CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  

LANSAREA REVISTEI MEMORIA SLOVELOR, Nr 6 / 2016
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LANSAREA REVISTEI MEMORIA SLOVELOR 
  
Marți 15 noiembrie 2016 la ora 16 la Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul”, în Sala de conferințe, avut loc lansarea revistei ”MEMORIA SLOVELOR”, nr 6 (11), 2016, a LSR, Filiala Vâlcea. Au fost prezenți la acest eveniment scriitori și oameni de cultură din Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, Brezoi, Bălcești, Horezu, Gradiștea, Roșiile, Lungești, Slatina și București. N-au lipsit membrii ai Ligii Scriitorilor Români, Filiala Vâlcea, Societatea Culturală Anton Pann și nu în ultimul rând cei ai Forumului Cultural Râmnicu Vâlcea. 
  
Evenimentul a fost deschis de președintele LSR, Filiala Vâlcea, preotul Constantin Mănescu. Domnia sa a anunțat și componența colectivului de redacție: Ing. Ion Nălbitoru- redactor șef, prof. Daniela Popescu - redactor (Spania), prof. Ion Părăianu – redactor și bibliotecar Ilie Fîrtat – redactor și realizator al copertei. După câteva cuvinte de laudă la adresa revistei dat cuvântul moderatorului acestui eveniment ing. Ion Nălbitoru. 
  
Redactorul șef, Ion Nălbitoru, a vorbit despre greutățile prin care au trecut pentru publicarea acestei reviste al cărui fondator a fost regretatul Petre Petria. A specificat că în ultimii trei ani de când a preluat-o, revista a apărut color, are ISSN și ISSN-L pentru a putea fi publicată atât pe hârtie cât și pe internet. A specificat că ultimul număr este finanțat de familia sa împreună cu fiica în memoria fiului lor… 
  
A făcut cunoscut faptul că adesea, unii mai ironici, au numit MEMORIA SLOVELOR ca fiind ”Reviata Planetei” sau ”Revista Continentelor”! Și într-adevăr afirmațiile nu-s departe de adevăr deoarece în acesti trei ani de serie nouă au fost colaboratori de pe patru continente. Și-au trimis spre publicare în ”Memoria slovelor” poeziile, eseurile și prozele sciitori români din Canada, S.U.A., Franța, Irlanda, Norvegia, Olanda, Germania, Austria, Spania, Italia, Israel, Australia, Republica Moldova și România. Revista a ajuns atât în format electronic pe net, dar și pe hârtie, din Canada până în Japonia. 
  
A fost menționat faptul că în 2016 revista a primit ”DIPLOMA DE EXCELENȚĂ pentru PUBLICAȚII LITERARE al Ligii Scriitorilor din România, pentru calitatea conținutului literar și prezentarea grafică, în progres de la număr la număr”. 
  
De asemenea revista a fost înscrisă doi ani la rând la un concurs internațional THE INTERNATIONAL CONTEST ”Art & Life” din JAPONIA și a obținut în 2015 DIPLOMA OF ESCELLENCE la secțiunea Culture Magazine, iar în 2016, la aceeași secțiune, diploma IMPERIAL CHRYSANTHEMUM. Cele trei diplome au fost prezentate publicului. 
  
Pentru a ”colora” puțin atmosfera, moderatorul a desecretizat una dintre surprizele pe care le-a pus la cale în complicitate cu doamna Doina Migleczi, actor, scenarist și regizor. Trupa de eleve-actrițe LEIRA a Școlii Populare de Artă, condusă de doamna Doina Migleczi a prezentat spectacolul ”Rromânca” de I.L. Caragiale, cu specificația că acest spectacol a fost prezentat în limba italiană la un festival de teatru din Sardinia, în septembrie 2016. În cele 15 minute cât a durat sceneta, micuțele artiste au ”smuls” celor prezenți numeroase aplauze. Acestea au fost: Raluca Honcu, Raluca Bunescu, Alexia Tobă, Sarah Albinaru, Daniela Streinu, Sara Dvorșhac și Debora Tănase. 
  
