CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

CINE ESTE LIA NENCIU !?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe numele său adevărat, profesoara de engleză, Daniela Popescu, sub semnătura căreia au apărut primele două volume de poezii, poeta a decis să publice cel de-al treilea volum de poeme sub pseudonimul LIA NENCIU, derivat de la localitatea sa natală, Nenciulești, jud Teleoman. 
  
Am întâlnit-o pentru prima oară pe Daniela Popescu pe 31 august 2014 la Hotel Rio din staţiunea Jupiter, la un eveniment deosebit, ”Ziua Limbii Române”. 
  
Venise tocmai de la Madrid, special pentru acest eveniment, purtând cu dânsa și primul său volum biling de versuri (româno-spaniol) : ”Drumeţ la porţi de toamnă” (Viajero a las puertas de otoño). 
  
Un an mai târziu poeta sosea în cochetul oraș de la poalele Munților Căpățânii, Râmnicu Vâlcea, tot pe 31 august, la ”Ziua Limbii Române”, ținută la Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul”, purtând cu dânsa cel de-al doilea volum de versuri intitulat sugestiv: ”E(c)lipsă” . 
  
De la acea dată, ca o colaboratoare permanentă de la înființarea revistei ”Memoria slovelor” a LSR, Filiala Vâlcea, domnișoara Daniela Popescu a devenit redactor al acestei publicații literare din partea scriitorilor din diaspora. 
  
După încă un an a revenit pe meleagurile vâlcene, unde își făcuse numeroși prieteni în rândul oamenilor de cultură, pentru a lansa cel de-al treilea volum de versuri, ”Clepsidră în flagrant”, sub pseudonimul LIA NENCIU. 
  
Acest volum a fost lansat în mai multe zone ale țării: Alexandria, Biblioteca Mihai Eminescu din București, Biblioteca Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea și Târgoviște. 
  
În cadrul revistei ”Memoria slovelor” a publicat numeroase reportaje despre Spania, dar și poezii alături de alți scriitori români din toate colțurile lumii, începând din Canada, SUA, Europa și până în Australia și Japonia. 
  
A participat la ”Concursul internațional de poezie și proză scurtă”, ediția I, 2015, organizat de redacția revistei ” Memoria slovelor”, unde a primit premiul III pentru poeziile sale, iar în anul următor i s-a propus și a făcut parte din comisia de jurizare a ”Concursului internațional de poezie, proză scurtă, eseu și dramaturgie”, ediția a II-a, 2016. 
  
Poeta Lia Nenciu a colaborat și la alte publicații din țară și de peste hotare, ținând în permaneță legătura cu scriitorii din România și diaspora. 
  
Cu un suflet nobil, o adevărată altruistă, a susținut și a luat parte la numeroase activități culturale din țară și străinătate. 
  
În periplul său în Spania, a înțeles durerea și dorul celor plecați departe de cei dragi pentru a-și croi un drum în viață. Și cum în societatea contemporană nimic nu mai este valabil fără valoarea banilor, a luptat din greu cu dorul de cei de acasă, ca să poată să-și deschidă un drum în viață. Toate aceste trăiri și-au pus adânc amprenta în versurile domniei sale, uneori ca un protest față de aleșii țării care și-au neglijat și încă își mai neglijează cetățenii și în special tinerii, care nu reușesc să-și desfășoare o profesie pe măsura capacității lor în propria lor țară și contribuie la dezvoltarea economică și culturală a altor națiuni. 
  
Profesoara și poeta Lia Nenciu nu și-a uitat niciodată rădăcinile de unde a pornit, fapt care a determinat-o ca după câțiva ani să se întoarcă la plaiurile natale pe care de fiecare dată le-a venerat cu demnitate și tandrețe în minunatele sale versuri. 
  
În cele trei volume de versuri publicate până în prezent, autoarea abordează o multitudine de teme, începând de la cea patriotică, la cea de dragoste și la cea cu tentă religioasă. 
  
Deoarece acestea au fost scrise în timpul șederii domniei sale la Madrid, versurile sale poartă suflul și spiritul românesc pe acele meleaguri îndepărtate ale Europei. 
  
În stările de reverie, amintirile o purtau spre țara natală, alinându-i, oarecum, dorul de cei dragi și de locurile pitorești ale copilăriei. 
  
Majoritatea poeziilor sunt scrise în stil clasic cu rimă și ritm. Fiecare vers are forță și mesaj și reprezintă o imagine care te încântă a unei imaginații ce oscilează între real și ireal. Versurile sunt pline de armonie și muzicalitate, ca o simfonie, o anume vibrație ce provine, parcă, din atingerea ușoară a corzilor nevăzute ale Universului. 
  
Doamna Elena Buică (scriitoare din Toronto, Canada) afirmă că o vede pe Lia Nenciu ”ca pe o poetă cu multă culoare, cu învolburare de trăiri, mereu dornică de cunoaștere, o persoană în necontenită căutare, răscolind cu abilitate și răbdare lumea înconjurătoare pentru a înțelege din tainele acesteia, dar și pentru a se descoperi pe sine” 
  
Iar domnul Dumitru Sârghie (poet și jurnalist, Slatina) afirmă despre poeta Lia Nenciu ca ”fiind un sculptor fin în care dăltuiește pentru posteritate poeme în filigranul sufletelor cuprinse de mirajul erosului primordial”. 
  
Opera Liei Nenciu constituie un ansamblu architectural al societății contemporane, cu variațiunile sale bune și rele. Cu mobilitate în exprimare, poeta scoate în evidență inflexiunile lumii în care trăim, cu zbuciumul și tumultul său, cu reverberațiuni în adâncul sufletului uman. 
  
Ion Nălbitoru – membru al LSR și al USEM 
  
Referinţă Bibliografică:
CINE ESTE LIA NENCIU !? / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2295, Anul VII, 13 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!