CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE: „Mioriţa USA“
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
ION PACHIA-TATOMIRESCU  
  
 
  
PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE:  
  
Mioriţa USA“  
  
 
  
MIORIŢA USA. În Statele Unite ale Americii, mai precis, în Sacramento, capitala statului California, în anul 2007, academicianul Mircea Dimitrie Raţiu (11 octombrie, 1923 ‒ 2011, septembrie, 2), avocatul Alin Alistar şi inginerul Viorel Nicula au fondat un valoros mensual în limba pelasgă > valahă (dacoromână), Mioriţa USA, «publicaţie indepoendentă, de informaţie socio-politică şi culturală», având în obiectiv «evenimente din comunităţile româneşti», «promovarea culturii româneşti şi a culturii americane», «promovarea prieteniei dintre cele două popoare, american şi român»; mensualul «Mioriţa USA nu este finanţat de niciun program financiar din ţară sau din America de Nord; este susţinut financiar din donaţii, abonamentele cititorilor, precum şi din reclamele firmelor româno-americane, care doresc să-şi promoveze afacerile»; «întregul colectiv redacţional lucrează voluntar»; «ediţia tipărită apare lunar, din anul 2007» (s. n.), apariţiile făcându-se sub egida Asociaţiei Culturale Mioriţa / Miorita Cultural Association, din Sacramento-Ca[lifornia] 95691; atât asociaţia culturală cât şi mensualul «sunt proprietatea ing[inerului] Viorel Nicula»; mensualul Mioriţa USA are un tiraj de cinci mii de exemplare, distribuindu-se, îndeosebi, în : Arizona, California, Colorado, District of Columbia, Georgia, Illinois, Maryland, Massachussetts, Michigan, New York, North Carolina, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Virginia, Washington etc.  
  
Colegiul redacţional al mensualului de limbă valahă, Mioriţa USA, din Statele Unite ale Americii, este format din ing. Viorel Neculadirector general, din Simona Botezandirector executiv, din prof. dr. Marius Petraruredactor-şef, din Octavian Curpaşredactor-şef adjunct şi din redactorii / „colaboratorii onorifici“: Ion Anton, Bogdan Banu, prof. dr. Th. Bucur, Roxana Curpaş, Laurenţiu Fulga, Alina Jar, Aurelian Ovidiu Junc, Lia Lungu, Nicoleta Marcu, Victor Martin, Eduard Ovidiu Ohanesian, Mona Răchită, George Roca, Ofelia Sbângu-Bogdan, George Stanca, Ion Marius Tatomir ş. a.  
  
 
  
Mioriţa USA, anul al IV-lea, nr. 35 / februarie, 2010. Articolul de fond, Angela Gheorghiu a concertat la Kennedy Center pentru Barack şi Michelle Obama, de Simona Botezan, are, de fapt, „în panoul central“ «cea mai cunoscută divă americancă de culoare», «figură emblematică a Operei», Grace Bumbry, ce «a fost omagiată pentru performanţele sale artistice de excepţie» la Kennedy Center; însă jurnalista noastră valahă, Simona Botezan, de la Mioriţa USA, cu mult rafinament, cu măiestrie de invidiat, proiectează, face să se înrăzărească ‒ în „panoul central, lângă sărbătorită“ ‒ personalitatea genialei noastre compatrioate, soprana Angela Gheorghiu:  
  
«pe scenă au apărut cântăreţi şi actori renumiţi, printre care şi […] Angela Gheorghiu; a fost invitată pe scenă de Aretha Franklin şi a interpretat o arie din opera Tosca, aria favorită a sărbatoritei, cântăreaţa de operă Grace Bumbry.  
  
Prezenţa Angelei Gheorghiu la un asemenea eveniment, într-o companie extrem de selectă, ne onorează în calitate de conaţionali. Interpretarea de excepţie a sopranei noastre aduce un plus substanţial la imaginea României în Statele Unite ale Americii şi în percepţia americanilor faţă de valorile noastre artistice.  
  
Spre deosebire de unele ţări europene în care românii se ruşinează de originea lor, aici, pe continentul american, spunem tare şi răspicat că suntem din România.  
  
Suntem priviţi ca veritabili cetăţeni ai Uniunii Europene şi în calitate de europeni suntem respectaţi şi trataţi în consecinţă. La crearea acestei imagini pozitive au contribuit, de-a lungul timpului, foarte mulţi români – unii prin calităţile lor artistice de exceptie, alţii prin cunoştinţele lor profesionale excelente.  
  
