CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE: „Renaşterea Libertăţii“ II
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Ion Pachia-Tatomirescu  
  
 
  
PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE:  
  
 
  
Renaşterea Libertăţii“  
  
 
  
II  
  
 
  
Renaşterea Libertăţii (Târgu-Jiu, director: Adrian Gorun), anul I, nr. 1, sâmbătă, 10 februarie, 1990 (pagini A-3: 4). În afară de articolul-program, Idealul nostru (expus în ediţia de ieri, nr. 2617), de pe pagina întâi (v. foto, supra) a săptămânalului Renaşterea libertăţii, nr. 1 / 1990, Distinsul Receptor mai ia act de profilarea a trei rubrici:  
  
Editorial – spre care-i vectorizat de articolul semnat de Gheorghe Gorun, Revoluţia tinerimii române  
  
(«Despre Măreaţa Revoluţie Română vreau să scriu acum. Să scriu aşa cum simt, căci este singura revoluţie pe care providenţa mi-a hărăzit s-o trăiesc. Despre revoluţia tineretului, revoluţia tineretului studios, a muncitorilor, a soldaţilor, a elevilor [...]. Voi, iubiţi studenţi ai Timişoarei, ai Bucureştiului, ai Ţării Întregi, voi, muncitori din întreaga Românie Europeană şi voi sfinţi soldaţi ai Armatei Române ne-aţi adus Lumina şi Libertatea. Vă sărut gândurile şi mâinile, şi tălpile picioarelor voastre tinere şi neodihnite. Prin jertfa voastră, prin sângele vostru curat aţi scris cea mai frumoasă pagină a eroismului românesc...» / p. 1, cu „continuare în pagina a III-a“);  
  
Epistola deschisă – (1) Rânduri pentru domnul Andrei Pleşu  
  
(«În interviurile pe care le-aţi dat după Revoluţie am simţit că intelectualii trebuie să se confunde cu înnoirile de care ţara are nevoie. „Renaşterea Libertăţii“ se vrea o tribună a opiniilor, o dezbatere de idei, un jurnal deschis tuturor celor care trăiesc într-un judeţ cu posibilităţi culturale instituţionalizate limitate. Publicaţia noastră are nevoie spre a creşte şi spre a trăi de talentul redactorilor şi de hârtie. Prima condiţie depinde de noi, cea de-a doua ne depăşeşte. De aceea vă rugăm, Domnule Ministru, să ne ajutaţi în a o depăşi şi pe aceasta.» − Andrei Pleşu a funcţionat în postul de ministru al culturii, de la 28 decembrie 1989 şi până în 16 octombrie 1991, în Guvernul României, având prim-ministru pe Petre Roman; dar nici până astăzi n-am auzit că Renaşterea Libertăţii, din Târgu-Jiu, ar fi primit de la Ministerul Culturii din România vremii lui Andrei Pleşu, nu o avalanşă de „role tipografice de hârtie“, ci „numai una“, chiar şi „începută, dar neterminată“; însă am citit că, indiscutabil, Andrei Pleşu este un cetăţean al României politice / culturale de o generozitate copleşitoare, chiar după zece zile de la tipărirea epistolei / cererii în revistă : «Andrei Pleşu [...], în calitate de ministru al Culturii, prin Ordinul 82 / 20 februarie 1990, a desfiinţat Editura Politică şi a înfiinţat Editura Humanitas, căreia i-a transferat şi întreg patrimoniul Editurii Politice ! Şi pentru că Gabriel Liiceanu a fost „oropsit“ de comunişti [...], prin grija fostului ministru al Culturii Andrei Pleşu [...], Gabriel Liiceanu a devenit chiar proprietarul Editurii Humanitas, implicit al patrimoniului preluat de la fosta Editură Politică [...]. Nu întâmplător [...], de la emiterea acestui Ordin semnat de Andrei Pleşu, filosoful de la Tescani şi-a publicat toate cărţile la Editura Humanitas, înfiinţată chiar de către dumnealui» − https://www.cotidianul.ro/andrei-plesu-l-a-cadorisit-pe-gabriel-liiceanu-cu-tot-patrimoniul-editurii-politice/);  
  