În continuare au fost prezentați colaboratorii la realizarea acestui numar al revistei ”Memoria slovelor”. Din Vâlcea:Ing.dr. Mihai Sporiș, Prof. Adina Enăchescu, Înv. Gheorghe Dumitrașcu-Mamu, Ing. Ion Nălbitoru, Pr.drd. Constantin Mănescu-Hurezi, Prof. Ion Părăianu, Ligya Diaconescu, Bibl. Ilie Fîrtat, Ing. Marian Pătrașcu, Prof. Elena Agiu-Neacșu, Prof. Constantin Geantă, Ovidiu Dinică, Prof. Silvia Gângu, Zenovia Zamfir, Prof. Eugen Petrescu, Ing. Dumitru Bondoc, Mădălina Bărbulescu, Av. Alina Neagoe, Dan Mitrache, Prof. Ion Cârstoiu, Cristina Nălbitoru, Simona Anastasia Popa, Aura Popa, Ana-Maria Toma, Cătălina Bunea, Loredana Simionescu, Maria Mădălina Deaconu, Alexandra Nicoleta Nicu, Liviu Costin Stanciu. 
  
Din țară au colaborat:Prof.univ. dr și actor Florin Zamfirescu, scriitorul Pavel Coruț, Al. Florin Țene, Horia Muntenus, Gheorghe Niculescu, Prof. dr. Virginia Popescu, Floarea Cărbune, Maria Filipoiu, Izabela Tănasă, Dumitru Parasca, Prof. Camelia Petcu, Ioan Metis Morar-Chelințaru, Hotca Marian, Mariana Bendou, Andrei Toader, Daniela Oatu, Mădălina-Andreea Stan, Gabriela-Mimi Boroianu, Viorica Popescu, Maria Postu, Valentina Becart, Dorin Radu, Mirela Penu, Elena Stan. 
  
Din Republica Moldova: Dr. în drept Tatiana Dabija, Președinte USEM Diana Ciugureanu-Zlatan, Maria Dicusar, Ecaterina Șinița 
  
Din diaspora: Dr. în științe și acad. Galina Martea (Olanda), Prof. univ. dr. Florentin Smarandache (SUA), Lia Nenciu (Spania), George Roca (Australia), Vasile Hatos (Italia), Cristina Pătru (Spania), Luca Cipolla (Italia), Mihaela Talaba’ (Italia), Ingrid Jenifer Balak (Norvegia), Ionela Crișan (SUA), Milena Munteanu (Canada). 
  
S-a vorbit apoi despre Ediția a II-a a Concursului Internațional MEMORIA SLOVELOR / 2016 , concurs sprijinit și de TRADUZIONI TALABA’ din Italia și care a oferit pentru MARELE PREMIU o DIPLOMĂ pirogravată în lemn, precum și un tablou tot pirogravat. Ambele au fost prezentate publicului. Apoi a fost făcută cunoscută comisia de jurizare alcătuită din: Mihaela Talaba’- scriitor, traducător și patron la Traduzioni Talaba’, organizatoarea anuală a concursului de literatură pentru limba română și limba italiană PREMIO LETERARIO INTERNAZIONALE CORONA, Italia; Daniela Popescu- scriitor și redactor la Memoria slovelor, Spania; Vasile Hatos – scriitor, Italia; Al. Florin Țene –președintele LSR, România; Ilie Fîrtat- scriitor și redactor la Memoria slovelor, România; Ion Părăianu-scriitor și redactor la Memoria slovelor, România; Ion Nălbitoru - președintele juriului, scriitor și redactor șef la Memoria slovelor. 
  
Și a sosit momentul pentru a doua surpriză pregătită în complicitate cu doamna Zenovia Zamfir de la Biblioteca Antim Ivireanul și doamna învățătoare Elena Deaconu. Patru prințese: Andreea Oprea, Timeea Țapu, Teodora Colțoși, eleve în clasa I la Liceul Sanitar Antim Ivireanul, Vâlcea și eleva Eliza Adam, clasa a IV-a de la Liceul de Artă Victor Giuleanu, Vâlcea, au recitat fiecare câte o strofă din poezia ”Trecere” a domnului Andrei Toader căștigătorul Premiului I la acest concurs. Micuțele domnișoare au ”smuls” ropote de aplauze și au primit din partea organizatorilor acestui eveniment cultural câte o diplomă de participare, pe care s-o aibă ca amintire de la debutul lor pe această scenă! 
  
Redactorul șef, Ion Nălbitoru, a dat citire, pe secțiuni, câștigătorilor concursului și împreună cu președintele LSR, Filiala Vâlcea, domnul Constantin Mănescu au înmânat celor prezenți diplomele și premiile constând din cărți și un exemplar din ultimul număr al revistei, unde au fost publicate lucrările câștigătoare. Cei care n-au reușit să vină la acest eveniment vor primi diplomele, revista și cărțile prin poștă. 
  