În Constituţia SUA există un pasaj dedicat diversităţii culturale ca sursă de inspiraţie şi motor al ascensiunii artistice americane. Despre Angela Gheorghiu, The Washington Post şi Wall Street Jurnal scriu că este o femeie perfectă – frumoasă, talentată şi inteligentă. Dumnezeu i-a dăruit o sensibilitate aparte, talent şi o voce de înger.».  
  
Şi alte articole din Mioriţa USA reţin atenţia Distinsului Receptor Valah de la Oceanul Pacific:  
  
«Inundaţii şi vreme rea în „Însorita Arizona“», de Octavian Curpaş; «Nevoia de Eminescu», de Alina Jar; «Situaţia României în preajma şi în timpul celui de-al II-lea Război Mondial şi Drama Refugiatilor Polonezi în Romania», de Ion Agrigoroaiei (profesor doctor la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi) şi Marius Petraru (redactor-şef al Mioritei USA, profesor doctor la California State University Sacramento); etc. / ş. a.  
  
Distinsul Receptor află în acest număr încă un fulminant articol, E timpul ca România să rupă tăcerea, de Ion Mihai Pacepa, din care reproducem câteva fraze esenţiale de-o „actualitate zguduitoare“:  
  
«Ceauşescu, care ştia de la U. M. 0920 / A că sovieticul ce l-a contact pe Ion Iliescu venise în România să recruteze aderenţi pentru o lovitură de stat în România, a ascultat de câteva ori banda de magnetofon ce conţinea înregistrarea acestei convorbiri pe care Iliescu, bineînţeles, nu i-o raportase. La scurt timp după aceasta, Ceauşescu l-a îndepărtat pe Iliescu din anturajul său apropiat, numindu-l secretar al unui comitet judeţean de partid. Pentru a nu irita Moscova, Ceauşescu l-a păstrat însă membru supleant al Comitetului Politic Executiv, dar a ordonat U. M. 0920 / A să-l ţină pe Iliescu în continuă supraveghere. (După ce am părasit România, U. M. 0920 / A şi-a schimbat indicativul în U. M. 0110 şi a fost condusă de generalul Victor Neculicioiu.) […] La 22 decembrie 1989, după ce Ceauşescu a abandonat sediul Comitetului Central, Ion Ilici Iliescu s-a proclamat preşedinte al unui Comitet Provizoriu pentru Unitate Naţională creat ad-hoc. La 23 decembrie Iliescu a anunţat că Ceauşescu a fost arestat, şi un purtător de cuvânt al său a asigurat România că tiranul va fi judecat public. În ziua de Crăciun Televiziunea Română a informat însă că Nicolae şi Elena Ceauşescu fuseseră condamnaţi la moarte şi executaţi.  
  
Primele indicaţii că revolta populară din decembrie 1989 a fost furată de comunişti educaţi la Moscova au fost continuate în articolul jurnalistului francez Kosta Christitch intitulat „Mâna Moscovei“, care a apărut la sfârşitul lui decembrie 1989, în revista Le Point, din Paris.  
  
A urmat apoi o carte despre evenimentele din decembrie 1989, primită cu viu interes în Occident, scrisă de francezul Radu Portocală care, în mai 1990, a venit în România împreună cu jurnalistul Olivier Weber, pentru a studia „revoluţia“ română.  
  
Potrivit acestei cărţi, generalii Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac, care au avut un rol crucial în evenimentele din decembrie 1989, ar fi acţionat pe baza indicaţiilor primite de la Moscova prin GRU (serviciul sovietic de informaţii militare), care i-ar fi contactat cu câteva luni înainte la Budapesta.  
  
În cartea Moştenirea Kremlinului (Bucureşti, Editura Venus, 1993), am descris similitudinile dintre evenimentele din decembrie 1989 şi planul sovietic Dnestr pentru înlocuirea lui Ceauşescu cu un comunist mai docil Kremlinului – plan pe care l-am cunoscut în anii când am avut în subordine U. M. 0920 / A. Planul Dnestr a fost declanşat în august 1969 când Ceauşescu a invitat în România, fără acordul Moscovei, pe viitorul preşedinte american Richard Nixon, care deocamdată pierduse alegerile şi era ostracizat de Kremlin. Lansarea operaţiei Dnestr a fost precedată de anularea de către Moscova a vizitei pe care Brejnev şi Kosâghin urmau să o facă în România în 1969, vizită ce fusese larg popularizată în presa celor două ţări. Redau pe scurt aceste similarităţi, deoarece mărturii ulterioare ale unui înalt ofiţer de Securitate prezintă alte asemănări, extrem de relevante, între planurile Kremlinului pentru înlocuirea lui Ceauşescu şi evenimentele din decembrie 1989. Planul Dnestr, al cărui conţinut l-am cunoscut până în iulie 1978, a avut cinci prevederi de bază:  
  
