CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE: Renaşterea bănăţeană II
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Ion Pachia-Tatomirescu  
  
 
  
PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE:  
  
 
  
Renaşterea bănăţeană  
  
 
  
II  
  
 
  
Renaşterea bănăţeană (Timişoara, „serie nouă“, director onorific: prof. dr. Iosif Constantin Drăgan), nr. 351, luni, 29 aprilie 1991 (pagini A-3 : 8). Prima pagină (supra) din Renaşterea bănăţeană, nr. 351 / 29 april’ 1991, are pe prima coloană un Comunicat de presă  
  
(mai exact: «Comunicat de presă din partea domnului Florentin [Doru] Cârpanu, prefectul judeţului Timiş»),  
  
prin care prefectul-semnatar (F. D. C.) „informează opinia publică asupra faptului că solicită Guvernului României (având prim-ministru pe Petre Roman) să fie «eliberat din funcţia de prefect cu începere din 27 aprilie 1991»;  
  
de pe coloana a doua, din articolul De astăzi, un nou guvern, de V. Iordăchescu, Distinsul Receptor este informat asupra faptului că premierul Petre Roman a prezentat Parlamentului României „componenţa noului cabinet“ – se poate spune, aşadar, că „maladia“ politicii din România, guvernita, a început din 29 aprilie 1991 şi a devenit în galop „tradiţională“.  
  
În „panoul central“ al paginii (pe patru coloane), Mihai Pelin publică partea a opta din foarte documentat-istoricul său „serial“, Furtună în Banat;  
  
drept „soclu“ la cele patru coloane cu articolul «Furtună în Banat», de M. Pelin, stau două rubrici: Ultima oră şi Caricatura zilei – unde artistul grafician / pictor, ing. Liviu Curtuzan surprinde inspirat-metonimic „înstrăinarea valorilor naţionale din România“, închipuind un Covor valah-zburător vândut turcilor («Marioaroo !! / Ăsta nu-i covorul / pe care l-am vândut astă-vară / la turci ?» − supra);  
  
„Ultima coloană a paginii întâi“ din acest număr „susţine“ rubrica Lectură obligatorie, de rezidă prin mottoul grăitor-fericit, din aforismele lui Leonardo da Vinci − «Când ţi-ai ales o stea, cu greu îţi mai poţi lua ochii de la ea» −, dar şi prin încorolarea articolelor: Creşte radioactivitatea la Cernobâl, Se pregăteşteRăzboiul stelelor“, Mâine în Publi Tim şi Agenda.  
  
Pagina a doua din acest număr – sub un titlu „ancorat“ dintr-o altă expresionist-clasicizată poezie a lui Lucian Blaga, Veşnicia s-a născut la sat − este realizată de Ion Dancea şi de Dumitru Oprişor  
  
(sub titlurile: După regula bulgărelui de zăpadă, Unda de şoc din menuetul Parlamentului, Tâlcul amintirilor, Pâinea, Fiecare se roagă pentru el şi Încotro de grăbesc romii ?).  
  
Pagina a treia din acest număr, realizată de Ion Marin Almăjan – pusă sub un chenar cu o încărcătură „simbolic-extrem-expresivă“, La rugă, în Uzdinul Banatului sârbesc, s-a prăbuşit Marx ! −, anunţând, fireşte, suplimentul cultural / literar renascentist-bănăţean, Paralela 45, încorolează trei articole – Comuna Uzdin din Banatul iugoslav (nesemnat), Se spune că în anul 2064 românii din Iugoslavia vor dispărea (nesemnat), La lumina Luceafărului şi a poezieipictoriţele naive [din Uzdin], de Damian Ureche − şi două admirabile poeme:  
  
Putere şi implorare, de Vasile Barbu  
  
(«Ţipăt straniu în întuneric / încă o fecioară şi-a dat nudul / au pocnit capilarele vieţii / iar în stomacul meu / ulcer / semn că vieţuiesc / Cine-mi paşte mustăţile / năîncolţite // O privire turbată în zările orbite / oare nu-mi vedeţi puterea / codaşa generaţiei / oare nu-mi ascultaţi sângele / ce incandescent picură, picură... // Şi numai al meu...»)  
  
şi  
  
Motiv plastic, de Petru Cârdu  
  
(«Te strâng de gât / cu atâta iubire şi aplicare / până nu vei deveni girafă până la stele / pe pânzele pictoriţelor din Uzdin // Sufletu-mi se pleacă până la pământ / acceptând regulile dialecticii / scrise cu ochiul / pe sânii unei copile // În serile de marţi / Cartea Uzdinului se scrie.»).  
  
În paginile a 4-a şi a 5-a, de Univers sportiv, se întâlnesc nume de distinşi autori de articole „aproape specializaţi în ramurile educaţiei fizice“: Lucian Oprea, Z. Bihari, Dumitru Oprişor, Nicolae Firu, Ştefan Marton, Ludovic Marton, Adrian Udrescu şi Ion Oargă;  
  
în pagina a 6-a, Distinsul Receptor află „continuarea“ / „aşternerea“ unor articole care „şi-au pus căpătâiul“ în pagina întâi − De astăzi..., Furtună în Banat −, ori căutatele rubrici de Horoscop, de Publicitate, de Programe TV etc.;  
  
pagina a 7-a, Femina, este realizată de Ildico Achimescu;  
  
şi întreaga pagină a 8-a „închide ediţia zilei“ cu un foarte căutat articol, Serviciile secrete în stat.  
  
Referinţă Bibliografică:
PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE: Renaşterea bănăţeană II / Ion Pachia Tatomirescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2625, Anul VIII, 09 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion Pachia Tatomirescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Pachia Tatomirescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!