Au fost anunțați câștigătorii după cum urmează: 
  
MARELE PREMIU ”MEMORIA SLOVELOR” – Mariana Bendou (Onești/Bacău) 
  
SECȚIUNEA POEZIE: Premiul I:Andrei Toader (Slatina/Olt); Premiul II: Daniela Oatu (Vaslui) și Mădălina-Andreea Stan (Comănești/Bacău); Premiul III: Gabriela Mimi Boroianu (Drobeta Turnu Severin) și Viorica Popescu (Brașov) 
  
SECȚIUNEA ESEU: Premiul I: Maria Dicusar (Cimișeni/Republica Moldova), Premiul II: Maria Postu (București) și Valentina Becart (Pașcani/Iași); Premiul III: Ecaterina Șinița (Chișinău/Republica Moldova) și Mădălina Bărbulescu (Oteșani/Vâlcea) 
  
SECȚIUNEA PROZĂ SCURTĂ: Premiul I: Milena Munteanu (Toronto/Canada); Premiul II: Marian Pătrașcu (Râmnicu Vâlcea), Premiul III: Dorin Radu (București) și Mirela Penu (București) 
  
SECȚIUNEA DRAMATURGIE: Premiul I: Constantin Geantă (Călimănești/Vâlcea); Premiul II: Elena Stan (Drajna de Sus/Prahova); Premiul III: Elena Agiu-Neacșu (Râmnicu Vâlcea) 
  
Și pentru a mai destinde atmosfera domnul Cornel Popescu, invitat special de domnul Ion Părăianu, a interpretat două doine din caval, instrument de care nu se desparte niciodată! 
  
Și cum scopul acestui eveniment a fost nu numai lansarea revistei și decernarea premiilor la concurs ci și promovarea tinerelor valori, au fost prezentați cinci elevi în debut literar în paginile revistei nostre:Maria Mădălina Deaconu, Loredana Simionescu, Alexandra Nicoleta Nicu, Liviu Costin Stanciu și Cătălina Bunea de la Colegiul Național de Informatică Matei Basarab, clasa a IX-a, profesor coordonator Gabriela Preda. Cei cinci elevi au primit din partea organizatorilor DIPLOMĂ pentru debut literar în Memoria slovelor. Trei dintre ei au recitat versuri minunate din creațiile proprii: Loredana Simionescu, Alexandra Nicoleta Nicu și Liviu Costin Stanciu. Aplauzele celor prezenți i-au încurajat ca ei să fie generația de mâine care ne vor urma și vor continua să prolifereze cultura și literatura pe meleagurile vâlcene. 
  
Apoi a fost invitat în scenă o ”voce de aur”, domnul Gheorghe Cărbunescu care a interpretat un grupaj de romanțe după versurile lui Mihai Eminescu. Domnul Cărbunescu a fost acompaniat de invitații dânsului: violonistul Ilie Fieraru și Viorel Tismănaru la orgă. A urmat un purpuriu de ”perle” ale folclorului românesc interpretate la vioară de Ilie Fieraru. 
  
După acest moment musical au oferit un recital de poezie, din creațiile proprii, poeți vâlceni deja consacrați: Alina Neagoe - poetă, avocată și interpretă de muzică populară; Mădălina Bărbulescu - poetă, prozatoare și eseistă; Violeta Scrociob – poetă, pictoriță și realizatoare de emisiuni culturale la o televiziune locală; Nicu Cismaru – poet, dramaturg și producător de emisiuni la o televiziune locală. 
  
A urmat acordarea de DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ Bibliotecii Antim Ivireanul și directorului acesteia domnul Remus Grigorescu pentru colaborarea și sprijinul acordat de fiecare dată acțiunilor culturale inițiate de LSR, Filiala Vâlcea și revista ”Memoria slovelor”. De asemenea au fost înmânate diplome de excelență pentru colaborare și activitate literară în cadrul revistei scriitorilor: vâlceni, din țară dar și din diaspora,. Cei care n-au putut fi prezenți la eveniment vor primi diplomele prin poștă. 
  
Domnul Marian Bărăscu din Drăgășani a oferit un moment poetic, iar domnul ing. Mihai Sporiș a rostit o alocuțiune despre revistă. 
  
În încheierea evenimentului doamna Alina Neagoe a oferit o suită de cântece populare oltenești în compania formației alcătuită din Marius Iosupescu la clape și Marian Călin la acordeon. 
  
În acordurile muzicii populare câțeva persoane s-au ridicat de pe scaune și au încins o horă oltenească! 
  
(Ion Nălbitoru) 
  
Referinţă Bibliografică:
LANSAREA REVISTEI MEMORIA SLOVELOR, Nr 6 / 2016 / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2148, Anul VI, 17 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!