CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Despre autor si lucrarea sa - de Ion Nălbitoru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Domnul Ilie Fîrtat, bibliotecar, monograf și prozator este născut la data de 02. 01. 1959 în comuna Grădiștea, jud. Vâlcea; a absolvit Liceul Agroindustrial Bălcești, promoția 1978.  
În anul 1982 s-a căsătorit cu Ioana ( Părăușanu), învățătoare, în urma acestei căsătorii rezultând două fete: Diana – Alexandra, medic ORL-ist și Georgiana-Elena, profesor de Limba și Literatura română.  
Din 1997 și în prezent este bibliotecar la Biblioteca Publică Locală Grădiștea.  
 
Domnul Ilie Fîrtat desfășoară o bogată activitate literară atât prin articole de specialitate, monografie cât și proză în diverse reviste și ziare din județ, din țară și străinătate, pe hârtie sau online, printre care aș enumera revistele : Biblioteca, Casa cărții vâlcene, Memoria slovelor (unde este și redactor), Cultura vâlceană, Povestea vorbei, Forum vâlcean, Confluente literare, Radio metafora (SUA), Cititor de proză, Art-emis, Lohanul etc.  
 
A obținut premii la diferite concursuri după cum urmează: 2004, locul III la Concursul Cel mai bun bibliotecar din județul Vâlcea; 2007, Mențiune la Concursul Național de Creație –Dumitru Mitrana; 2014, Premiul special al juriului la Concursul Internațional de Proză Scurtă „ROMÂNIA-CATEDRALA DIN CARPAŢI” organizat de Forumul Cultural Brezoi .  
 
A primit numeroase diplome de excelență din partea unor instituții de cultură după cum urmează: Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Vâlcea, Biblioteca Județeană Vâlcea, Liga Scriitorilor din România, Filiala Vâlcea, Revista Internațională Româno-Canado-Americană Starpress, C.I.C Vâlcea, Liceul Teoretic Grădiștea etc.;  
 
Din 2012 este membru în Comitetul de conducere al ANBBPR, Filiala Vâlcea; Din 2014 membru în Liga Scriitorilor Români, Filiala Vâlcea; Redactor revista Memoria Slovelor, revistă a Ligii Scriitorilor, Filiala Vâlcea;  
 
Participări la evenimente culturale de importanță națională și internațională: Congresul Internaţional de Dacologie, „Pietrele Dacilor Vorbesc-Brâncuşi 2012”, Tg. Jiu; Conferinţa dedicată aniversării a 137 de ani de la naşterea lui Brâncuşi. Tg. Jiu, 20 februarie 2013.  
 
Domnul Ilie Fîrtat este coautor a 3 cărți, după cum urmează:  
Grădiștea, file de istorie, Craiova, 2004, Editura Rotomat, autori Fîrtat Ilie și Fîrtat Ioana; Grădiștea, pagini de dor, Rm. Vâlcea, 2007, Editura Offsetcolor, autori Fîrtat Ilie, Fîrtat Ioana și Fîrtat Georgiana Elena; Monografia învățământului grădiștean, 1840-1989, autori Fîrtat Ilie, Fîrtat Ioana și Fîrtat Georgiana Elena.  
 
A colaborat la evocări și antologii ca:  
„Personalități vâlcene – În memoriam Petre Petria”; „Pârâienii Valahiei”; „Eroii sunt îngerii din noi”, P. Lorelai; „Popasuri scriitoricești pe Olt și Olteț, III” , Florentin Smarandache  
 
Scriitorul Ilie Fîrtat iese la ”rampă” de această dată cu volumul de proză scurtă ”Grădiștea din vis (povestiri de ieri și de azi)”  
Într-o manieră originală autorul evocă minunatele locuri natale din localitatea Grădiștea, județul Vâlcea, localitate aflată pe mirifica vale a Oltețului, străjuită de o parte și alta de dealuri împădurite cu foioase preponderent din stejar, gorun și fag.  
Volumul de față cuprinde o serie de povestiri inspirate din legende și mituri din cele mai vechi tipuri și până la realitățile din zilele noastre. Din lectura povestirilor sale cititorul își poate face o imagine clară a tipurilor de oameni, locuitori ai acestor locuri, cu obiceiuri, crez, claritate în exprimări și multă demnitate.  
Autorul readuce în mintea cititorului vatra strămoșească, țăranul român cu cu tot ceea ce-l caracterizează, în diferite ipostaze în funcție de caracter și temperament.  
Scriitorul Ilie Fîrtat este un foarte bun narator, cu expresii pe măsură, suspans, abilitate în exprimare, transmiterea cu ușurință a mesajelor, un dialog care curge fluent, cu scene ce par vii, uneori cu un umor rafinat, o întreagă armonie pe parcursul fiecărei povestiri, ceea ce-i conferă volumului de povestiri ”Grădiștea din vis” valoare literară.  
Recomand tuturor celor care vor să se despartă de lumea cotidiană cu tumultul și efervescența sa, o călătorie prin paginile acestei cărți pentru care pot să afirm, fără rezerve, că poate constitui, în esența sa, un episod al românismului.  
 
Ion Nălbitoru – membru al Ligii Scriitorilor Români și al Uniunii Scriitorilor Europeni din Republica Moldova  
 
Referinţă Bibliografică:
Despre autor si lucrarea sa - de Ion Nălbitoru / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2316, Anul VII, 04 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!