CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

MĂDĂLINA BĂRBULESCU (Oteșani / Vâlcea) - PREMIUL III la Concursul Internațional MEMORIA SLOVELOR, ediția a II-a, 2016 - Sețiunea ESEU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MĂDĂLINA BĂRBULESCU (Oteșani / Vâlcea) - PREMIUL III la Concursul Internațional MEMORIA SLOVELOR, ediția a II-a, 2016 - Sețiunea ESEU 
  
Cele două Adevăruri 
  
Adevărul a fost întotdeauna un precept în jurul căruia au gravitat filosofiile marilor gânditori ai lumii. Ei, ca și noi, indivizii decadenți de azi, au încercat să ofere o definiție pertinentă și exemple obiective a ceea ce înseamnă Adevăr, surprinzând întreaga lui sferă de manifestare. Eroarea fundamentală a tuturor constă în reducerea Adevărului la o dimensiune a conceptualizării. 
  
Gândește și mai presus de orice, te rog să simți, dragul meu cititor. Chiar totul, fie mundan sau transcendental, poate fi încadrat în concepte? Oare nu există virtuți, valori, atribute inefabile și dincolo de teoretizarea intelectualistă? 
  
În infantuarea lor, intelectualii au încercat să-l definească și pe Dumnezeu, au cântărit chiar și sufletul. Se pare că toți definesc, puțini experimentează și câțiva cunosc. Așa că te întreb, cititorule: tu cunoști Adevărul? Ce este Adevărul, te-ai gândit vreodată? 
  
Adevărul constă în Dumnezeul din tine, din mine, din noi, în acea forță universală, omiprezentă, omnipotentă și apodictică prin excelență. Acesta este Adevărul Absolut, materializat prin verb creator, desăvârșit. 
  
Adevărul în valoarea lui intrinsecă nu este relativ, el este Suprem, de sorginte divină și incontestabil, tocmai pentru că el este direct relaționat cu Hristosul. Eu sunt Calea, Adevărul, Viața, spunea El. Înseși cuvintele sale oferă cheia mântuirii și postulează Adevărul ca fiind predecesorul și condiția implicită a vieții eterne. Prin urmare, Calea noastră etică, urmată aici și acum, va conduce la Adevăr și prin Adevăr vom dobândi Viața veșnică. În acest caz, el relevă sufletul nostru divin, reîntregirea sa în atribute și valori, căci doar redobândindu-ne sufletele putem accede la eternitate. Altfel spus, Adevărul expiază sfera dialecticii iar orice încercare de definire intelectualistă a conceptului eșuează lamentabil. Acesta este dincolo de ceea ce putem percepe cu acest embrion de suflet. Vom putea afla Adevărul doar prin urmarea drumului lui Hristos, trăind drama lui cosmică la nivel psihologic, prin uciderea defectelor în scopul trezirii Conștiinței de sine. 
  
Adevărul relativ pe care îl menționează intelectualii, așa-zișii gânditori și înțelepți, reflectă doar umbra Adevărului. Dacă așa cum este Sus, este și Jos, atunci Adevărul ca oricare alt atribut suprem are o umbră a sa, o realitate a realității care nu e realitate, aș spune eu. Și cum noi, oamenii, nu suntem suficient de elevați spiritual ca să putem experimenta Adevărul Absolut revelat de energia divină, atunci ne rezumăm la experimentarea unei minciuni care guvernează sub egida adevărului relativ. De aici și prezumția eronată că fiecare are adevărul său, dreptatea sa. Adevărul este doar al lui Dumnezeu, noi avem opinii, concepții, prejudecăți pe care le proiectăm ca fiind adevăruri. Stiu eu că e adevărat, m-am documentat, stiu sigur! Ce inepție! Adevărul se simte intuitiv, Adevărul se experimentează cu conștiința, cu sufletul. El nu constă în idei, opinii, teorii, doctrine. Oamenii au tendința de a masca sub flamura Adevărului defecte, tare psihologice, slabiciuni, vicii, pe care sunt incapabili să le gestioneze sau să le estompeze. Acest fapt trist și realmente fatidic nu trădează decât o carență acută a cunoașterii și înțelegerii de sine. Iar dacă noi nu suntem apți să ne cunoaștem universul nostru intern și să ne autoînțelegem, cum vom putea fi capabili să cunoaștem Adevărul? 
  
Așadar, cititorule, dacă vrei să afli Adevărul despre cineva sau ceva, privește în oglindă nu chipul, ci sufletul tău. Amintește-ți că prin intermediul cunoașterii de sine și al autoeducării poți afla Adevărul și implicit pe Dumnezeu. Reține: Adevărul e atributul Forței, e atributul Lui! 
  
Referinţă Bibliografică:
MĂDĂLINA BĂRBULESCU (Oteșani / Vâlcea) - PREMIUL III la Concursul Internațional MEMORIA SLOVELOR, ediția a II-a, 2016 - Sețiunea ESEU / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2098, Anul VI, 28 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!