CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

PATRULATERUL DE DIAMANT ÎN „ROMÂNIA, CATEDRALA DIN CARPAȚI” - CRONICĂ DE GEORGE ROTARU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Domnul Ion Nălbitoru este după mine constructor important și de artă și de știință și de cultură și de poezie, având în vedere că în cărțile sale pe care le-a realizat sunt scriituri, eseuri sau romane care au ceva poetic în ele, te atrag să le citești și chiar să le recitești!  
 
Cartea aceasta, „România, Catedrala din Carpați”, este foarte importantă pentru toți cei care au sarcină de excepție să promoveze turismul și mai ales în județul Vâlcea. Având în vedere faptul că este o carte bilingvă și tratează în patru capitole importante zona aceasta, Vâlcea, Brezoiul, zona de sud, Zătreni, cât și întregul nord al Olteniei, așa cum aproape nimeni n-a putut-o realiza.  
 
Noi, Vâlcea, ne aflăm în centrul „patrulaterului de diamant” al turismului românesc. De fapt este de o importanță deosebită, de o frumusețe excepțională în lume. Este vorba de Transfăgărășan, Piemontul Transilvan, Transalpina și Piemontul Getic, care trece prin zona aceasta.  
În centru se află Brezoiul. Mi-a plăcut lansarea de la Brezoi, unde au fost prezenți peste 100 de persoane. Localnicii au simțit și au constatat că există cineva din zona domniilor lor care se preocupă să scoată în evidență acest lucru.  
Fiind foarte interesantă cartea și din punct de vedere al modului cum a fost intitulată și realizată și i s-a acordat titlul „România, Catedrala din Carpați”. Dacă n-ați citit-o este foarte bine să o luați și să o citiți, pentru că veți găsi uneori chiar lucruri noi. Și de ce? Pentru că acest scriitor nu a fost doar un inginer de profesie, constructor de baraje și centrale electrice, el a construit și „catedrale”. Într-adevăr e vorba de „Catedrala Boia” unde a lucrat la construcția bisericii acelei mănăstiri.  
 
Autorul acestei cărți are foarte multe cunoștințe în domeniul turismului și domeniul științelor geografice ale țării. El prezintă aspecte de excepție, le prezintă într-un mod literar deosebit în lucrarea sa.  
Foarte interesant este modul cum vorbește despre Transfăgărășan și splendorile sale. Foarte interesant cum descrie un aspect de excepție, monahismul din nordul Olteniei, din zona județului Vâlcea. Avem cele mai multe mănăstiri și schituri. Nu nordul Moldovei reprezintă „imperiul ortodoxiei”, ci județul Vâlcea, care e încărcat de adevărate comori cu bisericile și mănăstirile din zonă. Avem 128 de biserici din lemn, monumente istorice, în afară de încă 37 de mănăstiri și schituri, care sunt de o frumusețe extraordinară și lucrul acesta este foarte interesant descris în această lucrare în capitolul cu titlul „Vâlcea - altarul monahismului românesc”. Eu și nu numai eu, am constatat că Vâlcea și Argeșul sunt centrul mondial al turismului, dacă putem să le adunăm împreună într-un fel anume și să le prezentăm lumii toate frumusețile naturale și toate formele de relief geografice și obiectivele pe care le avem în această zonă.  
 
Despre Brezoi , care v-am spus că este exact centrul acelui „patrulater de diamant”, cum i-am zis noi, al turismului european, s-a vorbit și se vorbește foarte mult de acolo. Sunt câțiva oameni de excepție, de exemplu familia Sporiș, domnul doctor inginer Mihai Sporiș și fratele domniei sale, Gheorghe Sporiș, care a realizat o suită de lucrări fotografice și de hărți foarte bine documentate. Sunt singurele de care știu, iar cele pe care trebuia să le realizeze statul, nu le-am văzut în altă parte. Una dintre hărțile domnului Gheorghe Sporiș chiar am reprodus-o în această lucrare. Aceste hărți, în Vâlcea, și nu numai, le-am realizat la mărimi de peste 2-3 metri, ca să fie la dispoziția turiștilor care pătrund în această zonă a frumuseții.  
 
Eu am considerat că trebuie să acord o atenție specială acestei lucrări, am realizat-o de așa natură încât să aibă o ținută impecabilă și sper că am și reușit.  
Cartea domniei sale se află la ora actuală și în Japonia și aș vrea să cunoașteți că domnia sa a mai primit un premiu de la o asociație de litere și artă din Japonia și sunt convins că și pentru această lucrare va primi un premiu.  
De ce spun acest lucru? Pentru că și eu, nu i-am spus până acum domnului Nălbitoru, dar o spun acum, am trimis cartea „România, Catedrala din Carpați” la Asociația Româno-Japoneză de Educație și Știință, unde sunt co-vicepreședinte, deci am trimis cartea la patru universități cu care colaborăm de acolo și am primit semnale. Cei de acolo s-au bucurat pentru acest lucru. Cei din Japonia se bucură pentru orice lucrare, de litere, artă, de știință, trimisă tipărită pe hârtie, deoarece la ei se folosește mai mult suportul electronic.  
Eu văd în această carte nu numai o lucrare de literatură, bine realizată, ci și o lucrare științifică, pentru că vine cu o serie de date care ar putea să fie utile forurilor care au în sarcină să se ocupe de dezvoltarea turismului în România.  
 
Domnul Nălbitoru consider că a venit ca un punct de sprijin esențial în ridicarea turismului și promovarea lui în țară și poate chiar și în afara țării. Puține lucrări sunt și în limba engleză.  
Eu doresc domnului Nălbitoru mult succes și sunt convins că va face pași serioși în viitor, având în vedere faptul că acum se ocupă mai puțin de inginerie și mai mult de artă și literatură, de creație. Să fim alături de dânsul și la o altă lucrare.  
 
GEORGE ROTARU (editor)  
 
Referinţă Bibliografică:
PATRULATERUL DE DIAMANT ÎN „ROMÂNIA, CATEDRALA DIN CARPAȚI” - CRONICĂ DE GEORGE ROTARU / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2880, Anul VIII, 19 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!