CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

VAMPIRI „patrioți” în „Urmașul lui Dracula” al lui Ion Nălbitoru -de Milian Oros
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VAMPIRI „patrioți” în „Urmașul lui Dracula” al lui Ion Nălbitoru  
 
Am citit romanul d-lui Ion Nălbitoru, Urmașul lui Dracula, sărind intenționat peste prefața semnată de d-na Ligya Diaconescu și de postfața semnată de d-ul Puiu Răducan, în ideea de a-mi face o viziune proprie. Încă de la primele capitole, scriitorul Ion Nălbitoru te poartă într-o lume fantastică, paranormală, cea a vampirilor. Evident, romanul nu se dorește o replică la „Dracula” lui Bram Stoker, dimpotrivă, autorul „lasă lucrurile” așa cum le-a dorit irlandezul, dar, adresându-se cititorilor stokerieni, le spune răspicat: l-ați vrut pe marele voievod român, Vlad Țepeș Dracula, vampir, apoi dragilor, să vă spun eu ce vampir a fost domnul nostru!!! Da, vampirul lui Ion Nălbitoru este unul „albit”, cu dragoste de țară, învățat să se hrănească cu sângele vrășmașilor țării, unul care luptă cu trădătorii de neam și este de pe tărâmul sufletelor aflate între viață și moarte. Fiind un adevărat maestru al cuvintelor născute dintr-o gândire profundă, autorul te ia „subțire”, transpunându-te într-o lume cu iz de adiere de vânt, născută în te miri ce poieni aflate în codrii uitați de vreme, ori la margini de apă, lume care îți strecoară în suflet un fior de mister și suspans.  
 
Totul se petrece ca în povești, ca în basme-legende, care vin din trecutul poporului român, oropsit atât de boierii țării, cât și de hoardele turcești. Cititorul care cunoaște istoria , simte, își dă seama imediat cine sunt voievozii alături de care luptă personajul de legendă, Paloș, jumătate om, jumătate vampir, înainte ca autorul să dezlege misterul. Descrierile de natură ne fac să credem în ideea că Ion Nălbitoru este un fel de continuator de drept al lui Calistrat Hogaș. Pe de altă parte, trăirile sufletești, puse pe seama diverselor personaje, vampiri, ori nu, arată că știe să descifreze foarte bine structura sufletului uman, iar principiul „precum în cer așa și pre pământ”, este folosit pentru a descrie sufletul și lumea vampirilor, care sunt la fel cu cele ale oamenilor, cu aceleași trăiri și sentimente, dar cititorul trebuind să le înțelegă în alt plan vibrațional, într-unul existențional paralel. Ca să nu greșim în înțelegerea acestui plan, autorul aduce o serie de precizări ezoterice despre lumea ocultă a vampirilor. Astfel, aflăm ce sunt vampirii, demonii și vrăjitorii și prin ce se deosebesc unii de alții. După mine, pentru o mai bună înțelegere a firului epic, acțiunea romanului, ar putea fi împărțită în patru etape, oarecum de sine stătătoare.  
 
O primă etapă ar fi cea în care sunt cuprinse legendele-mituri, de implicare a vampirilor „patrioți” în luptele poporului român împotriva cotropitorilor otomani.  
 
În a doua etapă aflăm cam tot ce este necesar să știm despre viața „vampirilor autohtoni”, mult diferiți de vampirii „trăitori” pe alte meleaguri. Etapa aceasta se încheie cu plecarea lui Prințișor, nepotul lui Dracula, de la conacul unde a fost dat spre creștere.  
 
Partea a treia este una în care imaginația autorului explodează. Acțiunea din această etapă este o țesătură între imaginar și real, brodată cu firul unui blestem abătut, multe generații, peste familia care îi va dărui consoartă nepotului lui Dracula. Trebuie să fii un adevărat maestru al imaginarului și al fanteziei, să cununi un vampir într-o biserică, în fața altarului, iar tu, cititor, să accepți asta cu sufletul deschis, firesc, ca pe o cununie oarecare a doi oameni care se iubesc și mărturisesc asta în fața lui Dumnezeu.... Ion Nălbitoru este, prin harul lui scriitoricesc, prin puterea condeiului său, un asemenea maestru.  
 
Ultima parte este o viziune a unui posibil viitor, în care universurile paralele comunică și interferează, în care fiecare ființă este definită prin energia pe care o obține prin și în călătoria vieții, marcată de două jaloane: bine și rău!  
 
După ce termini de citit, începi să înțelegi că Universul văzut prin ochii autorului este mult mai complex decât ți l-ai imaginat vreodată. Dincolo de lumea ta există o infinitate de lumi, mai mult ori mai puțin prietenoase, aflate într-o interacțiune continuă, biunivocă. Ion Nălbitorul, prin romanul lui, „Urmașul lui Dracula”, ne îndeamnă să ne debarasăm de „spiritul tomist”, de-a vedea și a atinge lucrurile spre a le accepta. Ne îndeamnă să înțelegem și să credem că un lucru, un fenomen, poate să existe, cu adevărat, dincolo de capacitatea noastră de înțelegere. Numai așa vom putea să ieșim din „ cercul nostru strâmt”....  
 
„Urmașul lui Dracula” este un roman scris cu multă dragoste de neam și cu o imaginație debordantă, demonstrând o măiestrie scriitoricească de admirat.  
 
Felicitări, d-le ION NĂLBITORU!  
 
Milian OROS- Scriitor și Președintele Asociației Culturale BODAVA  
 
Referinţă Bibliografică:
VAMPIRI „patrioți” în „Urmașul lui Dracula” al lui Ion Nălbitoru -de Milian Oros / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2960, Anul IX, 07 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!