CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Constiinta >  

Odă la steaua Limbii Valahe

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Ion Pachia-Tatomirescu  
 
 
 
Odă la steaua Limbii Valahe  
 
 
 
Limbă Pelasgă, Sfinx din Carpaţi,  
 
născătoare eternă luminii de fraţi,  
 
roind printre nouri, lucind sub păduri,  
 
bezna stufoasă ne-o-nflorişi în răsuri !  
 
 
 
Limbă Valahă, steauă-n Carpaţi,  
 
ne-ai tot dus în lumină din taţi-împăraţi ‒  
 
şi-n partea de inimă-Don-Ares-tot-sfânt,  
 
columnă de munte ne-ai făcut şi cuvânt;  
 
 
 
şi matca, de nuntă, îmbobocit-ai frumos,  
 
la curcubeul ce flutură-n cerul de os,  
 
lăstărindu-l zilnic în miresme şi-n zei,  
 
cu-a laptelui spumă, cu-argele de miei...  
 
 
 
Limbă Pelasgă, Sfinx din Carpaţi,  
 
ne-ai strâns între raze ca mama pe fraţi;  
 
pustiuri de hoarde printre noi au trecut:  
 
ne-nvinşi, ne-ntremaşi sub al soarelui scut ‒  
 
 
 
scut care are-n Alba Iulia casă  
 
şi Mihaiul-Viteaz ‒ lumânare la masă ‒,  
 
El, flacără sacră, în boltă semeţ,  
 
din Tisa la Nistru, sub cer-Voroneţ:  
 
 
 
chiar dacă imperii tăiară zarea la Prut,  
 
Mihaiul-Viteaz e-n toţi renăscut...!  
 
 
 
Limbă Pelasgă, stea-n Vârful cu Dor,  
 
nuntitu-ne-ai sorii în val-Tricolor,  
 
Limbă Valahă, fagure de miere,  
 
lamură-flamură, eternă-nviere...!*  
 
_________________  
 
*Variante ale acestei poezii au mai fost publicate nu numai în reviste / antologii, ci şi în următoarele volume ale lui Ion Pachia-Tatomirescu: Peregrinul în azur (sub prim-titlul Odă la steaua limbii române), Craiova, Editura Scrisul Românesc, 1984, p. 39 sq.; după ce poetul descoperă ‒ „pe când se afla ca turist la Olimpiada din Moscova anului 1980“, mai întâi, apoi, prin studii sistematice, îndeosebi, din 1985 încoace ‒ „hienizatoarele eforturi concertate ale unor scursori ale imperiilor mascat-contemporane“ de a inocula lumii falsa idee că Românii urmaşii Dacilor cuceriţi de împăratul Romei, Traian, în vara anului 106 d. H. ‒ sunt Ţiganii migratori din India şi cunoscuţi şi sub numele de Rromi (similare „confuzii“ au mai fost cultivate prin istorii şi de Imperiul Roman, când Dacii sunt confundaţi metodic-administrativ cu Sciţii / Scoloţii, apoi de Imperiul Bizantin, când Dacii, ca Geţii Dunării de Jos şi Nord-Pontici, adică tot Belagi / Belachi, ori Belagini > Belachini ‒ adică Valahi ‒ sunt confundaţi „tot-metodic-geografic“ cu Goţii ca în cronicile lui Iordanes etc.), după ce se convinge super-documentat asupra lucrării legilor lingvistice în adevăratul şi interzisul etnonim Pelasg > Belag / Belac > Valah / Vlah, după cum interzis fu şi numele adevărat al statului Dacia (preferându-se substituirea cu toponimul România de către cele trei imperii evmezice / moderne din orizontul anului 1859), Ion Pachia-Tatomirescu schimbă titlul, păstrându-l ca şi astăzi: Odă la steaua Limbii Valahe, ca în volumul / „antologia-de-autor“, Compostorul de nori, Timişoara, Editura Aethicus, 2004, p. 232 sq.  
 
Referinţă Bibliografică:
Odă la steaua Limbii Valahe / Ion Pachia Tatomirescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2513, Anul VII, 17 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ion Pachia Tatomirescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Pachia Tatomirescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!