CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

ECATERINA ȘINIȚA (Chișinău / Rep. Moldova) - PREMIUL III la Concursul International MEMORIA SLOVELOR, editia a II-a, 2016 - Secțiunea ESEU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ECATERINA ȘINIȚA (Chișinău / Rep. Moldova) - PREMIUL III la Concursul International MEMORIA SLOVELOR, editia a II-a, 2016 - Secțiunea ESEU 
  
Cum să cunoaștem lumea? 
  
Pare a fi o întrebare simplă, dar cînd încerci să răspunzi la ea, ţi se pare destul de complicată. Noi, oamenii, mereu tindem să cunoaştem Lumea, dar cum s-o cunoşti necunoscîndu-ne pe noi înşine integral? Spunea doar Hilon: ,,Cunoaşte-te pe tine şi vei cunoaşte lumea”. Iată aici ne oprim de multe ori. A te cunoaşte pe tine însuţi este dificil, pentru că fiecare din noi are cunoştinţele acumulate, convingerile formate, principiile proprii de viaţă, obiceiurile şi preferinţele sale. De-a lungul anilor ştiinţa a pătruns în multe şi diverse taine ale Universului, ale planetei noastre Pământ, ale materiei organice şi anorganice, cu mult au progresat ştiinţele biologice, medicale, sociale, spirituale, psihologice, dar deocamdată mai predomină inventica şi ştiinţele reale. Statele contemporane anume în aceste domenii de cercetare investesc cel mai mult. Şi noi dorim să aflam cit mai multe lucruri noi descoperite de savanţi. Însă, cunoştinţele acumulate despre Lume şi despre noi, oamenii, sunt împrăştiate într-o multitudine diversificată de direcţii de cercetare şi cunoaştere. Încă nu există o ştiinţă integratoare despre Lume şi om. Hiperspecializarea, după părerea noastră, a atins apogeul, cînd se impune o cunoaştere sintetică a Lumii şi a Omului ca produs şi parte integrantă a acestei Lumi. Încă nu am reuşit să ne cunoaştem pe noi înşine pînă la sfîrşit, integral. Fiind mereu antrenaţi la roata timpului, nu suntem cointeresaţi să ne vedem pe noi înşine, nu simţim acea vibraţie din lăuntrul nostru atunci cînd inima ne saltă de bucurie sau se rupe în bucăţi de scîrbă. Astrologii ne lămuresc existenţa noastră prin horoscoape, iar psihologii ne arată tipurile de caractere, crezînd că acesta este adevarul absolut. Şi totuşi, nimeni nu ştie ce se ascunde în lăuntrul fiecăruia din noi. Adesea nu suntem în stare să pronunţăm ceea ce simţim. Nu pentru că cunoaştem puţine cuvinte, ci pentru că nu poţi să redai aşa cum simţi. 
  
Viaţa şi omul sunt cea mai mare enigma. Din ea ne-am nascut şi pentru ea trăim şi luptăm. Cînd fiecare om traieşte clipe simţind bucurie, fericire, atunci înţelegem cu adevărat rostul vieţii şi inima ţi se face mai bună, mai blîndă. Nici- un om de ştiinţă nu poate pînă la urmă lămuri această stare sufletească a noastră. Nu există nimic perfect în lumea asta, nici chiar doi oameni identici sau gemeni. Ei nu corespund nici fizic, nici psihologic (caractere şi destine), nici social, de aceea fiecare trăire sufletească va fi diferită. Nu am o mare experienţă traită în viaţă, dar deseori ajung la marginea prăpastiei, şi nu zic: ,,pînă aici”. Spre marea mea mirare calea mea se luminează, fiindcă am capacitatea de a preţui înţelepciunea şi această cale îmi dă o noua întorsătură în viaţă. 
  