şi  
  
(2) Cuvânt către tipografi (ambele articole sub semnătura: „Renaşterea Libertăţii“);  
  
Motru ’81Un moment ce-şi cere locul în istorie, de Gh. Gorun  
  
(«...Anul 1981 [...] în conştiinţa celor ce au plătit curajul de-a înfrunta teroarea cu pierderea libertăţii... S-a vrut uitată jertfa motrenilor, dar istoria trăită îşi structurează slovele în sufletele şi raţiunea oamenilor. Revolta minerilor venea după mulţi ani de privaţiuni de tot felul impuse de acoliţii „minerului de onoare“...»).  
  
Paginile a doua şi a treia din Renaşterea Libertăţii, nr. 4 / 10 februarie, 1990, consacrate „în debut“ rubricii Gândind în Libertate, încorolează articole (semnate de Adrian Gorun / siglă, infra: A. G., Gheorghe Gorun / Gh. G., Reporter şi Stelian D. Nanu) care nu lasă mai deloc Distinsului Receptor impresia că ar avea de-a face cu textele unor „autori începători într-ale jurnalisticii“, ci, dimpotrivă, dau certitudinea intrării acestor materiale în competiţie cu ale profesioniştilor din domeniul mass-media:  
  
Dialog despre democraţie, I (A. G.); Sfârşitul umilinţei, începutul demnităţii, de A. G.; Istoriamagistra vitae, de Gh. G.; Un mod de existenţă târârea, de A. G.; Politica nu se poate face în stradă jurnalistica da !, de Reporter; Mulţumim, Europa Liberă !, de Stelian D. Nanu.  
  
Pagina a patra, de Magazin, din Renaşterea Libertăţii, nr. 4 / 1990, «realizată de Daniel S. Nanu», „găzduieşte“ patru rubrici „cu priză la cititori“:  
  
Sport  
  
(cu interesante articole „nesemnate“, dar lăsând a se înţelege că „sportivele rubricii“ aparţin lui D. S. Nanu: Serialul nostru − «un serial care se vrea omagiu la adresa echipei Universitatea Craiova, echipă care a fost şi a rămas pentru mulţi dintre noi o mare iubire»; Amintirea unei mari echipe; Atunci, acolo la Leeds; şi Drumuri spre victorie, drumuri printre amintiri);  
  
De sâmbătă... până sâmbătă  
  
(«„Renaşterea Libertăţii“ va alcătui această rubrică de informaţii, ştiri, întâmplări şi evenimente din cele mai diverse domenii ale vieţii, de la politic şi social, la cultural şi sportiv.»);  
  
Una pe săptămână...  
  
(caricatura săptămânii în acest număr este iscălită pseudonimic, Soso, având textul „lămuritor-sosoist“, mai mult ca sigur: «La trecerea lui Ceauşescu în lumea cealaltă [...], Dumnezeu şi Necuratu’ se certau [ca] să-l ia în Rai, respectiv, în Iad. – Drace [...], îl luăm cu rândul şi-l ţinem câte o săptămână. Pentru prima săptămână tragem la sorţi [...]; joi, Dumnezeu îl găseşte pe N[icolae] C[eauşescu] aruncat peste gard, în Rai [...]. – Cum aşa, Drace ?Păi să vezi [, Doamne,] : în prima zi, mi-a făcut toţi dracii membri de partid; [în] a doua zi, a început să ţină şedinţe cu ei; iar ieri, mi-a trimis toată smoala la export !);  
  
Din numărul viitor – „rubrica în chenar“ informează Distinsul Receptor asupra materialelor „fulminante“ din viitorul număr (2 / 16 februarie 1990) al săptămânalului Renaşterea Libertăţii: Motru ’81Aşa s-a scris istoria; Dictatorii Gorjului; Cu faţa spre viitor; Ce-şi propunea societateaAl. Ştefulescu“; Dialoguri în boxă şi Drumul Craiovei continuă.  
  
Referinţă Bibliografică:
PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE: „Renaşterea Libertăţii“ II / Ion Pachia Tatomirescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2618, Anul VIII, 02 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion Pachia Tatomirescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Pachia Tatomirescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!