CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

MIRELA PENU (Bucuresti) - PREMIUL III la Concursul International
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MIRELA PENU (Bucuresti) - PREMIUL III la Concursul International "MEMORIA SLOVELOR", editia a II-a, 2016 - Sectiunea PROZA SCURTA 
  
BUCHETUL DIN FLORI DE CÂMP 
  
Pe chipul Oliei zâmbetul disparu încet.Şuviţa blondă care îi cădea mereu pe frunte nu o mai deranja. Obrajii căpătau o culoare lividă lasănd roseaţa să alunece pe gâtul subtire. Ochii albaştri se măreau uşor lasând loc suprizei şi mirarii.Cuta de pe frunte -care aparea rar şi numai atunci cănd emoţia dădea năvală peste sufletul ei de copilă sărmană,obişnuită cu viţa grea, - îşi făcu loc dand intregii feţe un aer îngăndurat şi cam speriat.Cu foia de hârtie îngălbenită în mâini, Olia rămăsese pironită în picioare, lângă divanul acoperit cu o velinţă decolorată. 
  
Se lăsă uşor pe pat cu măinile uşor tremurânde, lăngă ladiţa veche de lemn plină cu foi îngălbenite de timp şi praf… Timpul trecea iar în sufletul Oliei se cuibarea deplin o nouă stare. Fata trăia acel moment care pentru unii vine neanunţat ca o rafală, spulberănd orice rest de inocenţă şi naivitate ascuns prin cotloane, ca să dea vieţii un sens.Parcă o greutate nevăzută o apăsa iar toată fiinţa ei fragilă se lupta să o răzbată. 
  
Cand se mai linişti puţin, prin minte îi treceau mii de întrebari si momente pe care le trăise aici ,în casă,chiar în această odaie, lângă Bunelu ei drag…Cum de nu văzuse,cum de nu auzise, cum de nu simţise nimic din zbaterea, amarul şi mai ales dorurile lui?... Unde Dumnezeu am fost atâta amar de ani! Acum am aproape 14 ani- se gândea Olia- aşa că aşi fi avut atâta timp să vorbeasc cu Bunelu, nu să mă duc mereu pe uliţele Tohatinului,la joacă !...Sau cu gândul la Oraşul Mare cum numea ea Chşinăul…. Să fi stat la poveşti cu el,să-i fi mângăiat eu obrazul brăzdat de cutele vieţii şi să-i fi şters eu lacrima cu şervetul… 
  
“Mă arde tare dorul de satul meu şi de casa cu cerdac.Acu, după atăţia ani n-o mai fi aşa,.. sau n-o mai fi deloc…cine ştie….!Da' măcar fântăna cu ciutură de langă troită de o mai fi….Că cine o avea suflet să dărâme o Sfântă Troiţă ! Ce apă dulce şi rece ne astâmpăra joaca,măicuţă dragă…“ citea Olia cu greu, cuvintele scrise cu mănă tremurăndă pe o foaie îngălbenită de caiet. 
  
“…în dosul casei erau salcâmii ce ne ameţeau în luna lui mai cu mirosul lor . Iar mai la deal, pe coasta aia bătută în raza de soare ne tăvăleam noi băieţii prin iarba grasă. De ce m-o fi prins pe mine istoria dincolo de Prut? Amarnică şi blestemată fu ziua de vară in 940! Şi amare ne fură toate zilele şi zilişoarele vieţii. Vai de suflet de romăn necăjit şi înstrăinat! Ca nişte puiuţi pribegiţi am rămas ...Ne mai îndulceam amaru cu graiul şi cu cântul nost….Da 'îi multămesc lui Dumnezeu şi acucă n-or uitat copii mei vorba noastră… “ 
  
Iar pe altă foaie mai îngălbenită fata citi: 
  
“Nu mai am nădejde…Nu mai am nădejde Doamne!O să mor prin locuri străine fără să mai trec Prutul! E vara lui'957 şi eu tot departe de …. 
  
-Ce o fi vrut să scrie aici că nu se vede! se intrebă Olia…Pare să fie vreo cinci cuvinte ….un“ c“ …un “ m “….sigur un “a “ sau poate “o “ 
  
După minute bune,Olia se apucă să orânduiască foile scrise de bătrăn căci Bunelu mai scrisese uneori şi o dată în colţul din dreapta… 
  
Fata trase lada mai lângă geam , la lumină şi cu grijă răsturnă toate foile. Pe fundul ei o bucată pe placaj pe care putea citi scrijelit adânc : 
  
PETRE A LU’ION FRUNZĂ DIN 
  
BALTA DOAMNEI,RAIONUL RĂCARI 
  
-Doamne! Care o fi povestea acestei bucăti de lemn!Petre a lu’Ion Frunză e chiar…Bunelu…! O bucată de sfoară era prinsă de placaj prin doua găuri. Nu era prea lată bucata de lemn, aşa căt un lat de piept. O puteai uşor prinde de după gât…gândi Olia . 
  
-Ce o fi asta?!!!!se miră fata…Căută cu înfrigurare răspunsul printre foile îngălbenite….printre cuvinte printre rânduri… Inima ba îi bătea să sară din piept ba îi stătea a moarte…Un tremur uşor îi trăda emoţia. Cuta de pe frunte se adânci… 
  
Intr-un tărziu putu citi, încet, o dată ….şi încă o dată cuvintele răsfirate pe foaie: 
  
“ şi m-am dus….Doamne…m-am dus…ca puiu la mama lui! Mi-am pus lemnu’scris frumos,de după gât şi am mers aşa cu el vreo două zile, pănă la Sculeni.Să se vadă cine sunt…Şi lăsese Dumnezeu o zi caldă pe pamânt, la început de mai, că-ţi părea rău să şi mori, nu alta! Da’păi cum să mori că era de trăit, nu de murit!I-am mulţămit lui Dumnezeu că m-a lăsat în viaţă,să pot intra şi eu în apa Prutului…în sfănta zi de 6 mai a anului 991! Ce dacă erau picerele cam betege,răsuflarea mai grea, bătrâneţile mai dureroase!Doar inima imi era ca a unui flăcău care se ducea ca vântul la draga lui…. Mi-am mai alinat dorul după ciutura făntânii…! Da nu am putut pune piciorul pe pâmăntul meu drag! Am sărutat şi eu florile şi le-am aruncat în apa Prutului…cu gândul tot la câmpul meu cu flori din lunca casei….“ 
  
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 
  
Silueta Oliei stătea dreaptă în bătaia vântului.Se înălţase şi formele i se rotunjiseră. Privea crucea crăpată de ploi şi soare. 
  
-Iartă-mă Bunelule drag, că nu am putut sa ţi le aduc mai devreme….!În măna ei, un buchet din flori de cămp şi o panglică alba pe care cineva ei scrisese citet: 
  
Pentru PETRE A LU’ION FRUNZĂ DIN 
  
BALTA DOAMNEI,RAIONUL RĂCARI, ROMANIA 
  
Referinţă Bibliografică:
MIRELA PENU (Bucuresti) - PREMIUL III la Concursul International MEMORIA SLOVELOR , editia a II-a, 2016 - Sectiunea PROZA SCURTA / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2115, Anul VI, 15 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!