CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Iubire, știință și psihologie în „Jurnalul” lui Milian Oros
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iubire, știință și psihologie în „Jurnalul” lui Milian Oros  
 
- de Ion Nălbitoru -  
 
Domnul Milian Oros este un scriitor prolific prin ascensiunea domniei sale treptat-treptat pe scara valorică a literaturii române prin creațiile sale: poezie, proză scurtă, cronici literare dar mai ales prin desăvârșirea talentului său scriitoricesc în genul epicului, romanul.  
Scriitorul Milian Oros a abordat în romanele sale atât tema iubirii, cu multe inflexiuni psihologice, dar și tema istorică. Aș enumera doar câteva din romanele sale: Jurnalul, Femeia din vis, Ioana, Bodava, Vremea schimbărilor, Culorile destinului, dar și trilogia istorică compusă din romanele: Dragonul, Kaziklu și În ghearele corbului.  
În romanul „Jurnalul” autorul tratează o temă foarte interesantă, aceea a mitului giganților, împletită armonios cu o frumoasă idilă.  
Eroii sunt Lucian un „mare cercetățor într-un institut de cercetări guvernamental” și Călina un „biolog foarte apreciat în Institut”. Șeful lor este „Directorul, dr. Toader Negulescu, un tip cam la cincizeci de ani, înalt, puțin adus de spate...” Acesta le prezintă un film documentar ca să-i introducă în domeniul unde vor urma să-și desfășoare cercetările.  
„Filmul prezenta niște săpături arheologice în incinta și în înprejurimile cetății dacice Argedava, capitala statului dac pe vremea lui Burebista. Comentariul filmului vorbea despre schelete umane descoperite cu acea ocazie, aproximativ 80 la număr, dar ceea ce era cu adevărat interesant abia acum urma. Elementele comparative așezate în jurul scheletelor arătau că acestea aparținuseră unor umanoizi a căror înălțime medie era de aproximativ 3,5-4 metri.”  
Problema care se ridică și-i uimea pe „mulți cercetători” din întreaga lume era că și „Americanii au descoperit în Deșertul Colorado, în renumita Vale a Morții, schelete asemănătoare cu cele de la Argedava” datând cam din aceeași perioadă. Proiectul, GENOMUL UMAN, urma să fie finanțat de americani și Lucian și Călina aveau ocazia să lucreze „cu aparatură de cercetare, în domeniul geneticii, de ultimă generație”. Astfel vor „face parte dintr-o echipă multinațională, interdisciplinară, condusă de un profesor american... de la Universitatea din California”  
Cei doi protagoniști ai romanului caută explicații despre existența acestor giganți, admițând chiar ipoteza că Dumnezeul Universal diferă de Dumnezeul din Biblie care este al planetei Pământ! Dar las cititorului plăcerea să fie martor la discuțiile științifice ale celor doi tineri!  
Și astfel Lucian ajunge la o concluzie uimitoare (care se pare că deja a fost demonstrată) „-Mulți oameni de știință cred că doar prin gândurile noastre emitem energie către exterior și că cel mai puternic emițător energetic din corpul nostru ar fi creierul, cu impulsurile sale electromagnetice...Surpriza mare a venit în momentul când s-a constatat că inima era și este un emițător-receptor mult mai puternic, chiar de mii de ori mai mult!” Ba chiar că „inima ar fi înzestrată cu o inteligență aparte!”  
Cum era și firesc între cei doi colegi de serviciu, Călina și Lucian, se înfiripează o frumoasă poveste de dragoste.  
Dar atât Lucian cât și Călina purtau în suflet amprenta unui trecut trist, al unei drame. Iubirea lor sinceră îi determină să nu-și ascundă prima iubire și aducerile aminte.  
Astfel, Lucian care primise un „Jurnal” de la iubita sa Sofia îl înmânează Călinei să-l citească ca să elucideze eventualele confuzii și suspiciuni dintre ei.  
Ceea ce m-a surprins în mod deosebit a fost forța de transpunere a autorului, ca bărbat, în rolul femeii, Sofia, cu simțămintele, trăirile, sentimentele, comportamentul feminin. Este foarte greu ca un bărbat să poată gândi ca o femeie și invers, o femeie să aibă trăirile unui bărbat.  
Pentru a reuși această performanță, destul de fidelă încât chiar crezi că romanul este scris de o autoare și nu de un autor, Milian Oros își pune în aplicație cunoștințele psihologice.  
Lucrarea are într-adevăr multă încărcătură psihologică!  
În romanul „JURNALUL” al domnului MILIAN OROS găsești de toate: elemente științifice, religie interpretată în pas cu ultimele descoperiri științifice, cuvinte și momente amoroase, descrieri pitorești ale ținuturilor patriei pe unde se perindă cei doi îndrăgostiți, descoperiri arheologice, dar și multă psihologie.  
„Jurnalul” este un roman complex, cu mai multe planuri care adesea se intersectează, cel științific, cel al supozițiilor pe baza unor informații, dar și cel al vieții personale al personajelor cuprinse de fiecare dată de voalul mirific al sentimentului de dragoste, al evadării în ancestral în acele momente sublime de iubire!  
Recomand acest roman cititorilor, precum și celelalte cărți ale autorului, asigurându-i pe cei interesați că vor descoperi în domnul Milian Oros un mare talent scriitoricesc în armonizarea cuvintelor în fraze, în modelarea cu măiestrie a expresiilor pentru redarea fidelă a sentimentelor și mesajelor, un romancier desăvârșit de la care așteptăm în continuare multe lucrări literare cu care să ne încânte inima și sufletul atât emoțional, dar și prin declanșarea curiozității spre latura științifică și psihologică a omului, învăluite de fiecare dată într-o frumoasă poveste de dragoste!  
 
Referinţă Bibliografică:
Iubire, știință și psihologie în „Jurnalul” lui Milian Oros / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3011, Anul IX, 30 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!