Viaţa noastră în condiţiile de astăzi reprezintă un stres cronic. Neîncrederea în ziua de mîine, neliniştea faţă de sănătatea copiilor, neajunsul de informaţie corectă şi adecvată, zi cu zi ne aduc la o puternică explozie de nervi, la agresie sau depresie. Aceasta este o boala puternică, foarte grea şi nu e uşor de a rezista în faţa ei. Cel mai slab cade în mrejele ei, cel mai puternic îşi căleşte puterea voinţei sale. Este una din legile naturii. 
  
Cum sa explici viaţa în zilele noastre? Deseori ne întrebam: pentru ce sunt toate aceste provocări şi la ce ne vor duce? Răspunsul corect adesea nu-l acceptăm, deoarece fiecare din noi percepe lumea şi pe sine în măsura capacităţilor şi cunoştinţelor sale. În tot ce se întimplă, învinuim pe altcineva, dar în realitate suntem noi vinovaţi. Spunea doar un poet, paremi-se Gh. Meredith: 
  
,, În tragedia vieţii cumplitele dezastre, 
  
Nu sînt pricinuite mereu de-un ticălos, 
  
Urzeala e ţesută din patimile noastre, 
  
Pierim prin tot ce este în noi mai găunos”. 
  
Omenirea vrea o viaţă mai bună, dar ea îşi îmbunătăţeşte mereu condiţiile de trai prin acumularea şi folosirea noilor tehnologii, iar la consecinţe se gîndeşte după ce provocăm dezastrele vieţii. Cred că această întrebare este o întrebare majoră: Cum să cunoaştem Lumea şi pe noi înşine? 
  
Consider că trebuie să conştientizăm cu toţii: paralel cu prelungirea cercetărilor şi cunoaşterii mediului înconjurător, în primul rînd este necesar ca să fie studiate şi cunoscute de către toţi mecanismele formării intelectului omului, a cunoştinţelor, a convingerilor, a viciilor şi a virtuţilor, a conştiinţei noastre umane, care formează şi reglementează raporturile şi relaţiile interumane, interetnice, interculturale a relaţiilor noastre cu Natura-mamă pe care o distrugem nemilos. 
  
Natura este darnică, dar omenii, fiind necruţători şi necumpătati, unii prea lacomi, distrug bogăţiile naturii-mamă şi din acest motiv ea ne pedepseşte pe toţi. „Să lupţi, să zîmbeşti, să fii fericit că exişti. Iar pentru că viața îţi oferă această şansă, să-ţi descoperi eul tău din tine însuţi, să cunoşti pe toţi şi pe toate ce se află în jurul tău la justa lor valoare. Atunci când ai să înveţi cum să trăieşti, ve-i afla şi tainele acestei enigme cu numele OM, și ve-i descoperi sensul vieţii şi rostul învăţăturii. Credinţa şi sinceritatea sînt principiile primordiale ale existenţei umane. Fiecare este astfel cum gândeşte şi cum înţelege Lumea şi pe sine în această lume. Calea spre înţelepciune trece prin reflecţie, imitaţie şi experienţă. Cel care îşi stăpâneşte mintea şi sentimentele îşi poate stăpâni virtuţile şi înlătura viciile. Ca să poţi să-ţi stăpâneşti mintea este necesar să acumulezi cunoştinţe vaste şi integre despre Univers, Viaţă şi Om. Este imposibil să obţinem pacea în lume fără să obţinem pacea în noi înşine. Nu este posibil să faci ordine în societate fără a face mai întîi ordine în propria casă – natura omului.,, ne spune mama când îşi aminteşte de bunici. 
  
Continuăm să speram că omenirea se va trezi, îşi va recunoaşte greşelile şi va avea curajul să oprească alunecarea omenirii spre un omnicid global, şi atunci va domina adevărul, pacea şi bunavoinţa. 
  
"Incetează să mai fii cine erai si transforma-te in cine eşti!", ne îndrumează şi Paulo Coelho. 
  
Referinţă Bibliografică:
ECATERINA ȘINIȚA (Chișinău / Rep. Moldova) - PREMIUL III la Concursul International MEMORIA SLOVELOR, editia a II-a, 2016 - Secțiunea ESEU / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2093, Anul VI, 23 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!