(1) preluarea conducerii Armatei şi Securităţii de către un înalt ofiţer român recrutat de organele sovietice;  
  
(2) crearea unui Front al Salvării Naţionale – care figura şi în planurile Kremlinului pentru instalarea de guverne pro-sovietice în Grecia şi Spania;  
  
(3) atragerea simpatiei internaţionale prin lansarea zvonului că zeci de mii de oameni au fost ucişi de terorişti străini veniţi în ajutorul lui Ceauşescu;  
  
(4) informarea permanentă a Moscovei asupra stadiului loviturii de stat; şi  
  
(5) solicitarea intervenţiei militare a URSS în cazul când succesul loviturii de stat ar fi fost periclitat.  
  
Similitudinile dintre aceste prevederi şi evenimentele din decembrie 1989 sunt relevante. La 22 decembrie 1989, doar la câteva ore după fuga lui Ceauşescu, generalul în rezervă Nicolae Militaru, a cărui recrutare de către sovietici (înregistrată magnetic de U. M 0920 / A) a fost prezentată în 1987 în prima mea carte, Orizonturi Roşii, s-a autoproclamat şef al forţelor armate şi a pus imediat Securitatea sub controlul său. În noaptea de 22 decembrie 1989, Ion Ilici Iliescu, ale cărui contacte secrete cu Moscova le descrisesem de asemenea public, a creat Frontul Salvării Naţionale şi s-a autoproclamat preşedintele său.  
  
Ideologul acestui Front a fost Silviu Brucan, care a anunţat imediat că Frontul avea binecuvântarea Moscovei. Ca să fie şi mai convingător, a spus că obţinuse personal acea aprobare cu ocazia unei vizite pe care o făcuse la Moscova în urmă cu câteva săptămâni. Televiziunea Română a raportat pe larg afirmaţiile lui Brucan. El şi-a înghiţit însă propriile vorbe a doua zi, când Eduard Şevardnadze, un ofiţer KGB acoperit ca ministru de Externe al Uniunii Sovietice, a negat vehement orice amestec sovietic în evenimentele din România.» (p. 7).  
  
 
  
Mioriţa USA, sâmbătă, 11 noiembrie 2017. De asemănătoare informaţie diversă, bogată, „la zi“, conţinută de rubricile esenţiale ‒ Ştiri, Cultural, Religie, Opinii, Social etc. ‒ ca şi cele din iernosul număr 35 / 2010 (supra), de exactitatea ştirilor planetar-fulminante, îndeosebi, „de-acasă“, din Ţară / Patrie, adică din strămoşeasca-ne Dacie Nord-Dunăreano-Pontică ‒ părţile-i ce formează (prin voinţa imperiilor) statele contemporane România, Republica Moldova etc. ‒, se poate bucura Distinsul Receptor şi din versiunea online a mensualului Mioriţa USA, ca de pildă, de cele din numărul aflat în „circuit“ sâmbătă, 11 noiembrie 2017: La Chişinău începe Festivalul-Concurs de Romanţă Crizantema de Argint“ ‒ ştirea priveşte chişinăuanul festival / concurs de romanţe desfăşurat între 3 şi 5 octombrie 2017;  
  
S-a deschis Târgul Internaţional de Turism din Londra, de Ion-Marius Tatomir ‒ este vorba de „târgul“ la Expoziţionalul Complex ExCel, deschis în 7 XI 2017, reunind «cinci mii de expozanţi din peste 180 de ţări»; «Excelenţa Sa, Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra a vizitat standurile expoziţionale ale României şi i-a salutat pe cei ce expun şi promovează imaginea României în aceste zile la Târg»; etc. ‒ cf. http://www.mioritausa.news/articole/stiri/.  
  
(O variantă a articolului Mioriţa USA, de I. P.-T., a fost publicată în Anuarul de martie ‒ Timişoara, ISSN 1842-0974, redactor-şef: prof. dr. Ion Pachia-Tatomirescu ‒, anul al V-lea, nr. 5 / 2010, pp. 52 ‒ 55; cf. http://www.banaterra.eu/romana/colegiul-na%C8%9Bional-bana%C8%9Bean-timi%C8%99oara-anuarul-de-martie-2010)  
  
Referinţă Bibliografică:
PAGINI DE ISTORIE A PRESEI VALAHE DE MÂINE: „Mioriţa USA“ / Ion Pachia Tatomirescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2508, Anul VII, 12 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ion Pachia Tatomirescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Pachia Tatomirescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!