CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Spiritualitatea românească în pelerinajul doamnei Elena Trifan - de Ion Nălbitoru-
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul „Însemnări de călătorie” al doamnei Elena Trifan reprezintă un set de reportaje turistice realizat în urma călătoriilor domniei sale prin diverse zone minunate din țară, dar și din străinătate.  
 
Cartea are două părți, una despre România cu capitolele: „Florile credinței, Mânăstirea Sfântul Nicolae, Valea Orlei”, „Olănești, o nouă perspectivă”, „Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia”, „Casa Memorială Vasile Voiculescu, cultură și ospitalitate”, „Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat și lăcașurile sale dobrogene”, „Dobrogea, ținutul contrastelor și al diversității”, „Trepte de lumină în Banat”, „Toamnă la Mănăstirea Crasna”, „Muzeul N. Grigorescu sau spiritualizarea luminii”, „O zi pe Valea Prahovei”, „Natură și civilizație în județul Brașov” și alta despre călătoriile în străinătate: „În Bulgaria, pe urmele domnitorilor români, ale țarilor și al sfinților”, „Balcicul inimilor noastre”, „Nessebar, un cuib de piatră în mare”, „Republica Moldova și Transnistria”, „Praga, câteva repere turistice”, „Castelul Konopiste, Cehia”, „Salento, tăria pietrei surâzânde.”  
 
Cititorul, care a a avut ocazia să treacă prin locurile descrise cu măiestrie de doamna Elena Trifan, va avea o surpriză plăcută, fiindcă automat în memorie îi vor fi proiectate imaginile unor amintiri ce vor părea recente, și asta datorită talentului scriitoarei de a te captiva în lectura cărții, de a-ți prezenta detaliat prin descrierile domniei sale ce iau forma unor imagini ce ți se perindă pe rând prin fața ochilor, sau mai bine zis, derularea unui film documentar.  
Lecturând această carte ești purtat pe aripile nostalgice al amintirilor prin locuri mirifice ale patriei. Iar dacă nu le-ai văzut până acum, descrierile autoarei îți vor stârni curiozitatea și te vor îndemna să-ți plănuiești din timp o excursie pe acele pitorești meleaguri cu obiectivele lor turistice și monumentele în spatele cărora se ascunde adevărata istorie și credință a poporului român.  
Descrierile și imaginile plastice pe care reușește să le creeze îți dau impresia că te afli în fața unui tablou pictat de un mare artist al îmbinării culorilor, completând cu măiestrie și fidelitate decorul realității naturale.  
 
„Valea pârâului Crasna și munții care o înconjoară ne oferă un fascinant spectacol coloristic.  
Roșu de sânge și foc, cenușiu, verde pal, maroniu roșcat, totul iluminat din loc în loc de un auriu strălucitor te fac să te minunezi de marea taină a devenirii universale, să te întrebi cărui pictor nevăzut îi datorăm atâta măiestrie artistică, atâta amestec de viață și de moarte, ce se luptă într-un joc al culorilor, al sevelor, al speciilor și al vârstelor.”  
 
Iar tu ca cititor te întrebi uimit:„Ce este de fapt doamna Elena Trifan, scriitor sau pictor?”  
Același efect au asupra cititorului și confesiunile autoarei despre locurile vizitate în străinătate, cu multe elemente documentare de mare interes.  
Cartea este presărată și cu cele mai semnificative imagini color pe care în pelerinajul său doamna profesor le-a imortalizat cu aparatul de fotografiat.  
Autoarea, cu ochiul său de bun observator al detaliilor, nu ezită să facă și o analiză de ansamblu a tablourilor marelui nostru pictor, Grigorescu:  
 
„Vitele din picturile lui Grigorescu de culoare albă sau alb-gălbui, aflate în momente de păscut sau de odihnă par niște făpturi angelice.  
Un puternic sentiment al vastității spațiale și temporale, al curgerii neîncetate a vieții se dezleagă în tablouri, de la imaginea fântânii din care apa izvorăște neîncetat, la boii ce își poartă povara pe un drum ce pare fără sfârșit, la fuiorul din care parcă se toarce firul vieții, la cumpăna și plopul ce se înalță spre cer, la albul aproape imaculat al cerului. În centrul tuturor se află El, Omul, cu chipul lui calm, gingaș, luminos, o întrupare a luminii cosmice, a dragostei de viață și de tot ceea ce îl înconjoară, un liant între elementele firii.”  
 
În volumul „Însemnări de călătorie” întâlnim și un reportaj despre Valea Prahovei, dragă mie fiindcă în anii studenției mă refugiam adesea sâmbăta și duminica cu rucsacul în spate pe culmile cu încărcare energetică, dar și pline de spectacol ale Bucegilor.  
Acest articol mi-a răscolit frumoase amintiri cu peripețiile acelor escapade!  
Doamna Elena Trifan vorbește foarte frumos, din suflet și cu un anume patriotism, despre Balcic, cândva meleag românesc și ne pune la dispoziție o serie de informații importante despre castelul reginei Maria a României.  
 
„Balcicul este construit pe o coastă terasată, fiind scăldat la sud de apele Mării Negre și împrejmuit ca într-un semicerc de stânci de calcar albe, protectoare, ceea ce i-a atras denumirile de „Coasta de Argint” și de „Orașul Alb”.  
Îți lasă impresia că urcă spre cerul care pare foarte aproape și coboară spre mare în care stă parcă să cadă, că în el te simți protejat ca într-o scoică sau ca într-o potcoavă în care energiile muntelui converg cu cele ale mării, ale soarelui, ale vegetalului.  
Principala atracție pentru un turist român o constituie Castelul și Grădinile reginei Maria a României, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, soția regelui Ferdinand al României (1865-1927)”  
 
Autoarea ne vorbește și despre plaiurile din Republica Moldova și Transnistria, dar și despre zone din Cehia și Italia. Dar las cititorului să descopere în carte farmecul acelor locuri.  
Scriitoarea Elena Trifan este un fin observator al detaliilor, mai ales în „podoaba” de icoane ale bisericilor din cadrul mănăstirilor ortodoxe din țară și din afară, pe care le vizitează, dar și al monumentelor culturale. Adesea autoarea insistă excesiv pe detaliile de prezentare a icoanelor, reducându-i oarecum turistului surpriza și curiozitatea de a descoperii noul când va avea ocazia să ajungă la acele mănăstiri.  
Autoarea volumului „Însemnări de călătorie” se oprește adesea din narațiune și vine în ajutorul cititorului cu date istorice, geografice și culturale bine documentate.  
Întâlnim pe parcursul acestei cărți parcă o comuniune a Cerului cu Pământul, o calitate, aș spune eu, a spiritualității românești.  
Recomand această carte tuturor celor care simt în sânge adevăratul românism, dar și evadarea în afara spațiului mioritic, realizând că de fapt planeta înzestrată cu o frumusețe deosebită a fost dăruită omenirii ca s-o îngrijească și s-o împodobească cu trăirile și spiritul divin care ar trebui să domine, primordial, în inimile și sufletul oamenilor, cu dragostea față de semenii lor, indiferent de nație.  
 
Felicitări distinsă doamnă profesor Elena Trifan pentru această minunată carte și așteptăm cu plăcere noile dumneavoastră creații literare!  
 
ION NĂLBITORU  
 
Referinţă Bibliografică:
Spiritualitatea românească în pelerinajul doamnei Elena Trifan - de Ion Nălbitoru- / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3062, Anul IX, 20 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!