea de crin (2012) etc.  
  
(despre care s-a scris în lucrarea noastră, Pagini de istorie literară valahă de mâine, vol. II, 2015, pp. 282 – 288*),  
  
îşi sporeşte corola printr-o nouă carte de versuri caligrafiată de neobositul octogenar din Ilia-Dacia, Cuvântul în Sfânta Lumină (Deva, Editura Episcopiei Devei şi Hunedoarei [ISBN 978-606-8692-06-7], 2015), pe care Distinsul Receptor o descoperă sub motto-ul desprins din Crezul de la Niceea anului 325 d. H.  
  
(elaborat la conciliul Creştinătăţii din întregul Imperiu Roman, conciliu iniţiat / patronat de faimosul împărat pelasgo- > valaho-dac, Constantin cel Mare):  
  
«Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut».  
  
 
  
Volumul de poeme, Cuvântul în Sfânta Lumină (2015), de Miron Ţic beneficiază de o Predoslovie  
  
– semnată de preotul Emil Bota (şi datată: „Ilia, / 12 martie 2015“, predoslovie unde este subliniat faptul că: «în toate scrierile sale, poezii, proză, reportaj literar şi critică literară, se simte un suflet deosebit, plin de credinţă, cunoscător al tradiţiei strămoşeşti, tradiţii pe care Miron Ţic nu le-a lăsat în uitare, ci le-a transmis nouă şi celor de după noi; cele două izvoare din care Miron Ţic s-a inspirat, „Sfânta Scriptură“ şi „Sfânta Tradiţie“, le găsim în această carte de poezii [...]; în partea secundă a acestui volum, Miron Ţic se foloseşte, după cum el însuşi o mărturiseşte, de cartea lui Emanuel Copăcianu, intitulată „Viaţa lui Iisus“, inspirată din cei patru Evanghelişti; sunt alese şapte poeme în care sunt descrise Betleemul, Cina cea de Taină, Cana Galileii cu nunta de aici şi prima minune săvârşită de Iisus, îndoiala Apostolului Toma, Înălţarea Domnului şi Împărăţia lui Dumnezeu») –  
  
şi de o Laudatio  
  
− datorată primarului comunei Ilia, din judeţul Hunedoara, Marius Gabriel Omotă, „laudatio“ din care spicuim pentru Distinsul Receptor: «Prin aceste rânduri ţin să-l felicit pe poetul Miron Ţic, locuitor al comunei Ilia, pentru împlinirea lui sufletească şi să-i aduc un cuvânt de mulţumire pentru poezia pe care o scrie în [...] „Cuvântul în Sfânta Lumină“».  
  
 
  
Textele poematice „dimensionate psalmic / liturgic“, din volumul Cuvântul în Sfânta Lumină, de Miron Ţic, relevă o structurare triadică:  
  
 
  
(I) Rostiri din Crez (28 de texte, pp. 9 – 38), unde semnificanţii se lasă locuiţi cu graţie divină de „rugăciune“  
  
«Fie-ne acum şi-n vecie, / Mântuirea, / Cuvântul în Sfânta Lumină, / Icoanele binecuvântate, faţă la faţă, / Credem în creaţia luminii...» (p. 11) −,  
  
de „biserica din lemn“, de „Bunul Dumnezeu ce lucrează în noi“, de „Taina zicerii Tale“, de „sfinţii miraţi“, de „aerul sacru din icoane“, de „cuvinte de suflet“, de „chemarea Ta în Câmpia Infinită“, de „sărbătoarea inimii şi a gândului Domnului“, „de ziua Învierii Mântuitorului Hristos“, de „aerul curat din colind“, de „poezia scrisă pe filelele sufletului“, de „lăstar tânăr şi de lan de grâu“ şi de-ale Mamei „şapte pâini cât cele şapte Laude“, de „poemul rostuit de Dumnezeu“ etc.;  
  
 
  
(II) Fiul Omului poeme în proză (şapte texte: de pe paginile 39 – 50), în care germinează câţiva „psalmi de laudă“ întru Iisus Hristos  
  
(«misterul cel mai scump nouă», «prezenţa Sa sub chipul pâinii şi al vinului, găsindu-se într-o continuă întrupare, pentru răscumpărarea noastră» – p.47 sq.); şi  
  
 
  
(III) Dăruindu-mi gândul în Lumina Sfântă (18 texte, pp. 51 – 70), unde  
  
– graţie „Creştinismului Cosmic“ (luăm sintagma în accepţiunea lui Mircea Eliade), prin care Ortodoxia Pelasgimii > Valahimii Daciei (cea din orizontul anului 1600 î. H., al Reformei lui Zalmoxis I) îşi relevă Lumii Întregi extinderea credinţei într-Unul / Dumnezeul (Sacrul Întreg Cosmic în care Dacul e parte) pe-aproape patru milenii –,  
  
se înrăzăreşte parcă „gena“ / „bosonul“ de douăzeci şi patru de carate din nucleul Zalmoxianismului :  
  
«Eu nu vă întreb unde se află Dumnezeu / Fiindcă ştiu că El este peste tot...» (p. 54 / s. n. – El este Totul / Întregul / Unul).  
  
________________  
  
 
  
  
Referinţă Bibliografică:
Fotonii şi roua cuvintelor / Ion Pachia Tatomirescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2748, Anul VIII, 10 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion Pachia Tatomirescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Pachia Tatomirescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!